24. 8. 2021 | 8 minut čtení

Otázka, která občas potrápí snad každého fotografického nadšence (ať už hobby nebo profíka) je výběr toho správného objektivu. Těch rozhodovacích faktorů je zde hodně a samozřejmě i dost záleží na konkrétní fotografické disciplíně, pro kterou daný objektiv vybíráte. Mezi nejčastěji diskutované věci patří i to, zda-li zvolit „značkový“ objektiv (tedy takový, který dodává přímo výrobce i vašeho fotoaparátu) nebo objektiv alternativní značky.

Jaký je ideální objektiv?

Za dobu mé fotografické praxe mi prošlo rukama dost různých objektivů – některé dobré, jiné lepší, sem tam se objevil některý naprosto výjimečný, stejně jako naopak hodně slabý. Naštěstí tu úplně posledně jmenovanou kategorii již dávno odvál čas a opravdu dlouho se mi nestalo, že bych fotografoval něčím podprůměrným či dokonce vyloženě špatným. V dnešním srovnávacím testu jsem proklepl dva výtečné objektivy – vysoce světelné portrétní: 85 mm f/1,4 - Canon a ZEISS Planar (s Canon EF bajonetem). 

Pozn.: Srovnávací tabulku parametrů obou objektivů najdete pod článkem! 

Canon EF 85 f/1,4 L IS USM

Oba dva modely jsou primárně určeny pro plnoformátový snímač (36×24 mm), nicméně lze je použít též pro APS-C senzory (nutno však zde počítat s adekvátním ořezem cca 1,6×). Testoval jsem je s DSLR Canon EOS 6D - s plnoformátovým snímačem, kde je ohnisko rovno reálným 85 mm; a dále s DLSR Canon EOS 7D – kde úhel záběru odpovídá ohnisku prodlouženém o násobek crop faktoru (1,6×), tedy cca 136 mm. 

ZEISS Classic 85 f/1,4 T* Planar ZE

Popis objektivu Canon EF 85 f/1,4 L IS USM

Krátký teleobjektiv řady L s vyspělou optickou konstrukcí je dokonalým objektivem pro kreativní fotografování portrétů. Povrchová vrstva Air Sphere Coating (ASC) pomáhá potlačit vnitřní zdvojení obrazu a odlesky, vysoká světelnost f/1,4 pak umožňuje dosahovat malých hloubek ostrosti.

Duel: Canon EF 85 f/1,4 L IS USM vs. ZEISS Classic 85 f/1,4 T* Planar ZE

Jak ke skvělým portrétům

Canon EF 85mm f/1.4L IS USM je odpovědí na požadavky portrétních i svatebních fotografů, kteří požadovali nástroj pro tvorbu skvělých snímků s přirozenými odstíny pleti a pěknou perspektivou. Součástí nové konstrukce se 14-ti prvky v 10-ti skupinách je vysoce kvalitní a přesná optika, díky níž si tento objektiv skvěle poradí s chromatickou vadou a poskytne obrazový výkon odpovídající požadavkům nejnovějších snímačů s vysokým rozlišením. Za vynikající obrazovou kvalitou stojí i antireflexní povrchová úprava ASC (Air Sphere Coating) – s ultra nízkým indexem lomu. Eliminuje nežádoucí odlesky a zajišťuje čisté a atraktivní snímky. 

Duel: Canon EF 85 f/1,4 L IS USM vs. ZEISS Classic 85 f/1,4 T* Planar ZE

Díky cloně složené z devíti lamel a světelnosti f/1,4 budou výsledné snímky mít jak atraktivní bokeh, tak i krásně oddělené pozadí/popředí od fotografovaného objektu/osoby. Bonusem je zde špičková stabilizace obrazu se ziskem až 4 EV, eliminující chvění fotoaparátu. Objektiv je skvělý také pro natáčení filmů (kompatibilita se všemi kamerami systému Cinema EOS). Uživatelé určitě ocení i vysokou odolnost nových modelů, za kterou stojí perfektní konstrukce objektivů řady L. Díky odolnosti vůči povětrnostním vlivům i proti prachu a fluorované povrchové úpravě je Canon EF 85mm f/1.4L IS USM přímo předurčený pro náročné a neustále se měnící okolní podmínky.

TIPA World Awards ocenila Canon EF 85mm f/1.4L IS USM cenou „Nejlepší objektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností pro digitální zrcadlovky za rok 2018“. 

Duel: Canon EF 85 f/1,4 L IS USM vs. ZEISS Classic 85 f/1,4 T* Planar ZE

 

ZEISS Classic 85 f/1,4 T* Planar ZE

ZEISS Planar T* představuje také krátký teleobjektiv s klasickou "portrétovou" ohniskovou vzdáleností 85 mm a vysokou světelností f/1,4. Jeho využití pro portréty ještě navíc umocňuje velký rotační úhel pro přesné zaměření zaostřeného bodu v obraze. Objektiv je určen pro střední a delší vzdálenosti, u kterých poskytuje perfektní, jemný a nezkreslený obraz s absolutním minimem optických vad. Světelnost f/1,4 a rozsah clony F1,4 až F16 umožňuje fotografovi kreativně pracovat s hloubkou ostrosti. Téměř kulatá 9-lamelová clona tvoří zajímavé efekty v prostoru mimo zaostřenou oblast. Minimální zaostřovací vzdálenost je 100 cm. Optickou skladbu tvoří 6 prvků a 5 skupin. Průměr filtru pro použití fotografických filtrů činí 72 mm.

