Fototipy

5 tipů na focení na výletě

5 tipů na focení na výletě
30. 6. 2021 | 3 minuty čtení

Nedílnou součástí výletů jsou v dnešní době také fotoaparáty nebo telefony, kterými čas strávený s rodinou, přáteli nebo i o samotě na krásném místě zdokumentujeme. Někdy si ale domů nedovezeme fotky, ze kterých bychom byli nadšení nebo které nevystihnou místo tak, jak si ho pamatujeme. Jak na to, aby každý záběr stál za vyvolání?

#1 Buďte vždy připraveni

Krásný záběr se může objevit kdykoliv a kdekoliv, proto mějte přístroj vždy po ruce a nebojte se ho použít. Nechce se vám zrovna vytahovat foťák z batohu? Přemožte se a scénu vyfoťte – takové světlo, místo a podmínky sice možná potkáte ještě o kus dál, ale taky nemusíte. A pokud se připravíte tak dokonale, že na nějakém zajímavém místě vychytáte zlatou hodinku nebo jiné zajímavé světlo, tím líp pro vás!

Pančavský vodopád v Krkonoších při východu slunce © Anna JiráskováPančavský vodopád v Krkonoších při východu slunce © Anna Jirásková

#2 Hledejte nevyfocené

Naslepo vyráží dnes na výlet jen málokdo. Předem si i podle fotek vytipujeme místo, které by mohlo být krásné. To ale neznamená, že už tam všechno bylo vyfoceno. I na turisticky nejfrekventovanějších místech se dá najít pohled či místo, kterého si třeba někdo nevšiml nebo doposud neobjevil jeho skrytý potenciál.

Šeřík © Anna JiráskováŠeřík © Anna Jirásková

#3 Průhled, nadhled, kompozice

Můžete mít sebelepší světlo a sebekrásnější výhled, pokud ho ale zachytíte tuctově, celý dojem může zmizet lusknutím prstu. Zkuste opustit pozici střelce a přikleknout si, zakomponovat do záběru listy nebo květiny, který výjev orámují, nebo se na scénu před sebou naopak podívat trochu z výšky. Nezapomínejte ani na základní pravidla kompozice, jako je zlatý řez nebo pravidlo třetin.

Vlčí máky © Anna JiráskováVlčí máky © Anna Jirásková

#4 Do detailu i do široka

Nebojte se přiblížit ke kvetoucímu stromu a zaostřit na něj pěkně zblízka nebo vyfotit snímky na panorama, odměnou vám bude pestrá sbírka, která vám mnohem lépe evokuje vzpomínky. Neváhejte fotky také poladit v postprodukci, foťáky neumí realitu zachytit tak dokonale, jak si ji pamatujeme. Abyste ze snímků vytěžili maximum, je dobré fotit do RAWu.

České středohoří © Anna JiráskováČeské středohoří © Anna Jirásková

#5 Lidé na fotkách

K výletu s rodinou či kamarády patří i fotky s vašimi blízkými. Zkuste ale zapomenout na strojené fotky s americkými úsměvy, zaměřte se na momentky, které ho vystihnou mnohem lépe. Společně se pak nad nimi můžete i zasmát nebo dojmout. Zakomponováním svých souputníků do snímku oživíte třeba i jinak celkem fádní výjev (a dodáte punc jedinečnosti i nádherným sceneriím) a získáte tak originální snímky do svého alba.

Šumava © Anna JiráskováŠumava © Anna Jirásková

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 – 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

57 990,-
AGFAPHOTO Realikids Cam 2 modrý

12Mpx fotografie, videa v HD kvalitě (1080 × 720 px), 3,5“ displej

1 290,-
SONY Alpha A7 III
SONY Alpha A7 III

full frame 24 Mpx snímač, až 10 sn./s. při sekvenčním snímání s bufferem až na 177 JPEG snímků, XAVC S 4k video, 100 Mbps 8-bit 4:2:0 - interní nahrávání, přes HDMI výstup 8-bit 4:2:2, 120 FPS FHD

37 990,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

5 tipů na focení na výletě

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...