Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Aktuality z fotosvětaSeriály

Letem fotosvětem #14 : Jen udělejte tu * fotku

Letem fotosvětem #14 : Jen udělejte tu * fotku
12. 4. 2021 | 5 minut čtení

V první polovině dubna jsme se rozhodli zaměřit na ty nejmenší ale nejpoužívanější fotoaparáty. Zatímco výrobce LG telefonů končí, rýsuje se možná nová překvapivá spolupráce Samsungu a Olympusu. Pokud jste nezaznamenali první avizovaný let dronu nad povrchem Marsu, bylo to nejspíš kvůli jeho odsunutí z technických důvodů. Podívali jsme se na techniku oficiálních portrétů z Bílého domu. A pobavilo nás zákulisí, ve kterém se může běžně pohybovat fotograf královské rodiny.

Odsun prvního letu dronu z Marsu

Na základě údajů z vrtulníku Ingenuity na Marsu, které dorazily pozdě v pátek v noci, se NASA rozhodla přesunout první experimentální let dronu nad povrchem planety na 14. dubna. Ingenuity je v pořádku a zdráv, drobný problémek je na straně hlídacího systému a projevil se před spuštěním letového režimu. (zdroj:mars.nasa)

 

 

Olympus v mobilech

Na nedávné CP+ 2021 nastínili představitelé spol. Olympus ( také si nemůžete stále zvyknout na OM Digital Solutions? ), že si dokážou představit spolupráci s jinými firmami. Ta se hned podle několika nezávislých a věrohodných zdrojů začíná rýsovat. Novým kámošem by podle všeho měl být jihokorejský gigant Samsung. Olympus by měl poskytnout technologie nebo případně celé fotoaparáty pro nadcházející telefony - potenciálně pro Samsung Galaxy Fold 3 a Samsung Galaxy S22. (zdroj:heyitsyogesh/gizmochina)

 

 

RIP LG

U jihokorejských gigantů a mobilů můžeme vlastně ještě chvíli zůstat. Společnost LG oznámila uzavření divize mobilních telefonů, to definitivně proběhne do 31. července. Svého času byla LG třetím největším dodavatelem smartphonů na světě, jde za ní spousta inovací včetně širokoúhlých fotomobilů atd. Bohužel za poslední léta tato divize stála LG příliš a proto se rozhodla soustředit na jiné oblasti. Takže bohužel neuvidíme třeba v lednu náplánovaný LG Rollable a vlastně už žádný nový samrtphon tohoto výrobce. (zdroj:lgnewsroom)

 

 

Novinky od Sony

Sony překvapilo závěrem minulého týdne dvěma novými fotoaparáty A7R IIIa a Sony A7R IVa. Překvapilo hned ve dvou ohledech - nesporně formou ututlání, nikde totiž nepronikla jediná informace ani náznak o nových modelech. Druhé překvapení jsou minimální inovace. Podle názvů jde o pokračování modelů Sony A7R III a Sony A7R IV. Přípona „a“ na většině jmen fotoaparátů obvykle označuje upravené “astro” tělo. U Sony ne, zde se dají změny velmi stručně shrnout. Došlo k navýšení rozlišení LCD obrazovky na 2,3 mil. obrazových bodů ( to snad nebylo i důvodem odstranění loga pod displejem ) a podporu USB 3.2. (zdroj:sonyalpharumors)

 

 

Jen udělejte tu * fotku

V Letech #13 jsme psali o tom, kdo z královské rodiny zaštiťuje fotografii. Bohužel minulý týden zemřel vévoda z Edinburghu. Princ Philip byl proslulý svou upřímností a typickým britským humorem. A podle všeho měl i zajímavý vztah s fotografy. Své o tom ví “královský fotograf” Steve Parsons, který mimo spousty dalších zhotovil v roce 2015 fotografii uvedenou v titulce (btw. Canon EOS-1D X a 16-35 mm f / 4L). K fotografii se váže i video. Jeho královská Výsost vévoda z Edinburghu je na něm mírně rozladěna, nezklamala, zaměstnala “pípák” v BBC a opět pobavila okolí včetně svého vnuka prince Williama. (zdroj:youtube)

 

 

Za oficiálními portréty nejmocnějších můžů

Bílý dům zveřejnil oficiální portréty prezidenta Joe Bidena a viceprezidentky Kamaly Harris. Nás spíš zajímalo zákulisí. Dvorním fotografem nejmocnějšího muže světa je Adam Schultz. Zajímavostí je, že při absolutní většině těchto dosavadních "prvních" portrétů bylo použito ohnisko 85 mm. Tady Adam Schultz nevybočil a dodržel logicky tradici. V čem si ale nebral servítky a odklonil se surově od statistiky? Dosavadní digitální fotografové Bílého domu fotily na zrcadla Canon. A Schultz si fotí na bezzrcadlovky Sony. Dokonce se chlubí hned třemi těly Sony A9 II. Mimochodem první oficiální portrét na digitál přišel do Bílého domu až s Barackem Obamou (Canon 5D Mark III) a možná z důvodu pompéznosti Donalda Trumpa byl použit Canon 1Ds Mark III a 70-200 mm f / 2,8L IS. (zdroj:petapixel)






 

Fotosvětem prolétl : Bohuslav Brož

Fotopřání 10 × 21

jednoduché objednání online, možnost doplnění fotografie či grafiky texty, pozadími, rámečky a cliparty, výběr lesklého nebo matného povrchu

25,-
Leporelo z vlastních fotek

originální dárek nebo dekorace do interiéru, možnost orientace na výšku nebo na šířku, rozměr obálky 15 x 15 cm

500,-
GODOX spoušť rádiová s časosběrem TR-S2 pro Sony

Rádiová spoušť pro fotoaparáty Sony, Vhodné k pořízení časosběrů, Pár vysílače a přijímače

1 690,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Další Seriály

Nan Goldin - bouřlivé období v New Yorku

Nan Goldin - bouřlivé období v New Yorku

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...