Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Fototipy

Fotoaparáty pro každou příležitost aneb Když mobil nestačí

Fotoaparáty pro každou příležitost aneb Když mobil nestačí
14. 12. 2021 | 8 minut čtení

Fotky a videa nás obklopují každý den a focení i natáčení videí je běžnou záležitostí pro většinu lidí. Leckdy si vystačíme s mobilním telefonem, někdy ale ne. A právě pro ty z vás, kteří narazili na limity telefonů, píšeme tento článek. Představíme vám fotoaparáty i kamery, které v kvalitě předčí vaše telefony a navíc vám nevyluxují peněženku.

Fotoaparáty, které doma nenecháte

Fotky i videa se staly běžnou součástí života většiny z nás. Mobilní telefony máme totiž pro zaznamenání důležitých okamžiků i momentek vždycky po ruce a fotky a videa jsou hotové hned, nemusíme je nijak upravovat. Spolu s každodenním focením ale stoupají i naše nároky na výsledek a někdy jim fotky ani videa z telefonu zkrátka nestačí. V tomto článku se podíváme na fotoaparáty, za které leckdy neutratíte víc než za telefon, ale poskytnou vám mnohem více.

Kompaktem k lepší fotce

Že kompaktům odzvonilo a na fotky z mobilu nemají? Chyba lávky! V naší nabídce najdete hned několik kompaktů, které můžete mít stejně jako telefon kdykoliv po ruce a které řadu mobilů předčí. Mezi ty levnější patří Sony CyberShot WX350, který možná nepřekoná nejnovější a nejdražší iPhony, ale mnoho jiných modelů ano. Můžete s ním natáčet ve full HD, podporuje Wi-Fi a NFC a uvnitř najdete výkonný procesor Bionz X a 18,2Mpx snímač.

chci sony cybershot dsc-wx350

Unikátním počinem z dílny Canon je model Powershot ZOOM, s nímž budete moci snadno pozorovat sportovní utkání, fotit vzdálené objekty v krajině nebo zvířata. Nebo také natáčet ve full HD, záleží jenom na vás. Vybírat můžete mezi ohniskovými vzdálenostmi 100, 400 a 800 mm.

chci canon powershot zoom

Ricoh GR III se může pyšnit 24,2Mpx APS-C snímačem, vestavěným širokoúhlým objektivem s ohniskovou vzdáleností 28 mm a světelností f/2,8 a výkonným procesorem GR Engine VI. Můžete fotit i do RAW formátu a následně si s fotkami ještě pohrát a náročnější uživatelé jistě ocení i možnost manuálního nastavení. Fotoaparát také podporuje Bluetooth a bezdrátovou LAN komunikaci. To vše zabalené v odolném a zároveň kompaktním hořčíkovém těle.

chci ricoh gr iii

Pro fajnšmekry tu máme lahůdku v podobě stylového luxusu značky Leica, konkrétně modelu D-Lux 7 v elegantní černé barvě. Vestavěný zoomový, velmi světelný objektiv, 4/3 MOS snímač s rozlišením 17 Mpx, mechanický přepínač formátu fotografie, dotykový 3" displej, technologie DFD (Depth From Defocus), možnost ostření v téměř 100 % zorného pole či využít automatické ostření i při focení hvězd nebo 4K video s funkcí 4K FOTO, tedy možností tvorby 8Mpx fotografií z videa. To a mnoho dalších parádních funkcí dělá z D-Lux 7 jednu z hvězd kompaktového nebe.

Kompaktní fotoaparát Leica D-Lux 7 v černé barvě

chci leicu D-lux 7

Odolné podvodní fotoaparáty

Začněme od odolnosti, která je u řady mobilních telefonů citlivým tématem. Zatímco na displejích mobilů se relativně snadno vytvoří pavučiny prasklin, u následujících fotoaparátů se toho bát rozhodně nemusíte.

Prvním z představených fotoaparátů je Ricoh WG-70, který hravě překoná i extrémní podmínky. 14 metrů vody nad ním, 1,7 metru vzduchu pod ním, mráz i prach, to všechno zvládne na jedničku. Navíc s ním můžete natáčet full HD video a umí detekovat obličej. Okolo objektivu má umístěných 6 LED diod, které vám pomohou osvětlit scénu při horších podmínkách.

chci ricoh WG-70

Outdoorový kompaktní fotoaparát OLYMPUS Stylus TG-6 vám může dělat parťáka na jakémkoli dobrodružství, do kterého se pustíte. Bez poškození přežije pád z 2,1 metru, potopit se s ním můžete až do 15 metrů a vyrazit s ním i do 10stupňových mrazů. Disponuje 12,7Mpx snímačem a díky podpoře RAW formátu můžete fotky i upravovat. A má spoustu dalších funkcí - namátkou jmenujme třeba Pro Capture, 3D snímání podvodní režimy nebo video ve 4K.

chci olympus stylus tg-6

Do třetice všeho dobrého! Poslední kousek, který můžeme doporučit, je Nikon COOLPIX W300. Má 16Mpx snímač, odolá vůči pádu z až 2,4 metru a můžete s ním fotit pod vodou i v hloubce 30 metrů nebo v mrazech do -10 °C. Protože jde o kompakt, vejde se vám pohodlně do kapsy, můžete s ním natáčet ve 4K se stereofonním záznamem zvuku a navíc podporuje Snapbridge a má řadu dalších zajímavých funkcí jako GPS nebo panoramatický režim.

