Rozhovory

Jan Krejčí: Nemám snahu být influencerem, zakázky za mnou přijdou na doporučení

Jan Krejčí: Nemám snahu být influencerem, zakázky za mnou přijdou na doporučení
22. 5. 2022 | 9 minut čtení

Honza není jen dvorní kameraman a střihač našeho pořadu "Jak fotí", je hlavně kreativec na volné noze. Co všechno ho k této práci vedlo a proč v ní chce pokračovat dál? Jak se mu tvoří s fotoaparáty Canon? Čtěte v archivu našeho blogu a sledujte další díl z naší série.

  • Honzo, jako hlavní komunikační a řemeslné médium sis vybral právě video, proč má u tebe přednost před fotkou? 

Mám rád fotku i video, ale to video je pro mě pořád větší zábava. Asi to k tomu směřovalo vždycky. Moje vášeň pro video se zrodila zhruba před deseti lety, kdy jsem si koupil akční kameru GoPro a začal natáčet všechno kolem sebe. Svět videa byl pro mě úplně nový a tomu odpovídaly moje znalosti. Nevěděl jsem prakticky nic. Jen to, že mě to šíleně bavilo.

První zlom pak přišel, když jsem s ženou po svatbě odcestoval na delší dobu na Nový Zéland. Tam jsem pomocí právě zmiňované akční kamery a malého kompaktu dokumentoval naše tamní zážitky, práci a cestování. Bylo to pořád primárně pro nás, abychom měli u čeho vzpomínat a taky pro naše rodiny a kamarády, aby viděli, jak se nám na Zélandu žije. S dnešními cestovatelskými vlogy se to nedá absolutně srovnávat, ale právě na Zélandu mě střih videa šíleně chytil a stal se mým velkým koníčkem.

Druhý velký zlom přišel s první malou zrcadlovkou. Bylo to 100D od Canonu, které mi pořídila žena jako odměnu za vybudování našeho rodinného hnízda. Se zrcadlem v ruce mě svět fotografie a videa absolutně pohltil. Měl jsem foťák prakticky každý den v ruce, fotil, natáčel. Hodiny a hodiny jsem trávil na YouTube učením se nových věcí okolo fotografování, videa a postprodukce.

Třetí a zatím poslední zlom přišel, když mi začaly chodit poptávky, abych někomu něco vyfotil nebo natočil. Dospělo to až do toho okamžiku, kdy už se to s prací nedalo skloubit a můj velký koníček se přerodil v něco, co mě živí.

  • Ve videu jsem se tě na to nezeptal, ale tady musím - jaká je cesta samouka? Je trial error to pravé? 

Určitě nebude nejrychlejší. Člověk si musí sám všechno najít, nakoukat, načíst nebo se dozvědět od zkušenějších kolegů. Mě osobně tohle právě šíleně baví, a když se naučím nebo dozvím něco nového, mám z toho pořád obrovskou radost.

Stojím nohama na zemi a je mi jasné, že člověk, který fotografii nebo video studoval a má tedy veškeré základy v malíku, bude vždy o krok dál než já. Ale snažím se pořád alespoň trochu času věnovat zjišťování novinek a vzdělávání se v oboru, abych se nějak posouval. V dnešní době je možné během pár vteřin najít návod prakticky na každý zádrhel, na který člověk během svého samostudia narazí a to tomu dost pomáhá.

  • Co je hlavní náplní tvého pracovního dne? A jak si sháníš zakázky? 

Každý den je trochu jiný. Zhruba od konce dubna do října mám svatební sezónu, takže pátky a soboty trávím na svatbách. Přes týden řeším dlouhodobé spolupráce (např. focení a natáčení nemovitostí pro realitní kancelář, tvorba pro město Sedlčany apod.), další projekty a jednorázová focení.

Když nemám foťák v ruce někde v terénu, sedím v kanceláři/studiu a řeším postprodukci. Od poloviny září mi odstartovaly dva velké dlouhodobé projekty. Oba se točí okolo produktových videí a fotek. Tahle disciplína mě vždy šíleně bavila, a tak jsem za tyhle projekty vděčný.

Rád bych řekl, že volný čas trávím s rodinou, ale volné dny za poslední dva měsíce bych spočítal na prstech jedné ruky. Prakticky každé ráno odjíždím do studia a většinou se vracím pozdě večer. Naštěstí je prvotní nápor za námi a vše začíná dostávat nějaký řád. Takže snad bude zase čas na rodinu a třeba i vlastní tvorbu.

Ohledně shánění zakázek to "musím zaťukat". Nikdy jsem iniciativně práci s foťákem v ruce nehledal. Vše přišlo tak nějak samo a vlastně to tak u mě funguje i dnes. V sebereklamě jsem "prase". Nemám web, sociální sítě mám spíše jako zábavu, a tak pořádné portfolio práce vlastně nikde nemám.

