13. 2. 2023 | 13 minut čtení

Fotografické zábleskové světlo neboli systémový fotografický blesk najde své uplatnění především v interiérech, kde je většinou nedostatek přirozeného ale často též umělého světla. Mezi taková místa patří: chodby, vstupní haly domů, schodiště, byty, kanceláře, obřadní síně, party, kluby, divadla, sportovní haly atd.

Externí systémové blesky - téma pro měsíc únor

Během celého února se budeme věnovat tématu externích systémových blesků. Samozřejmě nejen zde v Blogu, ale i na YouTube. Každé úterý od 18:00 vysíláme další díly vašich oblíbených on-line streamů s Luďkem a Michalem na našem YouTube kanálu. Zároveň přidáme další videa od populární dvojky Vašek & Honza, díky kterým se dozvíte hromadu zajímavých tipů pro fotografy. Jaké příslušenství a techniku práce zvolit, pokud chcete fotit s externím bleskem? Kluci vám určitě poradí. Nadále bude pokračovat i Fotoškola s Luďkem a Michalem. 

 

Tip: Pokud nemáte ve zvyku chodit na YouTube a stačí vám zkrácený obsah, podívejte se na náš Instagram!


 

Externí systémový blesk - kdy a jak použít

Fotografické blesky využijeme velice často i venku – buď v komplikovaných světelných podmínkách nebo v situacích, kde máme specifický fotografický záměr jako je třeba přisvícení části scény, odstranění (nebo naopak umělé vytvoření) stínů ve scéně a podobně. V neposlední řadě využijeme blesk též v případech, kdy fotografujeme sport a jiné výrazně dynamické scény a chceme tzv. „zmrazit pohyb“.

Studio, fotoateliér

Velká výhoda fotografických blesků spočívá též v jejich kompaktních rozměrech a vysoké flexibilitě. Tato kombinace je výtečná v případě mobilních (ale i domácích) fotografických studií. Dvojice či trojice dostatečně silných fotografických blesků vám totiž plně nahradí nákladné vybavení fotografického studia. Navíc, blesky jsou snadno přenosné (vejdou se vám do fotobatohu) a rychle je kdekoli rozbalíte i složíte. Fotografické blesky jsou napájeny v drtivé většině případů AA bateriemi, umí spolu komunikovat a lze je odpalovat i bezdrátově. Máte tak díky nim zcela volné ruce a nejste omezeni žádnými kabely ani nutností připojení k síti 220V. 

 

Jak vybrat fotografický blesk img1

Fotografický blesk je vynikajícím příslušenstvím pro fotografování kdekoli, kde je buď nedostatek světla nebo naopak silné kontrastní protisvětlo. Stejně tak blesk skvěle poslouží pro lokální přisvícení. (foto: Martin Hájek)

První dilema: interní nebo externí blesk

Je vůbec nutný systémový fotografický blesk? Nestačí jen interní, který je součástí většiny fotoaparátů? To je samozřejmě první a zcela relevantní dotaz. Jenže, i odpověď je zde zcela jednoznačná. Interní blesk má sice skoro každý moderní fotoaparát – s výjimkou specifických modelů a profi reportážních fotoaparátů (Canon EOS 6D MkII, EOS 5D MkIV, Nikon D850, Sony A7 IV a další). Interní blesk je malý, vždy po ruce, napájí jej akumulátor fotoaparátu a také je zdarma (v ceně přístroje). Ovšem na straně druhé má slabý výkon, nelze jeho světlo nijak směrovat a možnosti ovládání jsou minimální. Interní blesk je tak použitelný například jako vykrývací blesk (pro vysvícení stínů v protisvětle, režim: fill-in flash), na přiblesknutí popředí ale to jen v rámci nasvícení menších ploch (makrofotografie, produkt). Navíc je třeba s jeho světlem pracovat velice citlivě. Pro vážnou fotografickou práci interní blesk není!

