29. 6. 2021 | 4 minuty čtení

Nikon dnes představuje retro kousek inspirovaný legendárním fotoaparátem FM2. Má APS-C snímač, AF s detekcí očí a zvířat, výklopný a otočný displej a řadu dalších užitečných funkcí, které využijete při vlogování i focení. Kromě toho Nikon oznámil vývoj nového širokorozsahového zoomu, na který se můžeme těšit nejspíš ještě letos.

Nikon Z fc

Dnešní první novinka od Nikonu se vyznačuje APS-C snímačem a klasickým vzhledem, který je inspirovaný Nikonem FM2 z roku 1982. Kombinuje tak v sobě pokročilé funkce a jedinečný styl stěžejního fotoaparátu historie značky Nikon. Kromě samotného foťáku se můžete těšit i na sety.

Nikon Z fc + 16-50 mm f/3,5-6,3 VR

Lehké a kompaktní tělo v retro designu

Nejprve ke vzhledu vymazleném do detailu, nad nímž zajásají příznivci analogové techniky. Pentagonální hranol, stříbrné a černé prvky na těle, kruhový okulár pro EVF, konstrukce voličů a gravírované historické logo Nikon - to všechno odkazuje na legendární FM2. To vše je podtržené konstrukcí z hořčíkové slitiny.

Na vrchní části najdete tři voliče pro snadné nastavení času, korekce expozice a ISO a malý displej zobrazující clonu. K dalšímu doladění pouhým stisknutím tlačítka slouží menu. To si můžete nastavit podle sebe.

Několik prvenství a užitečné funkce

Nikon Z fc se pyšní hned několika prvenstvími. Jako vůbec první fotoaparát s bajonetem Z podporuje korekci expozice v automatickém režimu, stejně tak je prvním "zetkovým" fotoaparátem, který má výklopný displej, s nímž bude hračka fotit z podhledu i nadhledu. Při otočení displeje dopředu se fotoaparát navíc automaticky přepne do režimu autoportrét.

Mezi další užitečné funkce patří 20 předvoleb Creative Picture Control, zaostřování s detekcí očí a zvířat, což znáte už z modelu Z7 II a Z6 II, plynulé ostření i v případě, že je v záběru více lidí, sledování očí pohybujícího se zvířete nebo podpora režimu velkoplošných zaostřovacích polí.

Ve zhoršených světelných podmínkách jistě oceníte rozsah ISO 100 - 51 200 a při přesnosu snímků kompatibilu s aplikací SnapBridge verze 2.8, s jejíž pomocí můžete snadno sdílet snímky na sociálních sítích nebo aktualizovat firmware.

Nikon Z fc + 16-50 mm f/3,5-6,3 VR

  • elektronický hledáček (EVF) s organickým panelem EL nabízí přirozené zobrazení
  • videa ve 4K UHD kvalitě
  • režim nepřetržitého zaostřování
  • podpora softwaru Webcam Utility
  • lze nabíjet přes USB

Fotoaprát najdete i v setech s objektivy 16-50 mm f/3,5-6,3 VR ve stříbrné barvě ladící k fotoaparátu, 16-50 mm a 50-250 mm a 28 mm f/2,8 SE. Model 16-50 znáte už z černé barvy, pevná 28 mm je velmi kompaktní a lehká a perfektně se hodí na focení portrétů. Slibuje tradiční design inspirovaný klasickými objektivy z doby FM2 a skvělou obrazovou kvalitu. Nechybí ani vlogger kit.

Chci o nikonu z fc vědět víc

Vývoj Nikon Z 18–140 mm f/3,5–6,3 VR

Kromě foťákové novinky se pravděpodobně ještě letos můžeme těšit na nový širokorozsahový zoom pro APS-C snímače a bajonet Z - Nikon Z 18–140 mm f/3,5–6,3 VR. Využijete ho při široké škále situací a žánrů a Nikon slibuje velmi lehké a kompaktní provedení.

NIKON Z8
NIKON Z8 tělo

Rozlišení 45,7 Mpx / skládaný CMOS full frame senzor, Video až 8,3K 60fps N-RAW / 4,1K 60fps ProRes RAW, 10-bitové interní zpracování / 8K30 a 4K120p

112 990,-
NIKON Z6 II
NIKON Z6 II

Rozlišení 24,5 Mpx snímač BSI CMOS formátu FX, 2× obrazový procesor EXPEED 6, Video UHD 4K/30 N-Log a 10-bit HDMI výstup

56 990,-
Nikon Z5
NIKON Z5

24,3Mpx snímač CMOS formátu FX, Obrazový procesor EXPEED 6, Záznam UHD 4K a Full HD videa

36 990,-

Související články

Tamron oznamuje první objektiv s bajonetem Canon RF

Tamron oznamuje první objektiv s bajonetem Canon RF

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

Diskuze

Představujeme Nikon Z fc, novinku v retro designu

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...