Výstavy

Jan Šmíd: Letem světem - panoramatické fotografie krajiny

Termín: 11. 10. - 27. 11. 2021| Místo: Minigalerie Centra FotoŠkoda
8. 10. 2021 | 3 minuty čtení

Kdo alespoň trochu sleduje krajinářskou fotografii, jistě narazil na panoramatické snímky Jana Šmída. Nejenže na nich zachycuje neuvěřitelně fotogenické kouty světa, ale snímkům se věnuje s maximální péčí a svá panoramata skládá z desítek i stovek fotografií. Na výstavě si projdete celým dnem od noci s polární září nad hlavou přes úchvatné východy a západy slunce až po další magickou noc.

Podívejte se na svět panoramaticky

Cesta Jana Šmída k fotografii byla spletitá. Po několika letech neúspěšného experimentování s různými fotografickými žánry se vydal fotit východ slunce v Českosaském Švýcarsku. Povedlo se… a tak se rozhodl vydat na dráhu fotografa-krajináře.

Na jaře roku 2012 mu učarovala panoramatická fotografie, které se věnuje dodnes. Je propagátorem moderní krajinářské fotografie zahrnující pokročilé fotografické techniky, jako je expoziční bracketing, více rovin zaostření, antireflexní snímky, používání paralaktické montáže při focení noční oblohy atd.

Své působivé snímky z různých míst světa skládá z desítek i stovek fotografií a ladí je do nejmenšího detailu. Kromě samotného fotografování pořádá workshopy, organizuje fotografické expedice, provozuje Individuální Fotografickou školu (IFŠ) a nedávno vydal knihu mapující celou jeho fotografickou cestu od začátků do současnosti.

Jeho fotografickému umění se dostalo úspěchu v podobě více než 300 medailí a ocenění v řadě mezinárodních soutěží, např. Fine Art Photography Awards v Londýně, Prix de la Photographie v Paříži, Moscow International Foto Awards, International Photography Awards v Los Angeles nebo The International Pano Awards v Austrálii. Největším z nich je zisk prestižního titulu Master QEP, jímž se může pyšnit pouze několik desítek fotografů na světě.

Je také členem komisí Asociace profesionálních fotografů České republiky. Rovněž je ambasadorem legendární značky Zeiss, druhým v Čechách a 25. na světě.

Jeho fotografie si můžete vychutnat jak v malém, tak velkém formátu, a to od 11. 10. do 27. 11. 2021. Fotografie malého formátu jsou prodejní, cena jedné je 1 000 Kč.

ZEISS Batis 18 mm f/2,8 pro Sony E

Super širokoúhlý objektiv s rychlým AF a OLED displejem - a stejnou obrazovou kvalitou jako u delších ohnisek, Ohnisková vzdálenost: 18 mm, Světelnost pevného objektivu: 2,8

28 990,-
ZEISS Otus 28 mm f/1,4 ZF.2 pro Nikon F - předváděcí kus

Špičkový objektiv pro nekompromisní kvalitu, Bajonet Nikon, Ohnisková vzdálenost: 28 mm

44 990,-
ZEISS Milvus 35 mm f/1,4 ZF.2 pro Nikon F

Ohnisková vzdálenost: 35 mm, Rozsah clony: f/1,4–16, Počet členů / skupiny: 14/11

33 990,-

Související články

Fotoklub Praha: Láska k fotografii

Fotoklub Praha: Láska k fotografii

Leica Gallery Prague: Archív skrytých významů

Leica Gallery Prague: Archív skrytých významů

Oldřich Cicvárek: Kinofilm a každodennost

Oldřich Cicvárek: Kinofilm a každodennost

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...