Produktové novinky

Canon EOS R5 C: první hybridní full frame kamera s 8K rozlišením

Canon EOS R5 C: první hybridní full frame kamera s 8K rozlišením
19. 1. 2022 | 6 minut čtení

Canon představuje dokonalou hybridní kameru! Jmenuje se EOS R5 C a spojuje v sobě profesionální vlastnosti řady Cinema EOS a EOS R a je vůbec nejmenší a nejuniverzálnější kamerou řady Cinema EOS. Poskytuje perfektní podporu všem profesionálním videotvůrcům i fotografům, a to nejen díky formátu videa 8K 60p, vysokorychlostnímu sériovému snímání nebo aktivnímu chlazení, které zabraňuje přehřátí při dlouhém natáčení. Na co všechno se profíci mohou těšit, najdete v článku!

Canon EOS R5 C

Canon představuje profesionální hybridní přístroj, v němž se spojují profesionální kinematografické vlastnosti kamer řady Cinema EOS a špičkové fotografické vlastnosti bezzrcadlovkové řady EOS R. Uvnitř těla najdeme plnoformátový snímač CMOS s rozlišením 45 Mpx a procesor DIGIC X. Ty umožňují točit videa v 8K rozlišení a pořizovat statické snímky s rozlišením 45 Mpx s vysokou rychlostí - až 20 snímků za vteřinu.

Canon EOS R5c

Stvořený pro dechberoucí videa

Vývojáři Canon v tomto těle spojili všechno, co potřebují všestranní profesionální tvůrci. Začněme od videa, které jako vůbec první hybridní full frame kamera nabízí ve formátu 8K 30p RAW, nebo dokonce 60p při použití externího zdroje napájení. Protože při delším natáčení hrozí přehřátí přístroje, byl do konstrukce zabudován interní chladicí systém, díky němuž můžete filmovat hodiny i v té nejvyšší kvalitě obrazu, a který je konstrukčně oddělený od elektrických obvodů.

R5c podporuje HDR podle standardů PQ a HLG a díky tomu a gama křivce Canon Log 3 můžete zachytit realistické záběry a využít široké tvůrčí možnosti.

Systém automatického ostření využívá zdvojených bodů Dual Pixel CMOS a jako filmaři (i fotografové) jistě oceníte funkce Eye AF a EOS iTR AF X, díky nimž zaostříte vždy naprosto přesně. Systém totiž nejenže sleduje oči osoby v záběru, ale sleduje i pohyb hlavy, když se odvrátí. Účinná stabilizace pak eliminuje otřesy při natáčení z ruky.

Interní formát záznamu Cinema RAW Light zachovává velmi věrný 12bitový obraz. Canon představil také tři nově vyvinuté varianty formátu RAW, podle nichž si uživatel bude moci přesně zvolit, co právě potřebují: RAW HQ (vysoká kvalita), RAW ST (standardní) a RAW LT (úsporná varianta).

Díky duálnímu slotu můžete zaznamenávat stejný záznam zároveň na dvě úložiště v různé kvalitě. Videa můžete samozřejmě převzorkovat na 4K a Full HD záznamy, které jsou díky snímači velmi čisté, mají vynikající podání barev a nízký šum.

Canon EOS R5c

Dokonalé snímky v každé situaci

S rychlým sériovým snímáním se nemusíte bát, že vám nějaký záběr unikne. Procesor DIGIC X vám přináší inovace v oblasti odstraňování šumu a díky tomu, že umožňuje nastavit citlivost ISO až na hodnotu 51 200, můžete s R5c pracovat i ve velmi špatných světelných podmínkách.

Fotografie se ukládají do formátu HEIF s 10bitovou barevnou hloubkou, která nabízí možnost rozšířeného dynamického rozsahu a barevného gamutu. Kreativní tvůrci jistě ocení rovněž intervalový časovač, který vám umožní pořizovat působivé časosběrné snímky.

