1. 3. 2022 | 7 minut čtení

Chcete sledovat vzdálené objekty, ale fotoaparát není to pravé? Budete potřebovat kvalitní dalekohled. Hodí se na pozorování přírody, při myslivosti, turistice, nebo sportovních aktivitách jako střelba nebo námořní plavba. Jaký vybrat a na co si dát pozor?

Na co si dát pozor před koupí dalekohledu? 

Před pořízením dalekohledu je zapotřebí promyslet několik základních věcí. Na jaký účel dalekohled pořizujeme, v jakém prostředí ho budeme používat a kolik do něj chceme investovat. 

Základní specifikace dalekohledů

Ještě, něž se dostaneme k jednotlivým typům dalekohledů, bylo by dobré popsat si některé vlastnosti dalekohledů. Z těch nejdůležitějších vybíráme. 

  • Zvětšení - Je první číslo na specifikaci dalekohledu, udává kolikrát blíže bude objekt oproti skutečnému pohledu okem (např. 7x42 - 7x blíže než ve skutečnosti)
  • Světelnost - jednoduše řečeno, čím více světla dostanete do pozorovacího dalekohledu, tím lépe. Světelnost je udávána průměrem objektivu v milimetrech (např. 7x42 - 42mm)
  • Konstrukce hranolů - Klasicky se využívá dvojí systém s nepřímým a přímým prostupem světla. Porro systém uskupení hranolů odráží osu ve tvaru Z. Dalekohledy jsou robustnější, ale poskytují větší šířku a hloubku pole. Oproti tomu dalekohledy s tzv. střechovými hranoly jsou kompaktnější a skladnější, jejich hranoly jsou uspořádány rovnoběžně s optickou osou čoček. 
  • Šířka zorného pole na 1000 m - udává se ve stupních, je to výsledek poměru mezi průměrem objektivu a zvětšením 
  • Očnice - je nejčastěji gumový díl, který zamezuje vniku světla do okuláru a přichází do kontaktu s okem. Očnice bývají pro větší pozorovací komfort šroubovací
  • Minimální zaostřitelná vzdálenost - je vzdálenost, od které dokážete dalekohledem zaostřit
  • Dioptrická korekce - je většinou na pravém okuláru a stará se o odlišnost vidění očí
  • Předsunutí výstupní pupily - je dobrá věc pro ty, kteří nosí při pozorování brýle
  • Plnění dusíkem - se využívá u kvalitnějších dalekohledů, při jeho použití se dalekohled nezamlžuje při přechodu z venku dovnitř
  • Ochranné a antireflexní vrstvy - pomáhají regulovat nejrůznější optické vady, jako nechtěné odlesky, zdvojování hran apod. hodí se i pro kontakt s mastnotou a kapalinami a umožňují jejich menší přilnavost a rychlé stékání

Rozdělení a typy dalekohledů

V naší nabídce naleznete prakticky všechny běžné typy dalekohledů. Základní rozdělením uvedeme. 

  1. Klasické binokulární dalekohledy
  2. Monokulární pozorovací dalekohledy
  3. Astronomické dalekohledy
  4. Speciální dalekohledy a dálkoměry
  5. Divadelní kukátka

​Chci vidět všechny dalekohledy

Jak vybrat binokulární dalekohled a co to je? 

Nejrozšířenějším typem dalekohledu je klasický binokulár. Je ideální pro běžné i profesionální pozorování zvěře, ornitologii, nebo turistiku. Výkonnější binokuláry se používají i při sportovní střelbě a námořnictví. 

Jejich design je uzpůsoben k ovládání obouruč. Skládají se, jak už název napovídá, ze dvou stejných optických soustav na rámu, jejich ostření je ovládáno středovým ostřícím kroužkem a každou soustavu lze ještě doladit dioptricky pro každé oko zvlášť. Primární optické charakteristiky binokulárů jsou popsány 2 čísly, z nichž první je následováno znaménkem násobení - například, 7x50. První je zvětšení, tedy 7x a druhé číslo znamená průměr objektivu milimetrech, tedy 50. Toto spojení pak představuje jaké množství světla je dalekohled schopen pojmout. Binokuláry typicky pracují s hloubkou ostrosti a obraz, který přenášejí k oku má hezký trojrozměrný efekt. 

