Jak vybrat

Jak vybrat paměťovou kartu

Jak vybrat paměťovou kartu
25. 2. 2022 | 13 minut čtení

Asi se vám už také někdy stalo, že jste zapomněli kartu do foťáku a zjistili, že bez ní nenafotíte vůbec nic. Ale kromě samotné přítomnosti paměťové karty záleží také na tom, jakou má kapacitu nebo rychlost, podle toho, jakému druhu fotografování se věnujete či jestli chcete dokonce natáčet video. V tomto článku vám pomůžeme se v různých typech karet vyznat.

Důležité parametry

Pokud vybíráte paměťovou kartu (obecně označovanou jako SD kartu), nezapomeňte na tyto čtyři parametry, které následně podrobněji probereme:

Samozřejmě se budeme věnovat také typům karet.

 

SD karta

Foto: Anna Jirásková

Kapacita karet

Kapacita jednoduše označuje velikost karty, tedy kolik dat se na ni vejde. Volba velikosti karty bude záležet na vaší náročnosti – jde o samotný objem fotografií, ale také o velikost souborů, které váš fotoaparát produkuje, a formát, do kterého fotíte. Například formát RAW bude zabírat mnohonásobně více místa než JPEG. Natáčení videa je obecně kapacitně ještě náročnější.

Rychlost zápisu

Tento o něco komplikovanější parametr označuje rychlost, jakou se budou fotografie či video na kartu zapisovat. Jedná se tedy o velmi důležitý údaj, protože pokud vlastníte kartu s nedostatečnou rychlostí, může se stát, že při fotografování nebude stíhat snímky zapisovat (např. u Canon zrcadlovek se to projeví dlouhým blikáním červeného světla v blízkosti slotu na karty). U videa je možné, že pokud je karta příliš pomalá, natáčení se vůbec nespustí

  • Prvním způsobem, jak se orientovat v rychlostech karet, je podle čísla uvedeného v megabytech (MB), které najdete buď přímo na kartě nebo v popisu produktu. Pozor, pokud na kartě uvidíte jen jeden údaj, bude se s největší pravděpodobností jednat o rychlost čtení, která bývá jiná než rychlost zápisu. Orientujte se tedy podle označení R (read) a W (write) nebo se raději koukněte na podrobnou specifikaci karty. Čísla na kartě také označují maximální možnou rychlost (např. up to 170 MB/s), což znamená, že tato rychlost nebude konstantní. U drahých karet se potom ve specifikaci můžete dozvědět jak maximální, tak minimální zaručenou rychlost.
  • Dalším standardem jsou třídy UHS-I a UHS-II. Třída UHS-I značí karty s potenciální rychlostí čtení a zápisu do 104 MB/s, zatímco UHS-II zahrnuje karty s rychlostí až do 312 MB/s. Třídu poznáte na kartě pod symbolem "I" nebo "II" vedle označení typu SD karty. Zatímco UHS-I karty mají jen jednu řadu kontaktů, UHS-II mají dvě.

Kontakty u UHS-I a UHS-II

Karty se však také rozdělují do dalších typů rychlostních tříd, podle kterých můžete na první pohled rozeznat, o jak pokročilou kartu se jedná. Výhodou je, že rychlostní třídy označují minimální garantovanou rychlost paměťové karty

