Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Rozhovory

Dan Vojtěch: Ještě stále mě baví ve fotografii experimentovat

Dan Vojtěch:  Ještě stále mě baví ve fotografii experimentovat
13. 4. 2021 | 4 minuty čtení

Dan Vojtěch je stálicí na aktuální české fotografické scéně. V posledním době se zaměřuje na práci ve studiu a fotografii spojuje i s dalšími kreativními žánry. Výsledkem jsou zajímavé animace z oblasti sportu i reklamní fotografie. Co vše ho jako kreativce posouvá a jak tvoří, se dozvíte v rozhovoru.

 Kdo není on-line, jako by nebyl

  • Dane, jak si vede studio Tomorrow55 v době pandemie, co se týče pronájmů a využitelnosti?

Pandemie zasáhla na světě téměř každého včetně nás. Studio v současnosti funguje v omezeném provozu pro firmy a živnostníky. Stále ale vnímáme neustávající touhu ostatních tvořit i v této nelehké době a nečekat jen na neustále oddalovaný konec této krize.

  • Mimo tvou "standardní" sportovní a reklamní fotku jsme nedávno mohli vidět i zajímavé spojení fotky, light paintingu, grafiky, výkonu Maxe Habance... Co tam vlastně ještě bylo a o co se jedná?

Ještě stále mě baví ve fotografii experimentovat a zkoušet i různé formy "oživení" klasické sportovní fotky. V tomto případě se jednalo o spolupráci s audiovizuálními umělci z Lunchmeat a skateboardisty Maxima Habance. Pomocí projektorů a videomappingu jsme Maxův skatepark Maxspace přetvořili na abstraktní prostor, kde se propojuje svět živého videoartu se skateboardingem.

V hale jsme měli celkem 8 velkých projektorů Epson, které nasvítily celý skatepark. Po precizním zarovnání a namapování projektorů jsme na skatepark promítali různé vizuální obrazce. Vše se odehrálo v reálném čase, projekce se neustále měnily. Skateboardista se musel sžít se světlem a prostorem. Počkat si třeba, až mu na překážku zasvítí světlo projektoru. V hale byla totiž jinak úplná tma.

Výsledkem byla pak série fotografií, gifů a videa, kde ukazujeme skateboarding z trochu jiné stránky. Hlavní na projektu bylo ale to, že jsme si celý proces nádherně užili a pomohlo nám to i zapomenout na všechny zrušené zakázky, zákazy a omezení. Takže pokud vás něco štve, raději něco tvořte.

  • Do svého nerozbitného batohu jsi před týdnem přidal Nikon 105 mm f/2,8 G. Proč zrovna makro a na co ho využíváš?

Makro objektiv se hodí mít po ruce vždy. Jeho použití je široké. Dají se jím fotit nádherné portréty, díky vysoké cloně super ostré fotky produktů a samozřejmě makro. V poslední době jsem začal experimentovat i s "rozhýbáváním" fotek, kdy se do nich snažím dostat pohyb. V tomto případě pak často potřebuji fotit i drobné detaily, které jinak vyfotografovat nejdou.

  • Zamysleme se, jak tahle doba změní práci fotografa v reklamě a kreativních projektech ve spojení ke značkám. Kde lidi jako ty vidíš a změní se něco?

Doba se mění neustále, jen někdy pomalu a někdy zase o dost rychleji. V pohybu je ale pořád a většina lidí se jí musí přizpůsobovat celý život. V současnosti je omezené cestování, spousta klientů se tedy snaží řešit své projekty více lokálně. Například jet fotit do Ameriky by byl v současnosti takový problém, že se do podobného plánování nikdo nevrhne. Je i trend snižovat počet lidí v produkčních štábech, případně řešit výrobu úplně jinou cestou.

Na druhou stranu ale vidím i u malých značek chuť nechat si nafotit pěkné a zajímavé snímky, protože si uvědomují, že jim to vydělá peníze a získají náskok před konkurencí. Speciálně v této době, kdy kdo není on-line, jako by nebyl. Kreativním projektům v některých případech (třeba v našem) možná i dokonce pomohla, protože bylo najednou o něco více času a dalo se konečně udělat i to, co leželo dlouho v šuplíku.

Fotografie v článku Dan Vojtěch  / www.danvojtech.cz

NIKON D7500
NIKON D7500 tělo

DX CMOS snímač s rozlišením 20,9 MPx, RGB snímač 180K (180 000 pixelů) umožňuje přesnější měření expozice, AF modul MultiCam 3500 II s fázovou detekcí – 51 bodů, 15 křížových

28 490,-
NIKON D780
NIKON D780 tělo

Univerzální přístroj s maximálním výkonem pro fotografii i video, Skvělý obrazový snímač s rozlišením 24,5 Mpx, 4K/UHD při 30p bez ořezu, Full HD 120p, N-Log 10 bit, HLG a podpora Atomoc Open Control

64 490,-
NIKON D850
NIKON D850

FX CMOS BSI snímač s rozlišením 45,7 Mpx, RGB snímač 180K (180 000 pixelů) umožňuje přesnější měření expozice, AF modul Nikon Multi-CAM 20K s fázovou detekcí TTL, jemným doladěním zaostření a 153 zaostřovacími poli

78 490,-

Související články

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii roste

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii roste

Diskuze

Dan Vojtěch: Ještě stále mě baví ve fotografii experimentovat

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...