  • interní blesky mají směrné číslo GN 12-14
  • externí blesky mají GN 24 – 60

běžný objektiv se světelností F4:

  • dosah (m) interního blesku (GN 12) = 12/4 = 3 m
  • dosah (m) externího blesku (GN 60) = 60/4 = 15 m

 

Jak vybrat fotografický blesk img2

Interní blesk svou funkci splní v případě, kdy nemáte žádné zvláštní nároky na kvalitu, intenzitu ani modulárnost zábleskového světla. Pro přisvícení části scény nebo pro vykrytí stínů může někdy postačit.  

Externí systémové blesky

Jsou sice výrazně větší (oproti interním bleskům), těžší, potřebují vlastní zdroj energie (AA baterie) a mají vysokou spotřebu energie. Ovšem disponují velkým výkonem, rozsáhlými možnostmi řízení blesku, zoom hlavou, a množstvím dalších přídavných funkcí! Pro vážnou fotografickou práci je tedy externí blesk neocenitelným pomocníkem a určitě jej lze zařadit mezi základní příslušenství každého portrétního, produktového či reportážního fotografa.

 

 

018_blesky

Jak vybrat blesk 032

Systémový fotografický blesk je nejen světleným zdrojem, který se velice často hodí. Může ale také výtečně posloužit jako silný výrazový a kreativní prvek (foto: Luděk Bouška)

Základ: Výkon blesku

Nejdůležitějším parametrem, je samotný výkon blesku, od něhož se poté odvíjí další parametry. Základem je tedy, důkladně a objektivně zhodnotit, co vlastně chci s bleskem fotit a v jakých podmínkách. Výkon blesku udává tzv.: směrné číslo (Guide Number / GN), které přímo vyjadřuje maximální dosah blesku (v metrech) při ISO 100 a cloně f/1. V praxi takové hodnoty málokdy dosáhneme, klíčový je používaný objektiv, přesněji jeho světelnost.

  • Pro přesný výpočet / dosah blesku nutno vydělit GN (směrné číslo) / F (clonou)
  • Clona (světelnost objektivu) tedy přímo ovlivňuje dosah blesku – čím menší clonové číslo (světelnější objektiv), tím větší dosah blesku. 
  • Ale i obráceně: čím více cloníte (čím méně světelný objektiv), tím snižujete dosah blesku (nutíte jej více svítit). Světelná skla jsou tedy k blesku mnohem ohleduplnější a praktičtější (blesk se světelnými objektivy lépe pracuje)
  • Máme-li blesk o výkonu GN = 24 + světelnost objektivu F4 (ISO 100) – dosah = 6 m (24 : 4)
  • ISO má na blesk také vliv. Při vyšších hodnotách ISO vlastně šetříte výkon blesku  

 

Jak vybrat fotografický blesk img4

Blesk je skvělým pomocníkem i když máme na scéně dostatek světla. Vykryje stíny, sníží obrovský dynamický rozsah, dodá snímku jiskru (foto: Luděk Bouška)

Rozdělení systémových blesků

Externí fotografické blesky můžeme v zásadě rozdělit do 3 kategorií: na základní blesky, určené pro začátečníky; na blesky střední třídy – pro pokročilé a hobby fotografy; a do třetice na blesky profesionální. Jednotlivé skupiny se odlišují 1) výkonem, 2) možnostmi a funkcemi, 3) cenou

  • Základní externí blesky: mají menší směrné číslo (tj. nižší výkon), nejčastěji mezi GN 20 až 30. Většinou neumožňují pohyb zábleskové hlavy (bez jejího zoomu či vyklápění – nelze tedy světlo nijak cíleně směrovat). Výhody: kompaktní tělo a nízká cena (cca do 5 000 Kč).
  • Střední třída blesků: mají již slušný výkon (GN 40 až 50), velký dosah a širokou škálu funkcí včetně zoom a směrově nastavitelné zábleskové hlavy. Mají napájení 4× AA bateriemi a nabízí dobrý poměr ceny a výkonu (pořídíte je v rozsahu od 5 do 10 tis Kč).
  • Profesionální blesky nabídnou nejvyšší výkon ve své třídě (okolo GN 60) a zcela nekompromisní sadu funkcí a nastavení včetně synchronizace na 1. i 2. lamelu, high-synchro, stroboskop nebo dálkového řízení v režimu slave i master. Jsou také vybaveny konektory pro připojení externích kabelů (napájení, odpálení apod.). Výbavě však odpovídá také koncová cena, která začíná na 15 tis. Kč.