  • Prvním označením rychlostní třídy je na kartě malé zakroužkované číslo. Například třída 4 znamená minimální rychlost zápisu 4 MB za sekundu, třída 10 znamená 10 MB za sekundu. V dnešní době je ale rychlostní třída 10 standardem a u prodávaných paměťových karet nižší číslo neuvidíte.
  • Dále tu máme označení U1 a U3. Například s třídou U1 budete schopni natočit Full HD video (zaručuje minimální rychlost zápisu 10 MB/s). Pro natáčení 4K videa budete potřebovat minimálně třídu U3, kterou poznáte podle malého symbolu 3, které má okolo sebe místo kroužku tvar U. Bude se vám hodit také v případě, že máte vysoké nároky na focení a věnujete se například sportovní nebo jiné fotografii, kde potřebujete pořídit mnoho snímků těsně za sebou.
  • Existují také speciální video třídy, například V10, V30 nebo V60. Čísla naznačí rychlost datového toku videa – karta s označením V60 vám umožní nahrávání 4K videa při datovém toku 60 MB/s. Video třídy jsou také napsané přímo na kartě. Při natáčení videa se však datový tok uvádí v megabitech (Mb), je proto potřeba rychlost přepočítat na megabyty (MB). 8 megabitů = 1 megabyt, pokud tedy datový tok videa dosahuje 100 Mb/s, neznamená to, že potřebujete kartu s rychlostí zápisu 100 MB/s. Všechny karty však mají určitou kolísavost, u levnějších karet bude kolísavost větší, u dražších pokročilejších karet nebude tolik výrazná, ale i tak bychom doporučili pořizovat kartu o třídu výš.

SanDisk ExtremePro

SDXC karta s údaji 170 MB/s (napsané je zde jen jedno číslo, což znamená, že jde o maximální rychlost čtení), rychlostní třída 10, U3 a video třída V30, standard UHS-I, kapacita 64 GB

Pro shrnutí:

Minimální zapisovací rychlost Rychlostní třída UHS rychlostní třída Video rychlostní třída Formát videa
90 MB/s     V90 8K video      
60 MB/s     V60 8K video 4K video    
30 MB/s   U3 V30   4K video Full HD  
10 MB/s 10 U1 V10     Full HD Běžné video


Pokud jste nenáročný uživatel a pořizujete pouze kartu do fotoaparátu, se kterým fotíte příležitostné fotky krajiny, své děti či dovolenou, určitě si vystačíte i s pomalejšími rychlostními třídami. Především u karet na video se ale nevyplatí balancovat na hraně jejich možností, může se totiž stát, že rychlost karty zakolísá, přestane natáčení zvládat a video se úplně zastaví. 

Také profesionální fotografové (především ti, kteří fotí různé akce, sportovní události, svatby nebo reportáže) si musí dát při výběru karty pozor, a to zvlášť pokud fotí do formátu RAW a využívají sériové snímání. Tady bude rychlost karty hrát roli společně s vyrovnávací pamětí fotoaparátu (tzv. buffer). Záleží tedy jak na kartě, tak na fotoaparátu, který musí mít dostatečnou kapacitu vyrovnávací paměti, jinak bude zápis fotografií limitovat, přestože samotná karta může mít vysokou rychlost.

Například staré modely profesionálních zrcadlovek typu Canon 6D nemají takovou kapacitu bufferu, aby jim ve výkonnosti pomohla karta s vysokou rychlostí zápisu. Pro tento konkrétní model proto nemá smysl pořizovat kartu s vyšším označením maximální rychlosti, než je 95 MB/s.

 

paměťová karta

Foto: Nikola Mikudová

Rychlost čtení

Údaj rychlosti čtení vám napoví, jak rychle budete schopni přesunout data z karty do jiného zařízení. Není tedy tolik důležitý, jako rychlost zápisu, ale je dobré ho při nákupu karty zaznamenat – třeba u zpravodajské fotografie, kde musíte fotky co nejrychleji zpracovat, záleží na rychlosti celého procesu. Údaj najdete napsaný opět přímo na kartě v podobě čísel, např. 95 MB/s nebo 150 MB/s.

Kompatibilita

Tak jako existují karty s různou kapacitou a rychlostí, různé fotoaparáty a kamery mají různé sloty na karty. Základním rozlišením jsou sloty na karty Micro SD, dále klasické SD karty, karty typu CF a XQD karty, které si všechny níže představíme.

