Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Aktuality z fotosvětaSeriály

Letem fotosvětem #15 : Půl vteřiny před smrtí

Letem fotosvětem #15 : Půl vteřiny před smrtí
20. 4. 2021 | 5 minut čtení

Patnáctý týden tohoto roku přinesl nespočet novinek. My se alespoň v Letech mohli poohlédnout po inspiraci v podobě soutěží a napravit tak restík z minulého dílu. Asi ne náhodou proběhla v závěru týdne hned dvě finále nejznámějších fotosoutěží a v případě Sony World Photography Awards i z českou účastí. Crash a likvidace fototechniky nám nedělá úplně dobře minimálně na žaludek, ale pokud nejde o záměr a na konci je přeživší aparát, můžou být videa i zajímavá. A aby jsme z těch novinek tak úplně nevypadli, podíváme se co pro nás chystá Tamron v následujících dnech.

Nakonec milosrdné World Press Photo

World Press Photo Foundation vyhlásila 15. dubna celkové vítěze letošní soutěže World Press Photo Contest 2021. Téma, se kterým se celý svět intenzivně potýká již druhým rokem, si našlo cestu i do finále přes 74 470 snímků. Hlavní cenu nejprestižnější fotosoutěže World Press Photo of the Year získal dánský fotograf Mads Nissen za snímek „První objetí“. Na něm Rosu Luziu Lunardi (85) vítá 5. srpna 2020 sestra Adriana Silvoa da Costa Souza v pečovatelském domě Viva Bem v brazilském São Paulu. (zdroj:worldpressphoto/titul:mads nissen)


 

Když se ti do zakázky moc nechce...

Ve stejný den a vlastně skoro i čas byli vyhlášeni vítězové Sony World Photography Awards 2021. Ta má sice oproti World Press Photo pouze 14 letou tradici, ale za tu dobu se stala jednou z předních světových soutěží. První místo v sekci Professional v kategorii Architecture & Design získal český zástupce Tomáš Vocelka.Ten bodoval se sérií deseti snímků z Věčných lovišť - krematoria domácích mazlíčků. Ten v rozhovoru pro iRozhlas uvedl dvě zajímavosti. O vítězství byl informován již dva měsíce předem a do focení zvířecího krematoria se mu vážně vůbec nechtělo. (zdroj:worldphoto/titul:tomáš vocelka)


 

Chystaný širokáč a tele od Tamronu

V posledních letech se zdá, že se Tamron silně zaměřuje na bajonet Sony. A v posledních dnech se to i potvrzuje uniklým Tamronem 150–500 mm F / 3-6,7 Di III VC UXD. Nejprve spatřily sítě základní informace, potom fotky a nakonec utekl i propagační leták (nebo si dal někdo hodně velkou práci s něčím, co tak má vypadat). Superteleobjektiv bude zaměřený pro tele-makro fotografii vzhledem k ostření od 60 cm s maximálním poměrem zvětšení 1: 3,1. Jeho konstrukce obsahuje 25 členů v 16 skupinách včetně hybridních asférických prvků, chlapec bude ke svým parametrům stále relativně kompaktní a pro jistotu utěsněný. Vedle stabilizace se můžeme těšit na rychlé ostření lineárním motorem VXD. Oficiálně jej uvidíme podle hned několika zdrojů 22. dubna. Dalším přírůstkem by měl být Tamron 11-20 mm F / 2,8 Di III-A RXD. Tedy úplně z druhé strany - extrémní širokáč a je tu nová zkratka pro určení Di III-A (tedy zase Sony, ale poprvé pouze APS-C). (zdroj:nokishita)


 

Dron versus auto

Na webu se minulý týden objevilo video z takového (ne)chtěného setkání. Jak asi může dopadnout, když se potká DJI Mavic 2 Pro  s čelním sklem auta v takové běžné rychlosti kolem 100 km/h? Samozřejmě by k takovým střetům docházet v provozu vůbec nemělo, ale video bylo pro pojišťovnu a Virginia Tech ICTAS, ta potřebuje povolení, aby právě mohla létat přes rušné silnice. A mimochodem rychlost 100 km/h (62.5mph) odpovídá rychlosti pádu dronu na auto, kdyby se neotevřel padáček na zádech dronu (ano, to je ta divná boule na ilu. fotce , co vám doposud vizuálně neseděla). Výsledky střetu nejsou nikde uvedeny. Těžko říct jak dopadla funkčnost, při střetu se Mavic prohnul famózně jako gymnastka a po kolizi opouští neporušené čelní sklo v počtu jednoho kusu a v původním složení. (zdroj:dronedj)

 

 

Faul na kameru

A u kolizí chvilku zůstaneme. V pravidlech baseballu se moc nevyznáme, ale minimálně to byl faul na vysílací a monitorovací zařízení v hodnotě 24,5 tis. dolarů. Tento ne zrovna levný set neustál střet s míčkem a není se co divit, míč si to namířil na objektiv ve 145 km/h. Vzhledem k tomu, že soustava vysílala dál a pokoušela se přes střepy ostřit i na diváky, bylo zřejmé, že objektiv funguje a škoda nebude tak velká. Takže za Tyler O'Neillem jde “pouze” konvertor Fujinon WCV-L85 0,8x v hodnotě 1800 dolarů. (zdroj:dpreview)

 

 

 

fotosvětem prolétl : Bohuslav Brož

 
Fotokniha 15 x 15 v měkké vazbě - AKCE

Lay-flat vazba, Měkká vazba, Fotografický papír Fujifilm 230g/m2 - MAT

189,-
ROLLEI Sportsline Fun bílý

Stylový kompaktní fotoaparát, Fotografie v rozlišení až 7680 × 5760 px, Nahrávání videa v rozlišení Full HD

2 290,-
MANFROTTO Advanced Befree Backpack III

prostor pro digitální zrcadlovku s objektivem + 6 dalších objektivů, kapsa na notebook nebo tablet, kapsa na stativ

3 590,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Další Seriály

Nan Goldin - bouřlivé období v New Yorku

Nan Goldin - bouřlivé období v New Yorku

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...