22. 2. 2022 | 10 minut čtení

Slovo dron označuje malý bezpilotní letoun, který se ovládá na dálku za pomoci ovladače, nebo jeho kombinace s mobilním telefonem či tabletem. Ve spojení s kreativní činností je dron využíván jako zařízení pro tvorbu videa či fotografií a to jak ze vzduchu, tak pod vodou. Poskytuje nový a neokoukaný pohled na svět kolem nás.

Na co se používá dron? 

Bezpilotní letadlo, nebo také kvadrokoptéra se využívá při tvorbě obsahu a to jak na fotografie, tak video. Pořízením fotografií a videa, uplatnění dronu zdaleka nekončí, současné modely mají také další využitelné funkce, které vám při vaší kreativní činnosti usnadní čas i námahu a dodají vám perfektní výsledky automaticky. 

  • Klasické fotografie - Většina dronů umí pořídit fotografie. Pokročilejší drony díky perfektnímu softwaru i spojované snímky do panoramat, nebo snímků s vysokým rozlišením formou spojení více fotografií do jedné. 
  • Video - Pohled na věci z nadhledu nikdy neomrzí. Drony se využívají k pořízení úvodních záběrů od filmů přes dokumentární snímky až po svatební videa. Umožňují nejen létat všemi směry, ale i nezávisle ovládat kameru pro ideální kompozici záběru.
  • Hyperlapse - Je časosběrné video s pohybem kamery / dronu. Zjednodušeně řečeno zkrátíte několik desítek minut v čase do několika desítek vteřin. Dron snímá po určitém časovém intervalu fotografie (časosběr / timelapse) a přidává k nim i pohyb daným směrem (Hyperlapse). Výsledný záběr, většinou krajinné scenérie, je velmi působivý a přinese do vašeho finálního videa jinou perspektivu. 
  • Dronie - Za zmínku stojí i tento druh záběru, kdy dron zabírá vás jako operátora a stoupá a vzdaluje se od vás. Tento záběr se v komunitě široce využívá jako pozdrav z destinace apod. 
  • Sledování - Nebo také Focus Track je automaticky povolený režim sledování, kdy ve video módu na displeji jednoduše vyberete sledovaný objekt. Dron vám pak dá na výběr z několika způsobů sledování, vy se můžete soustředit na prováděnou aktivitu a dron vás bude automaticky sledovat a natáčet. 
  • Helix, Circle, Boomerang atp. - jsou další možné funkce v závislosti na modelu, při kterých dron sleduje vybraný objekt a pohyb dělá v určitém stylu. 

Je jednoduché ovládat dron? 

Jako s každou činností i pilotování dronu je otázkou praxe. Díky nejmodernějším technologiím je létání s drony poměrně intuitivní a po čase se naučíte znát limity vaše i stroje. Nezapomeňte, že při létání s drony musíte dodržovat nejen bezpečnostní pravidla letového prostoru, ale i neohrožovat další lidi a přírodu kolem vás.

Necítíte se na začátky po vlasntí ose? Naše nabídka kurzů je poměrně široká a zahrnuje i drony. Pokud by vám nestačil kurz na první kroky s drony, můžete si zaplatit individuální kurz s lektorem, který doporučí dle vašich znalostí jeho délku, nebo případné opakování. Úplnou novinkou je pak kurz "Půjč si dron i s lektorem" kde máte na výběr mezi základním, pokročilým i vrcholovým modelem dronu. Posuňte svou tvorbu dál. 

kurzy na drony

Kde mohu létat s dronem? 

Pravidla ohledně toho, kde všude se lidé mohou s drony pohybovat, se s novou zákonnou úpravou nijak nezměnila. Zapovězené jsou hustě osídlené oblasti, skupiny lidí či města, letiště nebo letecké koridory, všechna přírodně chráněná území, národní parky apod. Pokud se chcete ujistit, zda můžete létat v místě, které jste si vyhlédli, můžete se na to podívat v této aplikaci přímo od Řízení letového provozu.

co (ne)mohu s dronem podle zákona

Drony a právo? 

Před létáním s dronem ho je potřeba zaregistrovat na Úřadu pro civilní letectví – pořídit mu vlastně takovou SPZ. Nové regule upravují i pravidla registrace a přinášejí zásadní úlevu: zatímco dříve musel mít každý dron svou unikátní značku, nyní je "SPZ" vázaná na majitele (provozovatele), kterému může nově být 16 let. Pokud bude chtít dron řídit, potřebuje k tomu také pilotní průkaz. Na jednu registrační "SPZ" tedy můžete mít klidně 10 dronů a všechny budou mít stejnou značku. Značka má oproti dřívější podobě kovové schránky formu pouhé nálepky s QR kódem.

 

Více najdete v našem souhrnném článku od aničky

Jaké jsou typy dronů? 

Nejrozšířenějším výrobcem dronů je bezpochyby společnost DJI, která v našem e-shopu pokrývá drony pro natáčení a focení ze vzduchu. Pod vodu pak nabízíme drony Chasing, které jsou na našem trhu stále poměrně novou záležitostí. 

  • Bezpilotní drony do vzduchu - mají vysoký dolet, nejmodernější technologie na přenos HD obrazu bezdrátově přímo do ovladače, kapacitu baterie až 35 minut, vyhýbání se překážkám, natáčení 4K videa i pořizování fotografií s vysokým rozlišením. 
  • Podvodní drony - ideální pro průzkum těžko dostupných míst, umí natáčet až 4K video, mají vysokou kapacitu baterie na až 2 hodiny ponoru, mají bezdrátové ovládání, stabilizují se v horizontální i vertikální poloze, mají LED světla. 