Zmiňovali jsme také UHS-I a UHS-II karty, které mají jiný počet kontaktů. Pokud tedy váš fotoaparát podporuje karty s jednou řadou kontaktů, můžete v něm sice UHS-II kartu bez problému použít, ale fotoaparát nebude schopen využít její plný potenciál. Jedná se například i o populární profesionální fotoaparát Canon 5D Mark IV, u kterého UHS-II SD karta nenabídne velký benefit oproti UHS-I kartě. Nejrychlejšího zápisu tak může člověk dosáhnout při použití karty typu CF, které se vyznačují vyššími rychlostmi.

 

microSD karta

Foto: Nikola Mikudová

Typy paměťových karet

SD karty

Když se bavíme o paměťové kartě na focení, pravděpodobně kolem sebe uslyšíte zažitý název SD karta – ve většině případů je už ale nahradily jejich nástupci, protože karty se neustále zlepšují a zvyšují svou kapacitu. Označení SD karta platí pro ty s kapacitou do 2 GB, a kromě příliš malé kapacity jsou kompatibilní spíše se staršími zařízeními včetně starých telefonů nebo audio techniky. Pojďme si tedy nejdříve ujasnit termíny:

SDHC

Nástupcem SD karet se staly tzv. SDHC karty (Secure Digital High Capacity). Ty mají vyšší kapacitu do 32 GB a jsou vhodné do digitálních fotoaparátů. SDHC vám bude stačit na běžné amatérské focení. Za předpokladu, že vlastníte starší typ zrcadlovky, kde RAW zabere mezi 25-30 MB, JPEG 6 MB a fotíte zároveň do obou formátů, nafotíte na 32 GB kartu přibližně 500 snímků.

SDXC

Nejpokročilejší kartu typu SD představuje paměťová karta SDXC (Secure Digital Extended Capacity), která může mít kapacitu až 2 TB. Už SD karty s velikostí 64 GB nebo 128 GB vám ale poskytnou velmi slušný objem místa. Je však potřeba počítat s tím, že pokud vlastníte moderní zrcadlovku či bezzrcadlovku, kde může velikost jednoho snímku v RAW formátu být od 50 až do 100 MB, karta se vám bude plnit rychleji. 

Micro SD

Existují také Micro SD karty, které se používají především v mobilních telefonech, mohou ale pasovat také do GoPro kamer či dronů. Jsou fyzicky menší než SD karty a dělí se do stejných kategorií, tedy Micro SDHC a Micro SDXC.

Micro SD 1 TB

CF karty

Kromě SD karet existují také takzvané CF karty (Compact Flash), které nabízí vysoké rychlosti zápisu i čtení, jsou proto vhodné pro profesionální fotografy. Některé fotoaparáty s dvěma sloty na kartu mají jeden na SD kartu a druhý na CF kartu, která má odlišný tvar a velikost. Podobně jako u SD karet označuje CF nejstarší verzi karty tohoto typu (Compact Flash), které se vyznačují rychlostmi zápisu do 150 MB/s.

CFast

Také u CF karet existují různé druhy, jedním z nich je CFast, nástupce CF karet. Najdete u nich ještě lepší rychlosti zápisu až do 500 MB/s. Kapacitou většinou spadají mezi 64–128 GB. CFast karty využívá například kamera Arri Alexa Mini, pro kterou existuje speciálně vyvinutá SanDisk karta s kapacitou 512 GB. Tyto karty dále využívá například Canon 1DX Mark II.

CFexpress

Momentálně nejrychlejšími kartami na trhu jsou CFexpress, které využijete například při záznamu 8K videa. CFexpress karty se vyrábí v různých velikostech, mějte proto na paměti, jaký typ a velikost karty patří do vašeho fotoaparátu.

CFexpress karty se řadí na typ A nebo typ B. Typ B je větší než typ A a dosahuje rychlosti až 2000 MB/s, zatímco typ A dosahuje rychlosti 1000 MB/s. Některé Sony fotoaparáty využívají unikátní slot na kartu, který podporuje jak CFexpress karty typu A a zároveň SD karty, které mají podobnou velikost.

