Produktové novinky

Nikon Z MC 105 mm a 50 mm f/2,8: dva nové makroobjektivy

Nikon Z MC 105 mm a 50 mm f/2,8: dva nové makroobjektivy
2. 6. 2021 | 6 minut čtení

Nikon dnes představil dva vůbec první makroobjektivy pro bajonet Z - profesionální 105 mm a univerzální 50 mm -, které využijí fotografové i videotvůrci, a to nejen pro makro, ale i pro portréty, fotografii jídla a řadu dalších fotografických disciplín. Co všechno nabízejí a umějí, se dozvíte v článku!

První dva makroobjektivy řady Nikon Z

Společnost Nikon dnes uvedla dva nové objektivy, které potěší zejména fanoušky makrosvěta, ale skvělé výsledky přinesou i fotografům portrétů nebo streetových snímků. Pojďme se na ně podívat blíž!

Dlouho očekávaný 105mm makroobjektiv přináší špičkovou výkonnost v oblasti makrofotografie do systému Z a je perfektní volbou profesionálních i amatérských makrofotografů. Jeho menší a dostupnější sourozenec má rovněž mnoho co nabídnout: nový 50mm makroobjektiv je ideální, pokud se chcete začít věnovat skutečné makrofotografii. A pokud jednoduše chcete všestranný objektiv s ohniskovou vzdáleností 50 mm, který vám rovněž umožní pořizovat působivé makrosnímky, máte jej k dispozici.

Dirk Jasper, produktový manažer Nikon Europe

NIKON Z MC 105 mm f/2,8 VR S Macro

Měřítko zobrazení 1:1, dokonalé zaostřování, perfektní obraz a využití pro fotografy i videotvůrce, to jsou jen první vlaštovky skvělých vlastností, které přináší vůbec první profesionální makroobjektiv řady Nikon Z.

Těšit se totiž můžete i na vynikající ostrost a kontrast, nemluvě o krásném bokehu. Velkou výhodou je také zaostřovací kroužek, která vám umožní volitelně změnit směr zaostřování. Nenechte se zmást označením makro - kromě makrosnímků s ním pořídíte i fantastické portréty nebo snímky jídla.

Pyšní se rovněž plynulým a tichým kombinovaným zaostřovacím systémem a potlačením barevných vad, díky čemuž je AF velmi rychlé a přesné. Antireflexní vrstvy Nikon ARNEO a Nano Crystal Coat potlačují výstky reflexů a závoje. I za zhoršených světelných podmínek se nemusíte bát o kvalitu snímků z ruky díky vestavěné redukci vibrací (VR).

Jedná se o makroobjektiv, takže můžeme očekávat krátkou zaostřovací vzdálenost. Ta činí pouhých 29 cm a díky omezovači rozsahu zaostřitelných vzdáleností můžete rychle zaostřovat objekty v rozmezí 29 - 50 cm. S manuálním zaostřováním si práci s objektivem můžete uzpůsobit přesně na míru.

NIKON Z MC 105 mm f/2,8 VR S Macro

  • devítilamelová clona pro dokonalý kruhový bokeh
  • perfektní video s tichým AF a plynulým a stabilním ovládáním clony
  • eliminace focus breathingu (změny vzdálenosti a úhlu záběru během zaostřování)
  • průměr filtru 62 mm
  • odolnost vůči prachu a vlhkosti
  • fluoridová vrstva odpuzuje vodu, prach a nečistoty

chci o nové 105 mm vědět vše

NIKON Z MC 50 mm f/2,8 Macro

Univerzál s přirozenou perspektivou zobrazení, se kterým pořídíte parádní makrofotky, snímky jídla, portréty i streetové záběry a mnoho dalšího. To je nová padesátka se světelností f/2,8, která se pyšní zvětšením až 1:1, výjimečnou ostrostí a minimální zaostřovací vzdáleností 16 cm (zaostření na objektivy ve vzdálenosti pouhých 5,6 cm od objektivu).

Stejně jako nová 105 mm je vybavený redukcí vibrací, která zajišťuje vynikající stabilitu. Spínač omezení rozsahu automaticky zaostřitelných vzdáleností umožňuje rychlejší AF objektů v rozmezí vzdáleností 16 - 30 cm.

Clonu, ISO a další nastavení můžete snadno ovládat příkazovým kroužkem. Samozřejmostí je přepínač mezi AF a MF přímo na objektivu. Je také velmi kompaktní a lehký, snadno se ovládá a je optimálně vyvážený.

NIKON Z MC 50 mm f/2,8 Macro

  • měřítka zobrazení vyznačena na tubusu (1:4, 1:2 a 1:1)
  • 9lamelová clona
  • fluoridová vrstva chrání přední optický člen před nečistotami

chci o nové 50 mm vědět víc

Nová aplikace NX Field a vývoj dvou dalších objektivů

Dva nové makroobjektivy ovšem nejsou jedinou novinkou, s níž Nikon dnes přišel. Vyvinul také novou aplikaci především pro sportovní a reportážní fotografy, která jim umožní propojit více zrcadlovek Nikon, ovládat je, upravovat jejich nastavení a automaticky odesílat fotografie na server FTP.

Prozatím bude kompatibilní s profesionálními zrcadlovkami Nikon D6 a D5, v plánu je ale i podpora bezzrcadlovek, např. Nikon Z9, Z7 II nebo Z6 II. Díky propojení více modelů můžete zároveň spouštět závěrky na více fotoaparátech Remote naráz z telefonu nebo tabletu. Můžete si také zobrazit živý náhled a hotové snímky kontrolovat.

Fotoaparáty můžete propojit pomocí LAN, aplikace podporuje i síť 5G a internet. Díky tomu můžete ovládat třeba i fotoaparát umístěný v Tokiu mimo Japonsko a využít nezvyklých úhlů při focení sportu či reportáže, které by dříve byly pouze obtížně dosažitelné.

K použití aplikace je třeba za poplatek nainstalovat speciální firmware. K dispozici by měla být 17. června 2021.

Nikon Z 28 mm f/2,8 a Nikon Z 40 mm f/2

V budoucnu se můžeme těšit také na dva velmi malé a lehké pancakové objektivy, jejichž vývoj Nikon dnes oznámil. Jsou určené pro fullframové snímač (FX) a těšit se na ně můžeme ještě v průběhu tohoto roku. Jakmile se dozvíme další informace, dozvíte se je u nás na blogu.

NIKON Z 50 mm f/1,8 S

Špičková kvalita obrazu v celé ploše snímku dalece převyšuje možnosti konvenčních objektivů, Skvěle korigovaná chromatická aberace, Odolnost proti stékající vodě a vnikání prachu

16 990,-
NIKON Z MC 105 mm f/2,8 VR S Macro

Bajonet Z-Mount, Formát objektivu FX, Rozsah clony: f / 2,8 až f / 32

28 490,-
NIKON Z 40 mm f/2

Ohnisko 40 mm a světelnost f/2, Určeno pro Nikon Z bajonet, FX formát snímače / na DX formátu ohnisko ekv. 60 mm

6 990,-

Související články

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

DJI RS 4 a DJI RS 4 Pro - stabilizátory nové generace

DJI RS 4 a DJI RS 4 Pro - stabilizátory nové generace

Diskuze

Nikon Z MC 105 mm a 50 mm f/2,8: dva nové makroobjektivy

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...