Tyto dalekohledy se využívají zejména k pozorování z ruky, k činnostem jako je lov, sport, pozorování přírody, nebo amatérská astronomie. Nejběžnějším rozsahem v takovém uplatnění je pak od 6x30 až po 12x50. Dalekohledy s větším zvětšením se pak již v ruce nedají udržet, aby se obraz příliše netřásl. Jsou také těžší. I proto se přesouváme k další kategorii.

Jsou dalekohledy vodotěsné?

Dobrá otázka. Jak již byla napsáno výše, bude záležet na prostředí, v kterém budete váš dalekohled používat. Další faktorem bude schopnost investovat. Například dalekohledy Nikon nové řady M5 a M7 jsou vodotěsné, odolné proti zamlžení (díky plnění dusíkem) a mají nárazuvzdorný odolný pryžový povlak, který odolá náročné práci v terénu. Gumový grip navíc dále pomáhá s lepším uchopením i v rukavicích, nebo za deště. Novější řady dalekohledů mají i lepší ochranné vrstvy, což dále pomáhá jejich odolností

klasické binokulární dalekohledy

Co je to monokulární dalekohled? 

Dalekohled, který je uzpůsoben k pozorování jedním okem, je monokulár. Jeho optická soustava funguje stejně, jako u binokuláru, není však dvojitá, ale pouze jednoduchá. Obraz z monokuláru nemá tak plastický efekt, ale jeho zvětšení je obyčejně větší a tak se velmi často využívá ve spojení se stativem. 

I Když jsou monokuláry i v provedení do kapsy, například 8x25, nebo 10x25, většinou se na pozorování využívá jejich většího zvětšení 20x až 60x. Jsou ideální pro statické pozorování zvěře, ornitologii na větší vzdálenosti, sport, střelbu apod. 

Chci vybrat monokulár

Astronomické dalekohledy

Nejčastěji to jsou monokulárního provedení s vysokým přiblížením 30x až 200x. Stativ je pro ně nutný, protože dochází k opravdu velkému zvětšení. Povětšinou u nás najdete čočkové, nebo zrcadlové dalekohledy. 

astronomické dalekohledy

Speciální dalekohledy a dálkoměry

Dálkoměry jsou zařízení s integrovaným infra paprskem, které se používají především na měření vzdálenosti. Jejich hlavní použití je na stavbách, při lovu, při sportu, například golf, či na moři pro určení vzdálenosti kotviště apod.  

Dalekohledy s vestavěným stabilizátorem jsou další zajímavou skupinou speciálních zařízení. Zejména při větším zvětšení/přiblížení pozorovaného objektu, dochází k vlivem držení dalekohledu v ruce k otřesům optické soustavy. V takovém případě přichází na řadu stabilizace obrazu, kterou zajišťuje jeden plovoucí člen, který kompenzuje pro otřesy optiky. Tento systém je podobný jako optická stabilizace u objektivů. 

podívám se na dálkoměry a dalekohledy se stabilizátorem

Divadelní kukátka

V naší nabídce najdete i řadu pozorovacích zařízení, které jsou určeny především na pozorování divadelních a operních vystoupení. Jsou lehčího charakteru a skvěle fungují zejména při dobrém osvětlení interpretů.

divadelní kukátka

NIKON 10x42 MONARCH M7 - dalekohled

Monarch M7 – 10×42, výrobce: Nikon, Přiblížení 10× / průměr objektivu 42 mm, Skleněné prvky s mimořádně nízkým rozptylem

13 990,-
NIKON 10x42 PROSTAFF P3 - dalekohled

zvětšení: 10x, průměr objektivu: 42 mm, průměr výstupní pupily: 4,2 mm

5 490,-
NIKON 8x30 MONARCH M7 - dalekohled

Monarch M7 – 8×30, výrobce: Nikon, Přiblížení 8× / průměr objektivu 30 mm, Skleněné prvky s mimořádně nízkým rozptylem

10 990,-

Související články

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat monitor pro fotografy

Jak vybrat monitor pro fotografy

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...