Aktuality z fotosvětaSeriály

Letem fotosvětem #22 : Svět vzhůru nohama

Letem fotosvětem #22 : Svět vzhůru nohama
7. 6. 2021 | 4 minuty čtení

První červnový týden jsme se zase podívali na to málo, co nezaznělo na probíhajícím Fotoškoda Weeku. 1.6 mají svátek hlavně děti, ale narozeniny v Japonsku slaví třeba i Sekonic. Canon o pořádný kus zase poodkryl chystanou novinku EOS R3, podstatně méně toho řekl Nikon o chystaných malých objektivech. A podívali jsme se, jak Thomas Vijayan obrátil v soutěži Nature TTL POTY 2021 svět vzhůru nohama.

Sekonic má narozky

Renomovaný výrobce měřičů světla a barev Sekonic slaví letos své 70. výročí. A jak u výrobců bývá zvykem, protože dárky moc nedostávají, nadělují si je raději sami. Sekonic byl založena 1. června 1951 jako Seiko Electric Industries Co. Ltd. A od té doby vyrobil nejednou něco prvního. Stojí mimojiné za prvním kombinovaným spotovým a odrazovým expozimetrem, prvním flashmetrem s rádiovým odpalem, flashmetrem s profilováním expozice, prvním manuálním spektrometrem pro měření záblesku a SSI a dalo by se ještě pokračovat. A ten dárek? Pamětní limitovaný light meter. Sice nebyl blíže specifikovaný, ale do oznámení 1. července to vydržíme.(zdroj:sekonic)

 

 

Canon EOS R3

Společnost Canon uvedla řadu nových a potvrdila řadu starších specifikací pro nadcházející fotoaparát Canon EOS R3. Až často zaznívají slova - rychlost, sport, motocykl, terén atd. A tak nějak to potvrzuje Andreye Tishchenka, že jde o jakýsi reportážní sportovní mezistupeň mezi R5 a skutečnou v budoucnu chystanou vlajkovou lodí. Jen ve stručnosti to nové: AF pro motoristický sport se sledováním, kloubový dotykový LCD, optický joystick, port LAN, 8stupňový IBIS, 30fps v RAW s průběžným AF/AE, ostření okem Eye Control, Dual Pixel CMOS AF, vysoká odolnost proti prachu a vodě, integrované LAN, 5GHz Wi-Fi a nebo třeba sloty pro paměťové karty CFexpress a SD. (zdroj:canon-europe)

 

 

Svět vzhůru nohama

Nature TTL má široký záběr přes tipy a návody na focení, workshopy, recenze, výstavy a ž po soutěže. Všeobecně se všechny tyto oblasti zaměřují na téma přírody a Wildlife. Letošní fotosoutěž Nature TTL POTY 2021 oznámila minulý týden vítěze z více než 8 000 přihlášených snímků z celého světa. V kategorii Chování zvířat i celkovým vítězem a majitelem 1500 liber se stal kanadský fotograf Thomas Vijayan se snímkem „The World Is Going Upside Down“. (zdroj:naturettl/titul:Thomas Vijayan)

 

 

Kompaktní “Zetka” Nikon

Společnost Nikon oznámila 2.6. dva nové makroobjektivy pro bajonet Z a mimochodem se také zmínila o vývoji kompaktních objektivů NIKKOR Z 28 mm f / 2,8 a NIKKOR Z 40 mm f / 2. O obou se koneckonců vědělo již z loňské uniklé  “Z Lens Roadmap”. Nově tedy známe jejich světelnost, podle podrobnějších obrázku máme představu o jejich (ne)velikosti, v názvu nefiguruje „S-line“ vyhrazené pro ty nej objektivy, což prozrazuje, že skla budou v dostupnější cenovce. A slovo bokeh bylo při představení spojováno se slovem zážitek, to naznačuje, že se oba objektivy můžou pochlubit zaoblenou clonou. (zdroj:nikon)

 

 

Roztavený dron

Videí z tématem erupce sopky a tekoucí lávy jsme v posledních měsících tak nějak už přehlceni. A tak Joey Helms přišel trochu s odlišnou verzí. Jeho impozantní video a s ním logicky i dron končí přímo v jícnu sopky Fagradalsfjall. Vzhledem k autorově leteckému umu (zřejmého z ostatních videí) nešlo o nehodu. K záběrům použil a pohřbil stále čerstvou novinku DJI FPV. To co máme možnost vidět na videu, musel být pro Joeyho, který dron pilotoval prostřednictvím FPV brýlí, neskutečně intenzivní zážitek.(zdroj:youtube)

Fotokniha 15 x 15 v měkké vazbě - AKCE

Lay-flat vazba, Měkká vazba, Fotografický papír Fujifilm 230g/m2 - MAT

189,-
Expresní fotokniha v měkké vazbě

ručně vázaná vazba pro otevření bez záhybů, automatické poskládání fotoknihy do 5 minut, obálka s vaší fotografií

270,-

Související články

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Do našeho týmu hledáme nové kolegy

Do našeho týmu hledáme nové kolegy

Nalezení správného gimbalu

Nalezení správného gimbalu

Další Seriály

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Nan Goldin - cesta za svým hlasem

Nan Goldin - cesta za svým hlasem

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...