Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Fototipy

Drobnosti pro fotografy aneb Čím pod stromečkem určitě potěšíte

Drobnosti pro fotografy aneb Čím pod stromečkem určitě potěšíte
7. 12. 2021 | 8 minut čtení

Máte v rodině fotografa a chtěli byste mu udělat radost nějakou maličkostí? Právě na vás jsme při psaní tohoto článku mysleli! Ať už si vyberete knížku, světlo, pouzdro, kapesní gimbal či nejrůznější vychytávky pro pohodlí při focení i po něm, po rozbalení dárku se mu jistě rozzáří oči.

I malý dárek může vyvolat velké nadšení

Dárek nemusí být velký ani drahý, aby udělal obrovskou radost. A pokud máte v rodině fotografa, naprosto přesně víme, jakou drobností ho neskutečně potěšíte - protože si dost možná i na některé z nich tajně myslel. Na pár tipů se podíváme v tomto článku

Úložný prostor na(de) vše

Paměťové karty zastrkané různě po batohu, filmy zamíchané mezi ostatním příslušenstvím nebo mobil schovaný hluboko dole, kde na něj při zvonění nikdy včas nedosáhnete. Jsou vám tyto situace důvěrně známé? Po těchto Vánocích už mohou být minulostí!

V naší nabídce totiž najdete obal takřka na všechno. Třeba pouzdro na telefon od značky Lowepro, které si můžete připnout na pásek nebo jiný popruh, velmi odolné pouzdro na 4 CF karty a 8 SD karet a řadu dalších pouzder na karty různých velikostí nebo velmi pevná plechová pouzdra na uschování filmů pro milovníky analogu, ať už fotí na kinofilmy, nebo na svitky.

zajímá mě pouzdro na telefon

chci pouzdro na karty

jdu do pouzdra na filmy

Pokud by obdarovaný potřeboval spíš něco většího, do čeho by mohl schovat i obaly na karty nebo telefon a spoustu dalších věcí, určitě nesáhnete vedle s pouzdry od Peak Designu, která jsou nejen funkční, ale i stylová. Field Pouch je malý, ale šikovný, a kromě osobních věcí do něj schováte třeba i objektiv. Pokud je i to málo a je potřeba do pouzdra schovat i foťák, elegantní Everyday Sling s objemem 3 litry je sázka na jistotu.

PEAK DESIGN Everyday Sling 3L v2 - AshPEAK DESIGN Everyday Sling 3L v2 - Ash

chci peak design field pouch

chci peak design everyday sling

Stabilita a bezpečí

Na foťák a mobil je třeba dávat pozor, aby vám při focení či natáčení nespadl, a také aby byly v bezpečí ve chvílích, kdy je nepoužíváte. Pro majitele fotoaparátů máme skvělou vychytávku - Peak Design Capture, který je nejen naprosto spolehlivý, ale taky vám umožní mít foťák kdykoliv po ruce, a který můžete doplnit (rychlo)odnímatelným zápěstním popruhem Peak Design Cuff pro chvíle, kdy je foťák v akci. Ten si pak s pomocí magnetu jenom omotáte kolem zápěstí, aby nikde nepřekážel.

chci peak design capture     chci peak design cuff

Kdo používá spíš telefon a kromě focení i k natáčení dynamických videí, určitě ocení nejen bezpečí, ale především značně vylepšenou kvalitu, kterou budou jeho záběry mít s vychytaným "kapesním" stabilizátorem DJI OM 5, který máme v šedé a bílé barvě. Pokud se obdarovaný zaměřuje spíš na focení nebo natáčení statických záběrů, nesmí v jeho výbavě chybět ministativ Starblitz, který použije jak s telefonem, tak s foťákem.

chci ministativ starblitz

DJI OM 5 - stabilizátor pro mobilní telefonDJI OM 5

vezmu dji om 5 v bílé

vezmi dji om 5 v šedé

(Nejen) světlo pro kreativní fotku

Hraje si obdarovaný rád s fotkou? Různě barevná světla jsou jedním ze zaručených receptů, jak vytvářet originální scény a atmosféru. Že je zapotřebí velký ateliér? Ale kdeže! Stačí mít malé RGB LED světlo a v těch správných podmínkách s ním dokážete čarovat! Zkuste to třeba s tím od značky Starblitz nebo Aputure.

chci světlo starblitz     chci světlo aputure

Světla už máte a chtělo by to něco neobvyklejšího a ještě kreativnějšího? S křišťálovou fazetovanou koulí se fotograf rozhodně nudit nebude. :)

KIWI křišťálová fazetovaná koule pro kreativní fotografování 60 mm

KIWI křišťálová fazetovaná koule pro kreativní fotografování 60 mm

chci křišťálovou kouli kiwi

Vidět ty nejmenší detaily kdykoliv a kdekoliv

Někdy vám vlastní zrak zkrátka nestačí. Třeba když chcete vidět něco velmi vzdáleného se všemi detaily, nebo naopak něco velmi malého. I pro vás tady máme parádní řešení - pro pohled do dálky doporučujeme dalekohled Vanguard Vesta 10x21, pro detailní pohled třeba na negativy zase lupu s LED osvětlením.