Paměťové kartyZleva doprava: SDHC karta, SDXC karta, CompactFlash, CFast, CFexpress

XQD karty

Posledním typem karty je formát XQD, který využívají fotoaparáty NikonPanasonic i Sony. Jedná se o velmi rychlé karty s rychlostí zápisu až 440 MB/s. Mají velikost a tvar CFexpress karet typu B - mnoho fotoaparátů s podporou XQD karet může díky aktualizaci firmwaru využívat také ještě rychlejší CFexpress karty, jedná se například o řadu Nikon Z nebo Panasonic S.

Shrnutí typů karet:

Typ karty Kapacita Rychlost zápisu Kompatibilita
SD karta <2 GB - Starší telefony
SDHC Do 32 GB Dle uvedené rychlostní třídy Většina digitálních fotoaparátů
SDXC 32 GB - 1 TB Dle uvedené rychlostní třídy Většina digitálních fotoaparátů
Micro SD (Micro SDHC & Micro SDXC) <2 GB - 1 TB Dle uvedené rychlostní třídy Akční kamery, drony, telefony
CF (Compact Flash) Do 512 GB Do 150 MB/s Canon 5D Mark II & III, Nikon D300s, Nikon D800 a další
CFast 64 GB - 128 GB Do 500 MB/s Arri Alexa Mini, Canon 1DX Mark II a další
CFexpress typ A 80 GB & 160 GB Do 1000 MB/s Sony A7s III & Sony A1 a další
CFexpress typ B Do 4 TB Do 2000 MB/s Canon EOS R5, Nikon Z6 a další
XQD karta Do 2 TB Do 440 MB/s Nikon D850, Nikon D4, D4s, D5 & D6, Nikon Z6 a další

Na závěr

Obecně by se dalo říct, že ty nejlevnější karty jsou vhodné spíše pro amatérské fotografy s nepříliš kapacitně náročným fotoaparátem. Pokud fotíte profesionálně či natáčíte video, určitě se nad investicí do karty více zamyslete. Jestli váš fotoaparát disponuje pouze slotem na SD kartu, poohlédněte se po kapacitně a rychlostně pokročilejších SDXC kartách. Čím lepší vlastnosti bude mít, tím lépe se vám bude pracovat a karta vás nebude nijak limitovat.

Pro náročné jsou tu potom CFexpress karty, u kterých najdete ty nejlepší dostupné vlastnosti. Pro natáčení videa jsou vyšší rychlostní třídy i kapacita nutností, ověřte si proto nároky, které má vaše zařízení na zaznamenávání specifických typů videí a pamatujte, že se kvůli kolísavosti vyplatí pořídit kartu o třídu výš.

Nezapomeňte ani na kvalitní, a hlavně praktické příslušenství pro vaše karty, jako jsou bezpečnostní obaly či nezbytné čtečky karet

Chci si pořídit paměťovou kartu

 

Úvodní foto: Bogdan Glisik, Pexels

SANDISK SDXC 128GB EXTREME PRO 200MB/s C10 V30 UHS-I U3

SDXC karta, 128 GB, Rychlostní třída U3

990,-
SANDISK SDXC 64GB EXTREME 170 MB/s UHS-I, Class 10, U3, V30

rychlost zápisu: až 80 MB/s, rychlost čtení: až 170 MB/s, natáčení 4K videí

490,-
SANDISK SDXC 64GB EXTREME PRO 200 MB/s C10 V30 UHS-I U3

SDXC karta, 64 GB, Rychlostní třída U3

690,-

Související články

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat monitor pro fotografy

Jak vybrat monitor pro fotografy

DNP tiskárny – univerzální řešení pro kvalitní tisk fotografií

DNP tiskárny – univerzální řešení pro kvalitní tisk...

Diskuze

Jak vybrat paměťovou kartu

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...