Duel: Canon EF 85 f/1,4 L IS USM vs. ZEISS Classic 85 f/1,4 T* Planar ZE

Optická konstrukce objektivu Planar

ZEISS Planar 85 mm f/1,4 má jednu z vůbec nejúspěšnějších optických konstrukcí, co kdy byla v objektivech vytvořena. ZEISS Planar dosahuje mimořádně dobrých výsledků v případě minimalizace optických vad a nabídne výbornou barevnou korekci, minimální zkreslení, vysokou světelnost a skvělou „plochost obrazové roviny“ (ostatně od této vlastnosti je odvozeno i samotné označení objektivu „Planar“). Vysoký výkon zůstává konstantní přes široký rozsah zobrazovacích poměrů, což objektivu umožňuje využít jej i pro makro snímky - byť jeho relativně dlouhá minimální zaostřovací vzdálenost (100 mm) jej zde zase v makro disciplíně docela diskriminuje. 

Duel: Canon EF 85 f/1,4 L IS USM vs. ZEISS Classic 85 f/1,4 T* Planar ZE

Kdo zvítězí v duelu?

Rozhodnout, který z objektivů je lepší, dost dobře vlastně ani nelze. Canon EF 85 f/1,4 L IS USM je moderním a výkonným objektivem, odpovídající současným trendům i všudypřítomným tlakům na rychlost a výkon. Oproti tomu ZEISS Classic 85 f/1,4 T* Planar ZE je objektivem, který jakoby přiletěl strojem času z minulého století. To ale není výtka, naopak! ZEISS Planar je poctivé, ručně vyráběné sklo s každičkým detailem dotaženým k absolutní dokonalosti. Jedná se o autentický a poctivý produkt, s nímž je radost pracovat. Zatímco Canon představuje nadupaný moderní Super Sport Bugatti Veyron světa foto techniky, ZEISS Planar je zase ekvivalentem poctivé a fortelné klasiky ála Ford Mustang Shelby GT500 z ´67. roku! Canon míří do řad profíků – zkušených fotografických „řemeslníků“, ZEISS Planar je pro opravdové fajnšmekry – umělce každým coulem. 

Duel: Canon EF 85 f/1,4 L IS USM vs. ZEISS Classic 85 f/1,4 T* Planar ZE

Ale dost snění! Pokud bych se měl rozhodnout pro jediný ze srovnávaných portrétních objektivů, nevybral bych si! Osobně bych měl nejraději oba dva, ovšem každý ke zcela jiným účelům. Canon bych používal výhradně pro komerční zakázky – kde je nutné rychlé a přesné automatické ostření a také optická stabilizace často přijde vhod. Naproti tomu ZEISS Planar bych využil hlavně pro volnou tvorbu a pro více kreativní fotografování. Zároveň bych objektivu ZEISS Planar dal přednost i v případě natáčení videí. Zde totiž nepoužívám AF příliš často (většinou ostřím manuálně) a pro stabilizaci obrazu dávám při natáčení také přednost steadycamu. Navíc, díky krásně jemnému bokehu mají fotografie i záběry ZEISS Planarem zajímavější charakter - tak trochu retro ale rozhodně s příjemnou i osobitou atmosférou. 

Duel: Canon EF 85 f/1,4 L IS USM vs. ZEISS Classic 85 f/1,4 T* Planar ZE

Shrnutí

Mezi jednoznačné výhody objektivu Canon EF 85 f/1,4 L IS USM patří rychlost a přesnost ostření. Také výkonný optický stabilizátor obrazu rozhodně doceníte –zejména v situacích s horšími světelnými podmínkami. Nevýhodou pak jsou relativně velké rozměry a hmotnost. Objektivu ZEISS Classic 85 f/1,4 T* Planar ZE budou mnozí vyčítat absenci autofocusu (a lze to celkem i chápat). Ta je ale vyvážena skvěle vyladěnou optickou sestavou, výborně odolávající téměř všem optickým vadám. Také rozměry a hmotnost má Zeiss Planar – v porovnání s konkurenčními vysoce světelnými „portréťáky“ – velice příjemné. Co se týče obrazové kvality, ta je u obou modelů špičková!  

Duel: Canon EF 85 f/1,4 L IS USM vs. ZEISS Classic 85 f/1,4 T* Planar ZE

Tabulka parametrů: srovnání

VÝROBCE: ZEISS CANON
Určení: Portrétní (krátký teleobjektiv) Portrétní (krátký teleobjektiv)
Bajonet: Canon EF Canon EF
Ohnisko: 85 mm 85 mm
Zorný úhel:  27° 27°
Světelnost:  f/1,4 f/1,4
Rozsah clon: F1,4 - F16 F1,4 - F22
Clona: 9-lamelová 9-lamelová
Poměr zvětšení:  1:8 1:10
Optická soustava: 6 členů / 5 skupin 14 členů / 10 skupin
Ostření:  pouze manuální (MF) AF/MF
Typ pohonu/motoru - USM
M.F.D.: 100 cm 85 cm
Stabilizace obrazu: Ne Ano / 4 EV
Antireflexní vrstvy: Ano / T* coating              Ano / ASC
Materiál:  kov kov/plast
Průměr závitu: 72 mm 77 mm
Hmotnost:  700 g 950 g

 

CANON EF 50 mm f/1,8 STM
CANON EF 50 mm f/1,8 STM

Ohnisková vzdálenost 50 mm – fantastický objektiv pro portrétní fotografii, Světelnost f/1,8 – skvělý výkon při špatných světelných podmínkách, STM motor – rychlé a téměř neslyšitelné zaostřování

3 390,-
CANON RF 50 mm f/1,8 STM

Objektiv s bajonetem RF, Formát Full-Frame, Motor STM

5 590,-
CANON RF 35 mm f/1,8 MACRO IS STM

detailní a ostrý i při delším čase závěrky, makro zvětšení 1:2, ovládací kroužek pro různé parametry

14 790,-

Související články

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat monitor pro fotografy

Jak vybrat monitor pro fotografy

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...