Canon EOS R5c

Všestranný společník

Canon R5c je kompatibilní s objektivy řady EF, RF i kinematografickými objektivy Canon, stejně jako s anamorfními objektivy dalších výrobců. Dokonalého výsledku při pořizování virtuální reality pak dosáhne se stereoskopickým objektivem Canon RF 5,2 mm f/2,8 L DualFisheye.

Pomocí multifunkčních sáněk, které najdete i na modelech EOS R3 a XF605 můžete k tělu připojit řadu příslušenství - např. stereofonní mikrofon, blesk nebo audioadaptér. Ve výbavě novinky najdete také samostatný terminál pro přenos časových značek, což je důležité při integraci do profesionálních sestav s více kamerami.

Canon EOS R5c

Ergonomie a ovládání

EOS R5c disponuje dvěma samostatnými menu pro focení a natáčení videí, tj. systémem EOS R a rozhraním Cinema EOS. Lze mezi nimi jednoduše přepínat a nastavovat, co potřebujete. K rychlému nastavení napomáhá také 13 programovatelných tlačítek a řada profesionálních funkcí pro záznam videa.

Na scénu se můžete dívat buď ½" OLED hledáčkem s rozlišením 5,76 Mpx nebo 3,2" otočným a výklopným HD LCD displejem. Samozřejmostí je pak displej na horní straně pro rychlou kontrolu nastavení.

Tělo je velmi lehké, váží neuvěřitelných 680 g, a je tak v současnosti vůbec nejmenším a nejlehčím přístrojem řady Cinema EOS. Díky rámu z hořčíkové slitiny je tělo ale navzdory své hmotnosti velmi odolné a samozřejmostí je pak utěsnění vůči povětrnostním vlivům.

Canon EOS R5c

Další vlastnosti

  • elektronická stabilizace obrazu spolupracující s optickou stabilizací u kompatibilních objektivů
  • 12bitový formát Cinema RAW Light | 10bitový formát XF-AVC s datovým tokem až 810 MB/s | MP4
  • rozlišení 4K 120p bez ořezu se zachováním funkce automatického ostření
  • aplikace Content Transfer Mobile pro přenos souborů přes FTP / úpravě metadat ML-G2
  • duální slot na paměťové karty - CFexpress 2.0 typu B a UHS-II SD

chci o canonu eos r5 c vědět vše

Aktualizace firmwaru kamery Canon EOS C70

Kromě novinky Canon oznamuje také aktualizaci firmwaru pro kameru C70. Její uživatelé budou moci využívat pokročilé funkce, jako je záznam do formátu Cinema RAW Light LT 4K nebo záznam XF-AVC proxy. Spolu se zdokonalenou kvalitou obrazu a možností snímání po jednotlivých políčkách v nastavených intervalech můžete tvořit třeba fázové animace nebo časosběrná videa.

Kromě toho firmware vylepšuje kompatibilitu s dalšími 12 objektivy, které používáte s redukcí EF-EOS R 0,71x.

Můžete si ho stáhnout na stránkách Canon.

CANON EOS R6 Mark II
CANON EOS R6 Mark II

Rozlišení 24,1 Mpx / obrazový procesor DIGIC X, Rozsah citlivosti až ISO 102 400, AF s technologií Dual Pixel CMOS AF II

62 990,-
CANON EOS R7
CANON EOS R7

Canon RF bajonet APS-C, CMOS senzor s rozlišením 32,5 Mpx, Dual Pixel CMOS AF II

36 490,-
CANON EOS R8
CANON EOS R8

Kompaktní fotoaparát pro focení i natáčení videa, Full frame snímač s rozlišením 24,2 Mpx, Dual Pixel CMOS AF II ostření s detekcí objektů, lidí a zvířat včetně ostření na oko

39 490,-

Související články

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

DJI RS 4 a DJI RS 4 Pro - stabilizátory nové generace

DJI RS 4 a DJI RS 4 Pro - stabilizátory nové generace

Diskuze

Canon EOS R5 C: první hybridní full frame kamera s 8K rozlišením

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...