Fototipy

Malé, ale šikovné: Vychytávky pro fotografy (nejen) na jaro

Malé, ale šikovné: Vychytávky pro fotografy (nejen) na jaro
4. 5. 2021 | 5 minut čtení

Jsou malé, jsou skladné a poté, co si je jednou vyzkoušíte, zcela nepostradatelné. Drobné vychytávky, které vám ulehčí práci nebo posunou snímky o kreativní krůček dopředu. V tomto článku jsme se podívali na kousky, které oceníte nejen na jaře!

Ulehčení práce a větší kreativita? S těmito kousky ano!

Jaro se konečně přihlásilo o slovo a zimní věci pomalu, ale jistě putují do skříně, kde budou čekat na další sezónu. V minulém článku jsme vám radili, které věci se rozhodně hodí mít u sebe (v zimě), dnes se podíváme na věci, které vám pomůžou (nejen) na jaře. Tak hurá do toho!

Pláštěnka do nepohody

Počasí je teď přece jenom ještě dost nevyzpytatelné a klidně se může stát, že i když se ráno obloha skvěla azurově, odpoledne vás skropí pořádný liják. Na horách se na podobnou nevyzpytatelnost můžete těšit celoročně. Tak jako tak je dobré být připraven.

Zatímco vy z cukru určitě nejste, hodně vody by nemuselo vaší technice udělat moc dobře. Když je ale schováte do pláštěnky, vesele můžete fotit dešťovou apokalypsu a pořídit parádní fotografické úlovky s technikou pěkně v suchu a bezpečí. Zkuste třeba pláštěnku od Peak Designu nebo od Vanguardu.

Peak Design Shell - pláštěnka na fotoaparátPeak Design Shell

chci pláštěnku od peak designu     chci pláštěnku od vanguardu

Konec selfie z nepřirozeného úhlu

Z výletů si každý rád přiveze nějakou pěknou fotku, na které je i on sám. A ne vždy je po ruce pocestný, který by vás cvaknul. Nebo je, ale uřízne vám půlku hlavy nebo nohy. A ta selfíčka, kde vypadáte o 15 kilo těžší kvůli třetí bradě nebo široké perspektivě, taky nejsou úplně nic, co byste si rádi uložili do alba.

Tak s tím je teď konec. Parádní fotky můžete mít odkudkoliv a kdykoliv a vystačíte si úplně sami. Ptáte se jak? S karbonovým monopodem Rollei, který se umí vysunout až do délky 166 cm, se můžete vyfotit hezky zdálky a využít k tomu i větší foťák. Navíc váží pouhých 220 g, takže ho na hmotnosti svém batohu ani nepocítíte.

Příznivci ještě minimalističtějších řešení a přirozenějších záběrů bez natažené ruky mohou sáhnout po ministativu Starblitz, který s úspěchem využijete jak pro mobil, tak pro foťák. S hmotností 256 gramů je to pouhá lehoučká třešnička na dortu vašeho vybavení.

Starblitz ALP ministativStarblitz ALP ministativ

chci monopod     chci ministativ

Drobnosti pro lepší pocit

Peak Design v posledních letech přišel s řadou drobných šikovných vychytávek, s nimiž je život fotografa o mnoho snazší, než býval dříve. Jednou z nich je třeba držák na foťák Peak Design Capture, který připevníte třeba na popruh batohu a s nímž budete mít foťák neustále v pohotovosti, ale neničíte si krk.

Další maličkostí je kvalitní zápěstní popruh Cuff v různých barvách, který se s malým Capture dokonale doplňuje. Přece jenom chcete mít jistotu, že vám foťák náhodou nespadne na zem.

Peak Design Capture v3

chci peak design capture v3     chci peak design cuff

Posviťte si na lepší fotku

Nedostává se vám světla, které potřebujete? Není nic snazšího, než si jedno (či více) takové nosit neustále s sebou a simsalabim, světlo je na světě! Vyvstaly vám na mysli velké ateliérové stojany? Nebojte se, nepovažuju vás za Hulka. Já mám před očima kapesní světla, mezi nimiž najdeme třeba šikovného miniaturního pomocníka značky Litra s magnetem na uchycení na cokoliv kovového, který je navíc vodotěsný.

Litra torch LED světlo

chci světlo Litra torch

Svět vzhůru nohama

Probouzející se život všude kolem přímo vybízí k focení. Fotky rozkvetlých květin, stromů a keřů, nemluvě o západech slunce a dalších oblíbených motivech, ovšem bude mít kdekdo. Toužíte po něčem odvážném a neotřelém? Zkuste se na ně podívat vzhůru nohama!

Bez důkladného jógového tréninku ovšem není radno zkoušet to fyzicky, máme pro vás mnohem jednodušší řešení - křišťálovou kouli. Vykouzlí vám dokonalý efekt zesílený okolím, které neodporuje gravitaci. Nebo to zkusíte naopak?

Rollei křišťálová koule © Josh Sorenson© Josh Sorenson

chci kouli Rollei

Autor úvodní fotografie: Eric McLean

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 – 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

59 990,-
CANON EOS R6 Mark II
CANON EOS R6 Mark II

Rozlišení 24,1 Mpx / obrazový procesor DIGIC X, Rozsah citlivosti až ISO 102 400, AF s technologií Dual Pixel CMOS AF II

62 990,-
AGFAPHOTO Realikids Cam 2 modrý

12Mpx fotografie, videa v HD kvalitě (1080 × 720 px), 3,5“ displej

1 290,-

Související články

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Tipy na focení - komunita

Tipy na focení - komunita

Diskuze

Malé, ale šikovné: Vychytávky pro fotografy (nejen) na jaro

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...