Fototipy

Dovolená vychytaná do detailu: Co mít v létě vždy u sebe

Dovolená vychytaná do detailu: Co mít v létě vždy u sebe
9. 7. 2021 | 6 minut čtení

Léto je v plném proudu a čekají nás výlety a dovolené. Vyrazte na ně připravení do posledního detailu pomocí vychytávek, které vám přinášíme v tomto článku! Najdete mezi nimi praktické a chytré tipy, které vám pomohou využít jakýchkoli světelných (i temných) podmínek nebo zkrotit chaos v cestovních zavazadlech. Fotce a létu zdar!

Lepší organizace, lepší světlo, lepší fotky

Letní sezóna je v plném proudu a řadu z nás čekají dovolené, kde foťák na zaznamenání vzpomínek nesmí chybět. Možná ale zjistíte, že nejen foťák! V tomto článku vám totiž představíme drobnosti, které vám mohou velmi zpříjemnit cestování s foťákem i samotné focení.

Všechno pohromadě a na jednom místě

Pojďme na to hezky od lesa a vnesme do chaosu fotografova kreativního světa trochu řádu. Když totiž cestuje fotograf, málokdy cestuje - jak se říká - "nalehko". Jeho batoh ovšem nemusí být nepřehledná změť kabelů, foťáku, objektivů, oblečení a různé nezbytné kosmetiky, jako je zubní pasta nebo šampón.

S různými pouzdry si můžete v batohu vytvořit dokonalý řád, díky čemuž ušetříte také spoustu času, kterou byste jinak strávili přehrabováním. V naší nabídce najdete např. velmi praktická a velmi odolná pouzdra na boty, speciálně uzpůsobená pouzdra různé velikosti na oblečení nebo různé hygienické nezbytnosti od Peak Designu.

chci organizér na věci od peak designu

Samozřejmostí je také pouzdro na foťák a objektivy, kde bude veškerá technika hezky pospolu, v pohodlí a bezpečí, i když cestujete s nefotografickým batohem - tady můžeme doporučit třeba organizér od Lowepro ve velikosti M a L, podle toho, kolik techniky s sebou vezete.

A nezapomínáme ani na karty, které s oblibou zapadnou někam, kde je najdeme až po měsíci, ale ne ve chvíli, kdy je nutně potřebujeme. Co takhle bytelné pouzdro až na 8 SD karet nebo ještě větší pouzdro pro arzenál 4 CF a 8 SD karet od Caruby, kde se těmto choulostivým kouskům rozhodně nic nestane?

chci organizér od Lowepro

Peak Design wash pouchPeak Design wash pouch

Posviťte si na svět

Ne vždy jsou světelné podmínky na focení ideální. Pokud je příliš tma, nebo třeba chcete vykouzlit úplně jinou, neotřelou atmosféru, možná se vám bude hodit umělé světlo, které se vám vejde do kapsy a neztrhá vám záda. Doporučujeme světlo Aputure s teplotou 5 500 K, nebo Fomei LED mini RGB 5, s nímž vyčarujete světlo o teplotě 2 500 až 9 000 Kelvinů.

chci mini led světlo fomei

Pokud vám naopak světlo přebývá, je příliš tvrdé nebo ho potřebujete spíš usměrnit, možná při focení portrétů oceníte spíš některou z malých odrazných desek, obzvlášť pokud je složíte do malinkého balíčku, který se vám vejde úplně kamkoliv. V naší nabídce najdete nestárnoucí stříbrnou a zlatou klasiku, ohňovou a bílou variantu či o něco větší, ale zato komplexní sadu různých odrazných i světlo pohlcujících desek.

Při focení portrétů možná oceníte také kalibrační desku, která vám ušetří čas s laděním vyvážení bílé v postprodukci. S touto výbavou vás žádné podmínky nezastihnou nepřipravené.

chci set odrazných desek

Fomei LED Mini RGB 5 © Václav KřížekFomei LED Mini RGB 5 © Václav Křížek

Stabilní za každé situace

Společná fotka na foťák, aniž by to bylo selfie, když široko daleko jsou jenom plochy, kam foťák odkládat moc nechcete? Mějte po ruce ministativ! Takový lehoučký, lehce přizpůsobitelný a bytelný kousek se vám v batohu rozhodně neztratí. Pro majitele zrcadlovek doporučujeme Leofoto MT-03 s větší hlavou, pro majitele bezzrcadlovek a kompaktů pak Leofoto MT-03 s menší hlavou.

Pokud fotíte krajinu, třeba i v trochu nepřístupnějším a hornatějším terénu nebo svahu, nemusí být vždy snadné dokonale perfektně vyrovnat horizont. Váš problém by mohla vyřešit vodováha, která se zasouvá do sáněk blesku, a která vám umožní napolohovat foťák přesně rovně, aniž byste museli v náročných podmínkách manipulovat s nohami stativu a orientovat se podle jeho vodováhy.

chci ministativ Leofoto

Leofoto MT-03 + MTB-19 © Anna JiráskováLeofoto MT-03 + MTB-19 © Anna Jirásková

Hrátky s dlouhými časy

"Rozmazat" vodu či mraky nemusí být žádná věda, stačí použít stativ a nastavit delší čas snímání. Proto v našich tipech rozhodně nesmí chybět ani ND filtry, které vám mohou pomoci k fantasticky sametovým vodním proudům a dynamické obloze.

Doporučujeme třeba sety šroubovacích filtrů Hoya ND Kit PROND, v nichž najdete tři asi nejčastěji používané ND filtry - ND8, ND64 a ND1000 - a které máme samozřejmě v různých průměrech. Značka VFFOTO přišla s magnetickými filtry, které stačí jednoduše nacvaknout na adaptér či UV filtr.

Dlouhé časy ovšem nepotřebujeme jenom při focení ve dne, ale i v noci. Řeč je samozřejmě o astrofotografii. Pokud vás láká fotit hvězdy v našich luzích a hájích, ale obáváte se světelného smogu, sáhněte po filtrech Hoya STARSCAPE, které vám světla (velko)měst eliminují.

omrknu nd filtry

Hoya ND 100 000x © Anna JiráskováHoya ND 100 000x © Anna Jirásková

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 – 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

59 990,-
AGFAPHOTO Realikids Cam 2 modrý

12Mpx fotografie, videa v HD kvalitě (1080 × 720 px), 3,5“ displej

1 290,-
SONY Alpha A7 III
SONY Alpha A7 III

full frame 24 Mpx snímač, až 10 sn./s. při sekvenčním snímání s bufferem až na 177 JPEG snímků, XAVC S 4k video, 100 Mbps 8-bit 4:2:0 - interní nahrávání, přes HDMI výstup 8-bit 4:2:2, 120 FPS FHD

37 990,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

Dovolená vychytaná do detailu: Co mít v létě vždy u sebe

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...