Fototipy

Přijďte prozkoumat 8K video na naši prodejnu!

Přijďte prozkoumat 8K video na naši prodejnu!
11. 6. 2021 | 4 minuty čtení

Rozlišení 8K se pozvolna začíná dostávat do fotografického slovníku. Zatím jich není mnoho, ale už jsou v prodeji fotoaparáty, které dovedou natáčet video v 8K rozlišení. O rozlišení fotek nemluvím, protože foťáků s vyšším rozlišením existuje dnes celá řada. Ale abyste si fotky a videa v 8K vychutnali, potřebujete 8K televizi nebo monitor. Abyste nekupovali zajíce v pytli, zastavte se ve FotoŠkoda prohlédnout si, jak vlastně vypadá obraz na 8K obrazovce. Z tak ohromného množství detailů vám možná poklesne brada…

Když se v naší prodejně vydáte do oddělení fotoaparátů, určitě vaší pozornosti neunikne ohromná obrazovka. Až přijdete blíž, hned pochopíte, o co jde. Vidět 8K video na vlastní oči, to je skutečný zážitek! V takovém případě asi ani nepotřebujete číst dál.

8K-foto-video

Co to je 8K rozlišení

Z foťáků jsme zvyklí, že se rozlišení udává v megapixelech (Mpx), tedy v milionech bodů, ze kterých je složen výsledný obraz. Když má nějaký snímač rozlišení např. 24 Mpx, znamená to, že je složen z 24 000 000 jednotlivých světlocitlivých buněk a stejné rozlišení (tedy stejný počet bodů) bude mít i vytisknutý snímek. Zmíněný snímač bude tedy mít 6 000 pixelů na šířku a 4 000 pixelů na výšku. Když vynásobíte 6 000 x 4 000, vyjde vám právě těch 24 000 000 pixelů, tedy 24 Mpx.

A teď pozor. Když se na stejný snímač podíváme pohledem filmaře, kameramana, videomakera (jak kdo chce), můžeme říci, že takový snímač má rozlišení 6K, protože je delší strana složena ze 6 000 pixelů. No a rozlišení 8K tedy znamená, že delší strana snímače má přibližně 8 000 pixelů, dokáže tedy zaznamenat o dost větší množství detailů. Reálně tak pozorujete obraz složený z cca 33 miliónu bodů.

K čemu je 8K rozlišení dobré

Jak už bylo řečeno, 8K video je daleko detailnější a dá se použít na celou řadu způsobů:

  • videozáznam v plném rozlišení je brilantně ostrý
  • z 8K videa můžete při zpracování záznamu dělat výřezy třeba na 4K nebo Full HD v podstatě bez ztráty kvality. Můžete tedy ze statického záběru zoomovat až v postprocesu.
  • z 8K videa můžete vystřihnout statické fotografie ve vysokém rozlišení

8K televize nebo monitor není nutností

Samozřejmě, pokud si chcete vychutnávat 8K videa v plném rozlišení, bez 8K televize se neobejdete. Ale vzhledem k tomu, že dnes (červen 2021) je 8K video ještě v plenkách, využívá se především jako zdroj velkého množství dat pro převod do 4K nebo Full HD při zpracování záznamu.

Zvládá 8K video každý foťák s vysokým rozlišením snímače?

Bohužel ne. Problémem je právě příliš velké množství dat, které běžné snímače nedovedou odvádět dostatečně rychle. Pro focení to samozřejmě problém není, ale záznam 8K videa momentálně zvládají jen ty nejmodernější přístroje (např. Canon EOS R5) vybavené novou generací snímačů s velice rychlým odvodem dat.

Přijďte si 8K video prohlédnout k nám na prodejnu, těšíme se na vás!

 

 

CANON EOS R6 Mark II
CANON EOS R6 Mark II

Rozlišení 24,1 Mpx / obrazový procesor DIGIC X, Rozsah citlivosti až ISO 102 400, AF s technologií Dual Pixel CMOS AF II

62 990,-
CANON EOS R7
CANON EOS R7

Canon RF bajonet APS-C, CMOS senzor s rozlišením 32,5 Mpx, Dual Pixel CMOS AF II

36 490,-
CANON EOS R8
CANON EOS R8

Kompaktní fotoaparát pro focení i natáčení videa, Full frame snímač s rozlišením 24,2 Mpx, Dual Pixel CMOS AF II ostření s detekcí objektů, lidí a zvířat včetně ostření na oko

39 490,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...