 

Jak vybrat fotografický blesk img5

Canon Speedlite EL-100, základní blesk s výkonem GN 26

 

Makro systémové blesky

Specifická kategorie blesků, která se využívá zejména pro efektivní přisvícení detailů. Jak již název napovídá, makrofotografie představuje typickou kategorii pro využití této skupiny blesků. Makroblesky však výborně využijete také v případě produktové fotografie, například při focení šperků, hodinek ale také technické fotografie obecně. Makroblesk se skládá ze dvojice malých zábleskových hlav a objímky – sloužící pro uchycení na přední člen objektivu (k dispozici jsou redukce pro použití v kombinaci s různými průměry předních členů objektivů). Zábleskové hlavy uchytíme na objímku, lze s nimi pohybovat a blýskat pod různými úhly. Výkon těchto blesků je nižší, okolo GN 24.

 

Jak vybrat fotografický blesk img 7

Makroblesk Nikon SB R1C1 Macro – výborný na detaily, produkt i technické fotografie

 

Originální blesky nebo neoriginální

Na trhu je široké množství externích systémových blesků – stejně jako mnoho výrobců, kteří se tímto skvělým příslušenstvím zabývají. Můžete tak sáhnout jak po originálním fotografickém blesku (Nikon, Canon, Sony, Panasonic atd.), stejně jako po blesku alternativní značky (Metz, Nissin, Godox, Hahnel apod.). Který z nich vybrat?

  • Originální blesk nabízí vždy 100 % kompatibilitu s tělem fotoaparátu, ovšem také za vyšší pořizovací cenu.
  • Alternativní externí blesk je cenově mnohem přijatelnější (ke své značkové alternativě) ale zase zde není na 100 % garantována plná kompatibilita.

 

Jak vybrat fotografický blesk img 8

Metz MB-44 AF-2 alternativní (ale kvalitní a ověřená) značka blesku střední třídy s výkonem GN 44.  

 

Klíčové parametry externích blesků

  • Směrné číslo (GN) – hodnota, vyjadřující množství světla, které je schopen blesk vyzářit.  
  • Zoom hlava – výbojka uvnitř hlavy blesku, která se automaticky posouvá vpřed/vzad vzhledem k aktuálně použitému ohnisku. Širokoúhlý záběr versus tele ohnisko.
  • ETTL – automatické nastavení síly záblesku a zoomu hlavy, dle aktuálních světelných podmínek a ostřící vzdálenosti.
  • Expoziční kompenzace blesku (FEC) – manuální ovládání blesku oproti automatice (ETTL), která občas selhává (výrazně tmavé/temné nebo výrazně světlé/bílé scény). 
  • Blesky jsou s fotoaparátem spojeny paticí hot-shoe (sáňky na blesk), která je na většině pokročilých fotoaparátů.
  • Režim slave/master – pokročilé systémové blesky umí spolu vzdáleně komunikovat (reagují na předblesk, předcházející hlavnímu záblesku). Pracují tak v podřízeném nebo řídícím módu. V prvním případě (slave) se blesk nechá odpálit jiným zábleskem; v druhém případě (master) sám odpaluje další (podřízen/slave) blesky.
  • AF asistent – pokročilé blesky vysílají IR mřížku, která pomáhá systému AF lépe zaostřit. Velkou výhodu je, že automatické ostření tak díky blesku může pracovat i v naprosté tmě. Nevýhoda – dosah AF asistenta je omezený (cca do 15-20 m).
  • X-sync neboli synchronizační čas blesku - hodnota času (rychlost závěrky), při níž je blesk ještě schopen pracovat správně. Pohybuje se mezi 1/200 až 1/320 s. Při kratších časech se již projeví na fotografii pohyb závěrky.  
  • High-synchro režim neboli vysoká synchronizace (HSS) – funkce, která umí „obejít“ X-sync. Lze díky ní využít efektivně blesk i v situacích, kdy máme expoziční časy daleko za hranicí X-synchronizačního času blesku (např. 1/500 s, 1/1000 s a časy kratší). Focení venku na slunci na současně nízká clonová čísla.
  • Další funkce: synchronizace na 1. i 2. lamelu; funkce stroboskop, přisvícení scény/simulace následného záblesku.  

