Aktuality z fotosvětaLeicaSeriály

Letem fotosvětem #16 : Fotografická olympiáda

Letem fotosvětem #16 : Fotografická olympiáda
27. 4. 2021 | 4 minuty čtení

Fotosvět sype třetím týdnem novinku za novinkou. A podle všeho tomu není konec. Mrkneme se co můžeme čekat v následujících týdnech třeba u společnosti Leica, jak je daleko dron Airpeak od Sony a ohlédneme se po miniaturním teleobjektivu od Tokiny. Na instagramu jsme objevili národní bezpečnostní službu MI5, která by vlastně neměla být moc vidět. A tak trochu v tichosti se do finále minulý týden dostala fotografická olympiáda World Photographic Cup.

Malilinkatá čtyřstovka Tokina 

Společnost Tokina představila.. tedy spíš rozšířila bajonety teleobjektivu Tokina SZX 400 mm f / 8 Reflex MF o Nikon Z a Canon RF. Jde o ultra kompaktní (77mm a 355g)  a extrémně cenově dostupný teleobjektiv, rozšířila se tak nabídka kompatibility stávajících Canon EF, Nikon F, Sony E, Fujifilm X a Micro 4/3. Princip těchto teleobjektivů je jednoduchý, fungují na systému středového zrcadla, proto si mohou dovolit být extrémně malé. Ostří manuálně, proto si mohou dovolit být redukovány na celou řadu bajonetů. A protože je to všechno velmi jednoduché, mohou si tyto objektivy i dovolit být extrémně levné. (zdroj:tokinalens)


 

Pro Sigmu špička pro Leicu seťák

Věc tak trochu nevídaná - německý výrobce Leica, který může být spojován se spoustou přívlastků jenom ne levný, se chystá podle několika zdrojů uvést novou řadu objektivů tzv. "economy line". Pilotní objektiv Leica Vario-Elmarit-SL 24–70 mm f / 2,8 ASPH bude ohlášen v následujících týdnech, ve skutečnosti půjde o rebrandovanou optiku Sigma. A mimo jiné by měl plnit úlohu setového skla třeba u Leica SL2-S. To co je pro Sigmu špička, může být pro Leicu seťák. V každém případě nejde o unikát. Podobná situace rebrandu Sigmy proběhla v 90. letech kdy Leica nabídla Vario-Elmar 28-70 / 3,5-4,5 jako setový objektiv pro R7.(zdroj:leicarumors)


 

Neviditelná MI5 chce být vidět 

Britská národní bezpečnostní služba MI5 má nového šéfa a ten má na konzervativní Anglii trochu nekonvenční přístup. Ken McCallum prohlásil “.. MI5 by se měla otevřít a oslovit novými způsoby. Mnoho z toho, co děláme, musí zůstat neviděné, ale my nemusíme být neviditelní..”  A tak MI5 vystoupila ze stínu a připojila se na Instagram. Pro nás to je další zajímavý zdroj informací a dosud nespatřených nevšedních záběrů této bezpečnostní služby - viz. jejich v první post ve zdroji. Tak třeba se časem i dozvíme proč “protřepat, nemíchat”.(zdroj:instagram)


 

Fotografická olympiáda World Photographic Cup

World Photographic Cup probíhá již osmým rokem. Světový fotografický pohár (WPC) je něco jako olympiáda. Koneckonců začal i v podobném duchu spojování fotografů “přátelství a spolupráce“ v roce 2013. WPC zastřešila kooperace mezi Federací evropských fotografů (FEP) a Profesionálními fotografy v Americe (PPA). Každá zúčastněná země - letos jich bylo 27 - může vstoupit do jednoho týmu, který může odeslat až tři snímky do každé ze šesti kategorií Reklama, Ilustrace, Příroda, Portrét, Reportáž a Svatba. Letošní ročník ovládla Austrálie (mimochodem již po druhé). Snímky finalistů jsou k vidění ve zdroji, jinak pokud si chce někdo dopřát neotřelou 3D prohlídku přímo v galerii - stačí kliknout. (zdroj:worldphotographiccup)

 

 

Airpeak v aerodynamickém tunelu

V listopadu 2020 společnost Sony oznámila vstup na trh s drony a jejich vývoj. Na lednovém CES 21 zveřejnila první fotky dronu Airpeak. A dál o něm nebylo moc slyšet. Projekt a drony určitě nespí, naopak drony se mají čile k světu. Aktuálně je Sony Airpeak na testování v Japonské agentuře pro průzkum letectví a kosmonautiky. Kde mimo jiné podle videa podstoupil test v aerodynamickém tunelu. A obstál.. , tedy spíš ustál nápor větru při rychlostech až 71 km/h (20m/s). Pro představu - je to síla větru, kdy má většina lidí potíže stát vzpřímeně. (zdroj:sony)

Vyvolání diapozitivních filmů + digitalizace

vyvolání barevných diapozitivních filmů 135 a 120 procesem E-6 + následná digitalizace, rychlé a kvalitní zpracování, skenování až do rozlišení 4181 × 6305 px (velikost tisku až 60 × 90 cm)

299,-
Ruční vyvolání černobílých filmů + digitalizace

lepší prokreslení a podání polotónů než u strojového vyvolání, lepší ostrost než strojové vyvolání, vyšší kvalita důležitá pro zvětšování snímků ve větších formátech

399,-
JJC spoušť rádiová JM-MII (DC2) pro Nikon D5600/7500/610/750,Z6/7

eliminuje chvění fotoaparátu při fotografování s dlouhou expozicí, dosah až 30 metrů, 16 dostupných kanálů

990,-

Související články

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Do našeho týmu hledáme nové kolegy

Do našeho týmu hledáme nové kolegy

Nalezení správného gimbalu

Nalezení správného gimbalu

Další Leica

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Další Seriály

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Nan Goldin - cesta za svým hlasem

Nan Goldin - cesta za svým hlasem

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...