Fototipy

Hannah Couzens: Jak na focení portrétů v malém prostoru

Hannah Couzens: Jak na focení portrétů v malém prostoru
5. 5. 2021 | 4 minuty čtení

Portrétní fotografka Hannah Couzens chytře využila veškerý dostupný prostor, a proto ve svém domácím studiu dokáže pořizovat stejně kvalitní portréty jako na svém hlavním pracovišti. Jak na to, abyste i vy třeba u sebe doma mohli pořizovat skvělé portréty, vám poradí v článku.

Perfektní portréty v pohodlí domova

Většina Evropy během uplynulého roku poznala, jaké to je být neustále jen doma, a mnohým z nás to omezilo možnost fotografovat. Opět to v nás ale probudilo vášeň pro fotografování naší rodiny.

Pořizovat doma profesionálně vyhlížející portréty vám může připadat jako nereálný cíl, ale s určitými improvizacemi a chytrým využíváním vybavení je možné si pro fotografování vytvořit vhodné místo. Hannah Couzens nám poskytla praktické tipy, jak vytvořit prostor, ve kterém můžete doma pořizovat portréty.

© Hannah Couzens

Je možné používat objektivy, které jsou pro portrétní fotografii obvykle preferovány?

Ohniskové vzdálenosti 105 mm nebo 135 mm, které jsou při pořizování portrétů tradičně oblíbenější, sice nepřipadají v úvahu, ale možná vás překvapí, že docela dobře jde pracovat i s 85mm objektivem.

"Mám k dispozici relativně malý prostor, a přesto dokážu většinu portrétů nafotit s použitím svých fotoaparátů Sony Alpha A7R III nebo Alpha A7R IV, ke kterým mám připojený svůj oblíbený objektiv FE 85 mm f/1,4 G Master," říká Hannah. "Používám také objektiv FE 24–70 mm f/2,8 G Master pro případ, že bych kvůli stísněnému prostoru potřebovala o něco širší záběr."

© Hannah Couzens

Pokud nemáte objektiv s rozsahem 24–70 mm jako Hannah, další dobrou volbou bude 50mm objektiv. Pokud teprve začínáte, objektiv FE 50 mm f/1,8 od společnosti Sony představuje cenově opravdu dostupnou možnost.

Pokud se vám nedaří najít vhodnou zeď, která by v portrétech posloužila jako pozadí, focení s doširoka otevřenou clonou, například s clonovým číslem f/1,8, pomáhá rozostřit pozadí a oddělit jej od objektu. Užitečné může být používání automatického ostření na oči, které je k dispozici na všech moderních fotoaparátech Sony, protože pak máte jistotu, že oči objektu zůstanou dokonale ostré, i když budete pracovat s tak nízkou clonou.

"Používám na fotoaparátu Sony Alpha A7R III automatické ostření na oči, protože si tak mohu hrát s kompozicí a přesunovat se a přitom vím, že oči subjektu budou neustále ostré. Funguje tak dobře, že mám při fotografování o starost méně," říká Hannah.

© Hannah Couzens

Práce v malém prostoru

Hannah zdůrazňuje, že při vytváření prostoru pro domácí studio je naprosto zásadní maximálně využít dostupnou podlahovou plochu. Věci jako stojany osvětlení nebo stativy mohou zabírat drahocenné místo, takže pokud uvažujete o tom, že provedete něco podobného, zapřemýšlejte, jak s nimi můžete pracovat.

Hannah se ve většině případů dokáže bez stojanů osvětlení obejít díky použití ramen, která jsou připevněna ke stěnám po obou stranách jejího studia. Vysvětluje, že "občas i přesto používáme světlo na stojanu, když je to nutné, ale s nástěnnými rameny jsme získali výšku a pohyb a podlaha zůstává volná."

© Hannah Couzens

Co je nejdůležitější, musíte také myslet na světla a vybavení, která budete používat, protože to všechno zabírá místo. Hannah dává přednost studiovým bleskovým hlavicím napájeným bateriemi, které může podle libosti umístit kamkoli a nemusí se přitom obávat, že se všude potáhnou napájecí šňůry. Stejně tak důležité je zamyslet se nad tím, jaké modifikátory světla budete používat.

"Nemá smysl, aby v malé místnosti byl 1,5metrový softbox," říká. "Namísto toho rozhodně doporučuji pořídit si pro světla mřížky... Opravdu vám pomohou světlo usměrnit."

Hannah je ambasadorkou Sony Europe Imaging a její další práce najdete na webové stránce www.sony.cz/alphauniverse.

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 – 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

59 990,-
SONY Alpha A7 III
SONY Alpha A7 III

full frame 24 Mpx snímač, až 10 sn./s. při sekvenčním snímání s bufferem až na 177 JPEG snímků, XAVC S 4k video, 100 Mbps 8-bit 4:2:0 - interní nahrávání, přes HDMI výstup 8-bit 4:2:2, 120 FPS FHD

37 990,-
SONY ZV-E10
SONY Alpha ZV-E10 vlogovací fotoaparát

Snímač APS-C s 24,3 MPX, Dotykový otočný displej, Automatická expozice obličeje

19 490,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

Hannah Couzens: Jak na focení portrétů v malém prostoru

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...