Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Fototipy

Petar Sabol radí, jak nastavit fotoaparát pro zachycení ptáků v letu

Petar Sabol radí, jak nastavit fotoaparát pro zachycení ptáků v letu
31. 8. 2021 | 4 minuty čtení

Vyrazili jste někdy na fotografický "lov" ptactva, ale přivezli jste si jenom málo fotek, s nimiž jste spokojení? Wildlife fotograf Petar Sabol vám poradí, na co při focení ptáků v letu myslet a na co si dát pozor.

Vyfotit volně žijící ptáky v letu? Hračka!

Zachytit ptáky v letu sice vyžaduje dovednost, kterou není snadné si osvojit, ale systémy automatického ostření, zejména ty, kterými jsou vybaveny nejnovější fotoaparáty řady Sony Alpha A7 a Alpha 9 a samozřejmě také vlajková loď Alpha 1, tento úkol velice usnadňují. Fotograf volně žijících zvířat Petar Sabol nám přiblížil důležitá nastavení, s jejichž pomocí dokáže opeřené kamarády zachytit v letu.

© Petar Sabol

"Fotografování ptáků za letu vyžaduje cvik a dobrou znalost systému automatického ostření fotoaparátu, který používáte," říká Petar. Tuto dovednost dokonale ovládá díky tomu, že pořídil už tisíce snímků, a pro zachycení ptáků za letu má svůj spolehlivý postup nastavení automatického ostření. "Fotoaparát používám v režimu průběžného ostření AF-C a mám nastavenou velikost L oblasti flexibilního bodového ostření. Případně také používám režim ostření Zóna, aby bod ostření měl pro sledování ptáka, který se v oblasti záběru pohybuje, určitý prostor," vysvětluje.

© Petar Sabol

Jedním z často přehlížených nastavení automatického ostření v nabídce fotoaparátů Sony Alpha je citlivost automatického ostření. Toto nastavení určuje, jak citlivě automatické ostření reaguje na změny ve scéně. S nastavenou hodnotou 5 bude automatické ostření extrémně citlivé a bude se neustále přizpůsobovat a měnit. Při fotografování letících ptáků ponechává Petar vždy nastavení citlivosti automatického ostření na nejnižší hodnotě 1. Tím se automatické ostření uzamkne, a i kdyby se mezi objektivem a letícím ptákem na chvíli něco mihlo, například větev stromu nebo dokonce jiný pták, nedojde v automatickém ostření k žádnému náhlému posunu. Toto nízké nastavení citlivosti umožňuje pořizovat neuvěřitelné snímky ptáků prolétajících zalesněnou oblastí nebo nad loukami s vysokou trávou.

© Petar Sabol

"Vždy fotografuji v režimu kontinuálního snímání Hi+," říká Petar, "což v případě fotoaparátu Sony Alpha 9 II znamená až 20 sn./s. To mi za letu ptáka umožňuje pořídit celou škálu různých snímků a zachytit všechny jeho pohyby." Záleží také na nastavení expozice. Zachycení rychle se pohybujícího ptáka za letu vyžaduje odpovídající vysokou rychlost závěrky. "Rychlost závěrky vždy nastavuji na hodnotu alespoň 1/2000 s a ponechávám maximální clonu. S důvěrou se spoléhám na automatické nastavení citlivosti ISO, protože vím, že má výbava Alpha dokonce ani při vyšší citlivosti nevytváří prakticky žádný šum, a proto mohu zachytit rychle se pohybujícího ptáka za letu s jistotou, že snímek bude obsahovat všechny potřebné detaily."

Na závěr chce Petar všem připomenout ještě jednu věc. "Když při pořizování záběru švenkujete, což je u letících ptáků obvykle nezbytné, je nutné na objektivu nastavit režim stabilizace 2." V režimu 2 koriguje optická stabilizace objektivu jen vertikální pohyb a ignoruje jakýkoli pohyb do strany, a proto nemá na švenkování žádný dopad.

Petar je ambasadorem Sony Europe Imaging a jeho další práce lze najít na webové stránce www.sony.cz/alphauniverse.

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 - 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

57 990,-
SONY Alpha A7 III
SONY Alpha A7 III

full frame 24 Mpx snímač, až 10 sn./s. při sekvenčním snímání s bufferem až na 177 JPEG snímků, XAVC S 4k video, 100 Mbps 8-bit 4:2:0 - interní nahrávání, přes HDMI výstup 8-bit 4:2:2, 120 FPS FHD

37 990,-
SONY ZV-E10
SONY Alpha ZV-E10 vlogovací fotoaparát

ideální nástroj pro tvorbu videí, vlogů i fotografií, snímač APS-C s 24,3 Mpx, dotykový otočný displej

19 490,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

Petar Sabol radí, jak nastavit fotoaparát pro zachycení ptáků v letu

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...