Nejprodávanější drony - jaký dron si vybrat? 

Lehké drony ve střední cenové hladině, to je hlavní trend dnešní doby. Lidé se tak zaměřují zejména na drony. 

  • DJI MAVIC MINI - S hmotností pod 250 gramů je Mavic Mini téměř stejně lehký jako průměrný smartphone, což ho řadí do nejnižší a nejbezpečnější váhové třídy dronů, v mnoha zemích je tento limit určujícím faktorem pro legislativní omezení. Díky tomu se hodí do každé fotografické brašny na cesty do zahraničí i výlety s rodinou. Zkrátka tvorba bez hranic. Pro větší potenciál dronu doporučujeme Fly More Combo, které poskytne. 249 gramů, velký dolet, 34 minut baterie, 2,7 K video, zjednodušené nahrávání a střih videa v mobilu pasují tento dron na univerzální nástroj pro všechny kreativce. 
  • DJI AIR 2S - Kompaktní a skládací design dronu DJI Air 2S vám umožní snadné pořízení fotek a videa v perfektní kvalitě, ať už jste kdekoliv. Tento stroj je ideální pro použití při cestování na lokaci, tvořte video a fotografie s jednoduchostí. Pilotování je navrženo tak, aby bylo snadné a intuitivní pomocí smartphonu a aplikace DJI Fly. Jednoduše vložte telefon do přiloženého dálkového ovladače. Díky 3osému gimbalu Air 2S, čtyřem dálkovým anténám a technologii OcuSync 3.0 můžete přijímat stabilní živý obraz z dronu na vysoké vzdálenosti. 1” 20 Mpx snímač, OcuSync 3.0, všechny oblíbené nahrávací funkce, Master Shots, maximální dolet 12 km a mnoho dalších funkcí z něj dělají profesionální nástroj pro náročnější uživatele. 
  • CHASING GLADIUS MINI PODVODNÍ DRON - s dosahem do hloubky až 100m je perfektním nástrojem pro tvorbu videa pod vodní hladinou. Dostaňte se tam, kde to normálně nejde. Díky zabudovanému LED světlu budete mít i větší hloubce dostatek přehledu. Gladius Mini je shopen natáčet 4K UHD video, 12 Mpx fotografie,  maximální rychlost 4 uzly, má hloubkový a úhlový zámek.

Doporučené příslušenství k dronům.

Drony jsou sami o sobě poměrně kompletním nástrojem pro tvorbu, ale je pár vychytávek, které by měl mít každý pilot, co to myslí s pořizováním videa a fotografií vážně. 

  • SADA ND FILTRŮ - je ideální pro dodržení správného nastavení při natáčení v pokročilých režimech. Pomůže snížit čas závěrky na požadovanou hodnotu. Jaká jsou správná nastavení při natáčení videa? Sledujte naši videoškolu na YT. 
  • NÁHRADNÍ VRTULE - dříve či později se to stane každému, s dronem havaruje, nebo naletí do překážky apod. Na první pohled to nemusí být vidět, ale i lehce prasklá vrtule bude mít za následek lehké změny směru v letu, nebo nemožnost vznášení dronu na jednom místě apod. Náhradní se hodí vždy.  
  • KARTA S VYSOKOU KAPACITOU - místa není nikdy dost. Pokud natáčíte 4K video, potřebujete 4x více místa. Pokud nahráváte ve flat profilu, ještě více. Doporučujeme pořízení vysokorychlostních a vysokokapacitních karet. 
  • POLARIZAČNÍ FILTR - ach ty odlesky, ideální na záběry s vodní hladinou, nebo kompozice krajiny. Nasytí barvy a odstraní odlesky. 

Cena až na prvním místě

Dron můžete pořídit za cenu lepšího kompaktu i za mnohonásobně vyšší částky. Spolu s rostoucí cenou přibývá funkcí, možností i kvalit, které potěší i profesionály, nicméně i s tím nejlevnějším dronem dnes pořídíte snímky, nad nimiž se vám bude tajit dech.

Nemusíte proto mít obavy, že si v nabídce dronu nevybrali něco, co vám velmi dobře poslouží. Tak zkoumejte a porovnávejte a v případě dotazů se na nás neváhejte obrátit. Jsme vám k dispozici na e-mailu fotomaterialy@fotoskoda.cz, telefonním čísle 222 929 031, v chatovacím okénku nebo přímo na prodejně, kde si můžete drony prohlédnout naživo. Těšíme se na vás!

chci si prohlédnout všechny drony     chci omrknout příslušenství

DJI Mini 4 Pro Fly More Combo (DJI RC 2)

CMOS 1/1,3“ snímač s funkcí Dual Native ISO, DJI RC 2 dálkový ovladač s LCD, 3× inteligentní baterie + řada dalšího pčíslušenství

28 990,-
DJI Mini 4 Pro (DJI RC 2)

CMOS 1/1,3“ snímač s funkcí Dual Native ISO, DJI RC ovladač s LCD, Video 4K/60 fps HDR True Vertical Shooting

25 490,-
DJI Mini 4 Pro

CMOS 1/1,3“ snímač s funkcí Dual Native ISO, Video 4K/60 fps HDR True Vertical Shooting, Podpora 10-bit D-Log M a HLG

20 490,-

Související články

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat monitor pro fotografy

Jak vybrat monitor pro fotografy

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...