Odolný fotoaparát Nikon Coolpix W300

chci nikon coolpix w300

Fotoaparáty s výměnnými objektivy

Žádný kompakt váš mobil nenahradí? Vsadíme se, že o fotoaparátech s výměnnými objektivy to platit nebude. A to ani o těch levnějších, které poskytují skvělý poměr cena-výkon. Řeč je třeba o zrcadlovkách Canon EOS 2000D se setovým objektivem 18-55 mm a Pentax K-70 rovněž s objektivem 18-55 mm. Ty vám pokryjí reportážní i delší ohnisko a jakožto zrcadlovky vám poskytují pohodlné držení. Obě mají APS-C snímač s rozlišením 24 Mpx a umí natáčet ve full HD.

chci zrcadlovku canon     chci zrcadlovku pentax

Pokud byste přece jenom raději něco kompaktnějšího a menšího, bez obav můžete sáhnout třeba po bezzrcadlovce Sony A6000 v setu s objektivem 16-50, Olympusu E-M10 IV s objektivem 14-42 mm, Panasonicu GX9 v setu hned se dvěma objektivy - 12-32 mm a 35-100 mm nebo po retrodesignu v podobě Nikonu Z fc s 16-50 mm. Všechny mají stejně jako zrcadlovky menší snímač než full frame, to ovšem neznamená, že byste s nimi nemohli pořídit působivé snímky krajiny či portrétu nebo parádní videa. Vyzkoušejte sami!

chci bezzrcadlovku sony     chci bezzrcadlovku olympus

chci bezzrcadlovku panasonic

Bezzrcadlovka Nikon Z fc v retrodesignu

chci bezzrcadlovku Nikon z fc

Jiný úhel pohledu

Někdy byste chtěli třeba fotit z větší výšky nebo zkusili 360° snímky? I pro vás máme řešení! Ricoh Theta Z1 v kapesní velikosti dokonale uspokojí vaše touhy po neobvyklém úhlu pohledu, umí totiž fotit 360° fotografie a pořizovat i 360° videa v 4K kvalitě, takže se budete při prohlížení umět přesně vcítit do místa, kde jste byli. Navíc ho můžete mít kdykoliv u sebe a díky propojení s telefonem své nadšení sdílet i s ostatními.

chci ricoh theta z1

Ty, kteří touží vzlétnout do výšin, potěší DJI Mavic Mini, a to nejen díky svým malým rozměrům, ale i svými vlastnostmi, mezi něž patří 3osý gimbal, rozlišení videa 2,7K, streamování videa v HD kvalitě až do 4 kilometrů, jednoduché ovládání nebo třeba aplikace DJI Fly.

Dron DJI Mavic Mini v ruce

chci dji mavic mini

Konferenční hovory i autovidea

Používáte telefon i k videohovorům? Možná jste narazili na problém, když vás chtělo telefonovat více naráz. Pokud se natáčíte třeba při přednáškách nebo natáčíte videa na YouTube, musíte zase řešit, kam telefon umístit a jak ho tam upevnit.

S touto chytrou kamerou je všem kompromisům a nesnázím konec! OBSBOT Tiny AI kamera vás umí sledovat po místnosti, natáčet ve full HD kvalitě, sama si nastavit ideální expozici i vyvážení bílé, má mikrofony s potlačením hluku a ovládat ji můžete gesty. Zní to slibně, co říkáte? :)

OBSBOT Tiny AI camera

chci chytrou kameru Obsbot

Autor úvodní fotografie: Eric McLean (Pexels)

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 - 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

57 990,-
AGFAPHOTO Realikids Cam 2 modrý

12Mpx fotografie, videa v HD kvalitě (1080 × 720 px), 3,5“ displej

1 290,-
SONY Alpha A7 III
SONY Alpha A7 III

full frame 24 Mpx snímač, až 10 sn./s. při sekvenčním snímání s bufferem až na 177 JPEG snímků, XAVC S 4k video, 100 Mbps 8-bit 4:2:0 - interní nahrávání, přes HDMI výstup 8-bit 4:2:2, 120 FPS FHD

37 990,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

Fotoaparáty pro každou příležitost aneb Když mobil nestačí

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...