VIEWLUX lupa 20x21 s LED osvětlením

chci dalekohled vanguard

chci lupu viewlux

S čistou optikou nejdál dojdeš

Ať se snažíte sebevíc, smítka prachu nebo zbloudilá kapka na objektiv vždycky dopadnou. Proto je dobré mít po ruce čištění, kterým je co nejdříve odstraníte. První pomocí v terénu může být třeba balení suchého a vlhkého hadříku na objektivy a další optiku od Green Clean, balónek se speciálním filtrem schválený NASA pro použití na Mezinárodní vesmírné stanici od značky Photosol nebo sada čisticích "tužek" Lenspen.

Pro komplexnější čištění v klidu domova sáhněte třeba po čisticí sadě Zeiss, a pokud je třeba vyčistit snímač, můžete se spolehnout na tyčinky od Eyelead.

koupím čištění

Ruce v teple

V zimě je důležitější než jindy se o fotografovy ruce postarat - je třeba, aby v nich měl cit a mrazivé teploty ho o něj nesmí připravit. Pro tyto případy všemi deseti doporučujeme rukavice Vallerret vyrobené z prvotřídních materiálů na míru potřebám fotografů i různým podmínkám.

Rukavice VALLERRET W´s Nordic

jdu do rukavic

Oprav si sám

Ne s každou nesrovnalostí je hned třeba chodit do servisu, s ledasčím si jistě poradíte doma sami. Základem "domácího servisu" je skládací sada šroubováků Smallrig, s níž utáhnete šroub na stativu nebo opravíte jiné příslušenství.

chci sadu šroubováků

Pokud se problém týká spíš objektivu, konkrétně nespolehlivého automatického ostření, i s tím vám poradíme. S kalibračním terčem bude každý záběr zaostřený přesně tam, kam chcete.

chci kalibrační terč

Ať vzpomínky nezmizí v nenávratnu

Zatímco dříve jsme mohli negativy naplnit krabice, dnes vyfocená data uchováváme na harddiscích. Abyste měli jistotu, že se vám žádná z nich neztratí, je dobré myslet na zadní vrátka a zálohovat. Rychlost zálohování i vyšší odolnost vůči mechanickým vlivům jistě oceníte u SSD disků, mezi které patří i externí disk značky Sandisk s kapacitou 1 TB.

SANDISK SSD Portable 520 MB/s

chci ssd disk sandisk

Nasajte vědomosti

Touží se obdarovaný posunout v nějakém žánru o kus dál? Připravili jsme pro vás čtyři výhodné knižní balíčky s různou tematikou, kterou si zajisté trefíte. Pro začátečníka v nastavení fotoaparátu i základních pojmech se hodí balíček knih Naučte se exponovat kreativně a Naučte se používat digitální fotoaparát, hlouběji do kompozice proniknete s balíčkem knih 50 cest ke kreativní fotografii a Skvělé fotografie přímo z fotoaparátu.

Všechna zákoutí portrétu vám pomůže odhalit balíček knih PORTRÉT - HEADSHOT a 100% dítě – Průvodce fotografováním dětí a tajemství výtvarné povahy fotografie a jejích kořenů najdete v balíčku s knihami Fotografie - to není o nastavení clony a Obraz jako dialog s časem.

chci některý z knižních balíčků

S fotografií na každém kroku

Patří obdarovaný mezi milovníky kávy či čaje a zároveň fotografie? Potom ho jistě příjemně překvapíte drobností, která spojuje obě jeho vášně - termohrnkem v designu objektivu.

chci omrknout termohrnky

Vyvolání fotek

vyvolání na fotografický papír Fujicolor DP II, standardní, čtvercové i panoramatické formáty, od rozměru 9 × 13 cm do formátu 30 × 90 cm

8,-
Fotokniha s knižní vazbou

ručně vázaná vazba pro otevření bez záhybů, automatické poskládání fotoknihy do 5 minut, obálka s vaší fotografií

490,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

Drobnosti pro fotografy aneb Čím pod stromečkem určitě potěšíte

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...