 

Jak vybrat fotografický blesk img8

Panasonic DMW FL580 – silný systémový blesk s výkonem GN 58.

Ovládání systémových blesků

Základní externí blesky jsou často jen manuálně (zesílit, zeslabit záblesk). Pokročilé a profesionální blesky disponují plně automatickým nastavení (ETTL, viz výše). Některé blesky mají display – pro pohodlnější nastavení, práci s bleskem i pro celkový přehled stavu blesku (výkon, ohnisko, clona, stav baterií atd.). Pro nejběžnější funkce mají pokročilé blesky zpravidla tlačítka přímé volby (např. kompenzace expozice blesku, auto vs. manual zoom, slave/master, high-synchro atd.). Pokročilé systémové blesky mohou být řízeny plně automaticky - z fotoaparátu. Umožňují ale i plně manuální ovládání, což je vhodné v případech, kdy chceme mít buďto světlo plně pod kontrolou nebo blesk/blesky použijeme mimo tělo fotoaparátu (typicky jako ateliérové záblesky). 

 

Jak vybrat fotografický blesk img9

Takto to dopadá, když je čas závěrky (expozice) kratší, než X-syncho blesku. V případě systémového blesku přímo na fotoaparátu to nehrozí (blesk si to zkrátka ohlídá sám) ale v momentě kdy je blesk mimo fotoaparát (například jako dálkově odpalovaný ateliérový záblesk) se vám to stane lehko (foto: Martin Hájek)     

Shrnutí

Většina externích systémových blesků je napájená pomocí 4 tužkových AA baterií. Nejlepší řešením jsou NiMH dobíjecí akumulátory, které zvládnou až tisíc dobíjecích cyklů. Špičkové jsou baterie Eneloop Panasonic/Sanyo 1900-2400 mAh. Na jedno nabití s nimi pořídíte 100 až 300 záblesků (dle výkonu blesku a práce s ním).

Základem je, správně vyhodnotit situaci, kdy blesk použít a kdy jej naopak zakázat. Je mnoho situací, kdy se zdá použití blesku logické a též automatika jej doporučuje, ale paradoxně si tím často spíše uškodíme. To jsou třeba případy, kdy chceme zachytit jedinečnou světelnou atmosféru a blesk by nám ji zničil. Naopak, někdy se zdá použití blesku zbytečné nebo nelogické (například máme-li světla dost), ale s ním to paradoxně bude lepší – viz portrét v protisvětle. Někdy je blesk vyloženě nutností. Třeba silně kontrastní scény jako je fotografování proti slunci, proti obloze, proti oknu a tak dále. 

 

Jak vybrat fotografický blesk img10

NIKON ES-2 adaptér pro digitalizaci filmů

umožňuje bez použití skeneru přeměnit barevné nebo černobílé snímky na filmu ve vysoce kvalitní digitální soubory, kompatibilní s digitálními zrcadlovkami Nikon vybavenými menu pro digitalizaci

4 990,-

Související články

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Tipy na focení - komunita

Tipy na focení - komunita

Další Jak vybrat

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat monitor pro fotografy

Jak vybrat monitor pro fotografy

DNP tiskárny – univerzální řešení pro kvalitní tisk fotografií

DNP tiskárny – univerzální řešení pro kvalitní tisk...

Diskuze

Jak vybrat systémový externí blesk

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...