Prakticky všechny zakázky za mnou přijdou na doporučení. Web a portfolio jsem dobu řešil, ale nikdy na to nebyl v rámci vytíženosti čas. Dnes už si troufám říct, že ho ani nepotřebuji. Poptávek mám více, než jsem fyzicky schopný pokrýt, a musím tak bohužel ze zakázek vybírat a hodně odříkat.

  • Jsi hodně v kontaktu s komunitou, #instarodina tag se docela chytil. Bereš lidi z Instagramu jako kamarády? Jak vůbec přistupuješ k sociálním sítím? 

Sociální sítě jsou pro mě hlavně zábava. Právě díky Instagramu přišly na začátku první poptávky na práci a já jsem za to nesmírně vděčný. Takže i díky instarodině, jak já všem sledujícím na téhle platformě říkám, se ze mě vlastně stal profesionální držák na foťák. Snažím se jim to vracet. Ať už tvorbou nějakého originálního obsahu, odpovídáním na dotazy ve zprávách, radou ohledně výběru techniky a tak. Prostě se snažím tam pro ně být. Baví mě žít s tou komunitou.

Pár členů instarodiny jsem měl možnost potkat v reálu, a pokud můžu podle tohoto vzorku soudit, můžu být na své sledující hrdý. Nikdy jsem ale neměl snahu být influencerem a udělat si ze sociálních sítí živobytí. Mám spoustu práce, a tak kadence mých příspěvků na sociálních sítích není úplně pravidelná. Ale nijak to neřeším. Prostě je to zábava a člověk na to musí mít chuť a náladu.

Jakmile se uklidní mé pracovní nasazení na aktuálních projektech, plánuju zase na nějaký čas rozjet denní vlogy, což je věc, která mě šíleně baví. Tak snad to klapne a budeme se u toho všichni bavit.

  • V roce 2019 jsme vlastně oba přešli na Canon EOS R. Letos (rozhovor je z konce roku 2021) na EOS R6. Vidíš tam z pohledu videa posun? Potřebuješ vůbec ještě stabilizátor? 

Na Rko jsem přecházel z EOS 6D II a tam ten skok v kvalitě videa byl obrovský. Rko mám pořád jako druhé tělo na svatby. Už toho se mnou ten foťák zažil hodně. Mám techniku jako pracovní nástroj a občas dostává zabrat. Ale Rko, i když má pár šrámů, pořád skvěle slouží. R6ku jsem pořídil hlavně kvůli stabilizaci. A je to pro mě velká paráda.

Dokážu spoustu věcí utáhnout z ruky a gimbal zůstává v batohu. Což mi ulehčí práci. Ono tahat třeba na svatbě celý den gimbal není úplně nejpohodlnější. Ale na spoustu věcí ho ještě používám. Jsou prostě projekty a záběry, kde se bez něj člověk neobejde.

Poslední dobou dost přemýšlím i o nějaké cinema kameře, zaujala mě C70. Ale protože pořád i dost fotím, je kombinace hybridů v podobě Canon EOS R a R6 pro mě zatím ideální.

  • Co tě na sérii "Jak fotí" baví nejvíc? 

Baví mě ta živelnost. Je to z terénu, je to ze studia, je to živý, bez scénáře, autentický. A hlavně jsem rád za možnost potkávat zajímavé lidi ze světa za foťákem. To dá člověku vždycky moře nový motivace a inspirace.

  • Kde se vidíš za 10 let? Co nějaký výhled a zamyšlení nad budoucností. 

Tak to absolutně netuším. Moc nad tím nepřemýšlím. Snažím se brát život tak, jak přichází. Chci určitě dělat něco, co mě bude bavit. Fotka a video asi v mém životě už zůstanou, ale jestli mě budou za deset let pořád živit, to se nechám překvapit. Po letošku, kdy jsem se pracovně prakticky nezastavil, bych příští rok chtěl trochu zvolnit a zase brát foťák do ruky i pro svoji radost, nejen kvůli pracovním projektům. To je takový můj cíl na příští rok.

S Honzou jsem si popovídal v rámci pořadu "Jak fotí" a potkat se s ním můžete i na jarním FotoŠkoda FESTu.

CANON EOS R6 Mark II
CANON EOS R6 Mark II

Rozlišení 24,1 Mpx / obrazový procesor DIGIC X, Rozsah citlivosti až ISO 102 400, AF s technologií Dual Pixel CMOS AF II

62 990,-
CANON EOS R8
CANON EOS R8

Kompaktní fotoaparát pro focení i natáčení videa, Full frame snímač s rozlišením 24,2 Mpx, Dual Pixel CMOS AF II ostření s detekcí objektů, lidí a zvířat včetně ostření na oko

39 490,-
CANON EOS R7
CANON EOS R7

Canon RF bajonet APS-C, CMOS senzor s rozlišením 32,5 Mpx, Dual Pixel CMOS AF II

36 490,-

Související články

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Anežka Straková: Jsem spíš umělec než technik

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii má narůstající trend

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii má...

Diskuze

Jan Krejčí: Nemám snahu být influencerem, zakázky za mnou přijdou na doporučení

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...