Výstavy

Nová Sedlica očima Pavla Vavrouška v Leica Gallery Prague

Termín: 14. 1. - 27. 2. 2022
Nová Sedlica očima Pavla Vavrouška v Leica Gallery Prague
10. 1. 2022 | 3 minuty čtení

Tradice, pravoslaví a život v souladu s přírodou. Tak plynul čas v Nové Sedlici, nejvýchodnější československé vesnici, od roku 1971 do roku 1981. Autentický vhled do života tamních obyvatel zachytil Pavel Vavroušek, jehož fotografie budete moci zhlédnout v Leica Gallery Prague.

Nejvýchodnější československá vesnice v 70. a na počátku 80. let

Celých 10 let věnoval Pavel Vavroušek fotografování Nové Sedlice, která se stala i jednou z jeho závěrečných prací na FAMU. Na fotografiích zachytil jeden z posledních ostrovů tradičního způsobu života, jehož nedílnou součástí je splynutí s přírodou a řízení života podle jejích cyklů.

Práce s hospodářskými zvířaty, střídající se roční období, náboženské svátky - takový byl tehdejší životní rytmus dosud nepoznamenaný globalizací. Do vesnice Nová Sedlica pod vrchem Kremenec v Bukovských vrších poprvé přišel s kamarády na vandr, kde mu učarovaly krajina, tradice, pravoslaví i pohostinnost místních.

S místními se sžil, a jeho fotografie tak jsou autentickou výpovědí o životě tehdejších obyvatel. Jak píše kurátor Tomáš Pospěch:

Fotografoval v prostředí ještě nezasaženém unifikující globalizací, bez turistů, ale ne v kraji s vyhlášeným folklórem. [...] Vybíral si to mizející, ohrožené, a vyfotografoval to, dokud to ještě bylo. [...] Vyhýbá se politice i negativním jevům, jako jsou alkoholismus, často nevalné bytové podmínky, nedostatečná lékařská péče, špatné dopravní spojení, postupná gentrifikace a odchod mladých do měst. Není sociálně-kritickým fotografem, nechce představit chudobu a těžký život, ale pokouší se předat nám životní styl, který do určité míry souzní s jeho životními hodnotami.

Fotografie autora, jehož historička umění Anna Fárová zařadila po bok silné dokumentaristické generace Libuše Jarcovjákové, Dušana Šimánka, Bořivoje Hořínka, Jiřího Poláčka, Dušana Pálky, Pavla Štechy, Ivana Lutterera, Jaroslava Bárty, Iren Stehli, Iva Gila nebo Jindřicha Štreita, a který po dokončený cyklu Nová Sedlice postupně opustil dokumentární fotografii, ležely v archivu 40 let, nyní si je můžete od 14. 1. do 27. 2. 2022 prohlédnout v Leica Gallery Prague.

LEICA Q3

BSI-CMOS senzor s rozlišením až 60 Mpx, Objektiv Leica Summilux 28 mm f/1.7 ASPH, ISO 50 - 100 000 a procesor Maestro s technologií L2

146 990,-
LEICA SOFORT 2 černý

CMOS sensor 1/5“ 4,9 Mpx / 2560 x 1920 bodů, Designation Leica Summar 1:2/2.4 – 28 mm (eqv. 35 mm), Barevný prostor RGB, JPG (DCF 2.0, Exif 2.31)

9 490,-
LEICA M11-P black

Full frame BSI CMOS senzor 60,3 Mpx, Rozlišení: 60 Mpx/L-DNG, 36 Mpx/M-DNG, 18 Mpx/S-DNG, 14-bitová barevná hloubka a dynamický rozsah až 15 EV

224 990,-

Související články

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Vladimír Birgus: Červená a modrá

Marek Pupák: Blue Grandma

Marek Pupák: Blue Grandma

Vladimír Birgus: Černá a bílá

Vladimír Birgus: Černá a bílá

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...