Aktuality z fotosvětaLeicaSeriály

Letem fotosvětem #19 : Fotografie s původem

Letem fotosvětem #19 : Fotografie s původem
18. 5. 2021 | 4 minuty čtení

V polovině května jsme při průletu fotosvětem našli zbrusu novou fotosoutěž o přírodě. Na tu malému Monaku nikdy nezbývalo moc prostoru a možná právě proto k ní má vztah. Podle New York Times a skupiny CAI se blíží konec zneužívání fotografií a jejich nežádoucím úpravám a manipulacím. No a podle všeho končí také pětileté partnerství Huawei & Leica a některé objektivy Nikon.

Huawei bez fotoaparátů Leica

Podle všeho končí pětiletá spolupráce mezi společnostmi Huawei a Leica. Důvody ukončení nebyly oficiálně zmíněny. Ale podle všeho “Freundschaft” ukončuje německý výrobce, ten stál mimochodem za rozkvětem a prodejností zejména dražších telefonů Huawei a razantním zlepšením jejich fotoaparátů. Vzhledem k  americkému omezení, populární nevoli vůči Huawei a celkově silnému poklesu prodeje těchto telefonů je Leica k mání. Mluví se o spolupráci s firmou Xiaomi, Honor nebo u nás nepříliš propáleným výrobcem Sharp. Poslední zmíněný uvedl právě koncem týdne novinku R6 s abnormálně velkým fotoaparátem a světe div se optikou Leica. Takže otázkou zůstává, jestli půjde o monogamní vztah jenom s Sharpem, nebo se Leica po vzoru Zeiss spustí, bude polygamní a červenou tečku u objektivu uvidíme u více výrobců telefonů. (zdroj:smartmania)



 

Staré Nikony

V minulých dvou týdnech se trochu čeřily vody u Nikonu s údajným ukončením jednou větší/ jednou menší částí zrcadlovkové techniky. Katastrofické scénáře nakonec ukončilo přesunutí několika objektivů na stránků “starých produktů” (to znamená, již se nevyrábí a doprodávají se zásoby). Tento seznam nově doplnily AF-S objektivy: Nikkor 16-35 mm f / 4G ED VR, 28-300 mm f / 3,5-5,6G ED VR a 200 mm f / 2G ED VR II. Z APS-C skel máte poslední možnost objednat DX Nikkor 18-300 mm f / 3,5-6,3G ED VR, DX Nikkor Micro 85 mm f / 3,5G ED VR a DX Nikkor 16-80 mm f / 2,8-4E ED VR. (zdroj:nikon)



 

Fotografie s původem

Fotografie má neuvěřitelnou sílu, ale s tou se dá lehce manipulovat a zneužít ji. Je to problém, který tu byl asi vždycky, ale vyeskaloval zejména v posledních letech. Proto se mu rozhodla čelit skupina Content Authenticity Initiative (CAI), tvořená členy jako je New York Times, Adobe, Twitter, Qualcomm atd. Iniciativa CAI nyní oznámila, že má funkční prototyp technologie, která bude brzy k dispozici fotoreportérům a redaktorům. Stručně: jde o certifikát fotografie uložený v metadatech. Kde bude zřejmé nejen, kdy a kde byla fotografie pořízena, ale i jaké konkrétní úpravy na fotce proběhly. Pokud se tedy fotografie objeví online, budeme moci snadno zkontrolovat její původ.(zdroj:nytimes)


 

PA2F Environmental Photography Award 2021

Většinou přinášíme jako inspiraci známé nebo trochu zajímavější fotosoutěže, v obou případech mají již nějakou tradici. Dnešní je unikátní v tom, že žádnou nemá a teprve si ji buduje. První ročník Prince Albert II Foundation Environmental Photography Award (alespoň trochu zkráceně (: PA2F Environmental Photography Awards) je pod taktovkou Monackého knížectví a jejího prince Alberta II. Ústředním tématem je příroda nadále rozmělněná do do dalších podtémat. Vítězný snímek byl vybrán ze 5700 příspěvků, stal se jím záběr „Gorilla by the Water“ od Kathleen Ricker, byl odměněn částkou 6000 EUR a VIP výletem pro autorku do Monaka na zahájení výstavy PA2F Environmental Photography Award 2021. Výstava je k vidění do 1. června. Pokud v té době nebudete mít cestu náhodou přes jižní Francii, můžete mrknout na online výstavu finalistů.(zdroj:photocrowd/titul:arzur michael)

SONY SDXC 512GB UHS-II R:277MB/s W:150MB/s

rozhraní: UHS-II, typ karty: SDXC, kapacita: 512 GB

7 690,-
Fotokniha 15 x 15 v měkké vazbě - AKCE

Lay-flat vazba, Měkká vazba, Fotografický papír Fujifilm 230g/m2 - MAT

189,-
FUJIFILM Instax MINI 99

Tiskne fotografie o rozměru 5,08 × 7,62 cm, 5 režimů s automatickou expozicí, 6 barevných efektů

4 999,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Další Leica

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Další Seriály

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce dubna: Street photo

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...