Aktuality z fotosvětaSeriály

Letem fotosvětem #18 : Na vlně s Nikonem

Letem fotosvětem #18 : Na vlně s Nikonem
11. 5. 2021 | 4 minuty čtení

Po čem se poohlédnout první květnový týden? Mezi kolegy(němi) máme spoustu fanoušků Star Wars, takže jsme spojili jejich svátek a s jejich hobby foto&videem. Podívali jsme se i na objektivy. Zatímco si Pentax složitě buduje důvěru výrobců objektivů, Canon podle posledních zpráv kombinuje v objektivech doposud neslučitelné technologie. To mimochodem platí i pro fotoaparáty a oznámenou novinku R3. Ta podle všeho vlastně nebude absolutní chystanou špičkou, protože Canon prý umí víc.

Hvězdná kamera

04.05. je nepsaným dnem “May the Force be with you” (Ať tě síla provází) a svátek všech příznivců ságy Star Wars. S tímto filmovým fenoménem je spajta i unikátní technika. Proto nikoho nepřekvapí, že druhou nejdražší vydraženou položkou legendárních filmů je kamera Panavision PSR-200. Vyrobeno bylo mimochodem jen 29 kousků a jsou standardně hodnoceny na 150k $. To se ale netýká exempláře, který používal a “opatlal” sám George Lucas. Tento unikát  byl v roce 2011 vydražen za 625 000 $. A co bylo nejcennějším vydraženým předmětem Star Wars? Než koukat do stejného hledáčku jako George Lucas je prý větším ternem pohled skrz helmu Dartha Vadera (za 900k $). (zdroj:#všudemožně)


 

Laowa věří Pentaxu

Společnost Venus Optics minulý týden oznámila další sklo - Laowa 15 mm f / 4,5 Zero-D Shift - relativně levný a extrémně širokoúhlý objektiv s korekcí perspektivy (Shift), který je sice určen pro Full Frame fotoaparáty, ale umí vykrýt i středoformát. Koneckonců nic nového, psali jsme o něm již na podzim. Nová a překvapivá je v tomto případě podpora bajonetu Pentax K. Před několika lety přestal například Tamron pro bajonet Pentax K v tichosti vyrábět. Sigma třeba “vůbec ne v tichosti”  a rovnou oficiálně oznámila totéž před rokem. Pro uživatele Pentaxu je přístup Laowy určitě pozitivní zprávou. (zdroj:venuslens)


 

Tilt Shift a autofocus

Loni na podzim uteklo kompletní info o plánovaných objektivech Canon a to rovnou pro rok 21. Od té doby - co novinka, to jeden odškrtnutý řádek v uniklém seznamu. Mimo jiné v něm figurují i dva TS objektivy (Tilt Shift - sklopné a posuvné s kontrolou perspektivy) pro bezzrcadlovky R. Podle posledních zpráv by měly být do konce roku. Zatímco TS-R 24 mm f / 3,5L bude ekvivalentem populární TS-E24 v zrcadlovkové říší, TS-R 14 mm f / 4L bude aspirant na nejširší Tilt Shift sklo. A to nejdůležitější - další unikát a prvenství - oba objektivy budou disponovat automatickým ostřením. Doposud nebylo technologicky možné kombinovat naklonění roviny, změnu perspektivy s AF. (zdroj:canonrumors)


 

Canon R3 není vlajková loď

U Canonu ještě chvíli zůstaneme. Canon R3 byl nedávno oznámen a pomalu na něj prosakují další a další informace, je publikován jako ekvivalent zrcadlovky EOS 1D X MK III, některé zprávy jsou reálné a některé spíš vysněné. V každém případě minulý týden trochu překvapil Andrey Tishchenko (vedoucí produktové expertízy společnosti Canon pro Rusko), když mimo jiné v jednom rozhovoru uvedl: „R3 je novou řadou systému EOS R. Bude figurovat mezi EOS R5 a budoucí vlajkovou lodí, EOS R3 není vlajkovou lodí EOS R.“ Jestli parametry R3 budí respekt, pak představa, co může být víc, nám otevírá pusu dokořán. (zdroj:photowebexpo)


 

Pro někoho jsou inspirativní, pro většinu z nás jde spíš o příjemné vizuální pohlazení v podobě fotek (kdo by neměl rád vlny). Dneska se za nimi podíváme až na druhou stranu zeměkoule do Austrálie. Kde byl vyhlášen vítěz deváté horočníku cen Nikon Surf Photo Awards. Hlavní cenu získal Stu Gibson za snímek Free Fall. Ve zdroji se pak můžete podívat na užší výběr letošního ročníku. Mimochodem, i když zadání surfař ve vlnách může znít monotematicky, má hned čtyři kategorie. A vítěz každé z nich pak obdrží setík Nikon Z6 II s Z 24-70mm f / 4. (zdroj:mynikonlife/titul:Stu Gibson)

Ruční vyvolání černobílých filmů

lepší prokreslení a podání polotónů než u strojového vyvolání, lepší ostrost než strojové vyvolání, vyšší kvalita důležitá pro zvětšování snímků ve větších formátech

260,-
Ruční černobílé zvětšeniny

zvětšujeme do formátů 18 × 24 cm, 24 × 30 cm, 30 × 40 cm, 50 × 60 cm, používáme kvalitní fotopapíry Ilford několika typů, pečlivé ruční zpracování

160,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Další Seriály

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...