Jak vybrat stativovou hlavu
3. 3. 2022 | 4 minuty čtení

Kulové stativové hlavy, 3cesté stativové hlavy nebo převodové? Jak vybrat stativovou hlavu podle toho, co nejčastěji fotíte? Která stativová hlava se hodí na cestování a která do ateliéru? S výběrem stativové hlavy vám poradíme v tomto článku.

Odpovězte si na následující otázky

Jste spokojení s nohami stativu, ale hlava nestačí vašim potřebám? Není problém! V současné bohaté nabídce si jistě vyberete takovou, která vás při focení nebude omezovat, nebo vás dokonce podpoří. V tomto článku se podíváme na to, co je třeba při výběru ideální hlavy zohlednit.

Při výběru je třeba si zodpovědět následující:

Jak vybrat stativovou hlavu - karbonový stativ Rollei C6i

Co budu fotit

Jste krajinář, astrofotograf, fotograf architektury nebo zvířat? Bez stativu budou vaše možnosti omezené (a někdy i nemožné), hlavní háček ale tkví ve výběru správné hlavy.

V současné nabídce najdete hlavy kulové, 3cesté a převodové. Dříve panovalo jasné rozdělení toho, k čemu je která hlava vhodná a která ne.

  • V současnosti má takto jasné doporučení pouze fotografování architektury, kde je jasnou výhodou 3cestá hlava, případně rovnou převodová. 3cestá hlava vám totiž umožní velmi přesně nastavit fotoaparát ve třech osách, aniž byste si při nastavování jedné pohnuli se zbylými dvěma osami. Převodová oproti těmto vlastnostem disponuje ještě možností mikroposuvu, což je velmi jemné nastavení po milimetrech pomocí otočných voličů. Pro architekturu nebo velmi přesnou panoramatickou fotografii jako dělané.
  • Kulové hlavy v současnosti ve většině případů disponují možností aretace horizontálního směru a eliminují tak hlavní nevýhodu, která ji diskvalifikovala pro použití u řady žánrů, totiž že s povolením hlavy budete muset nastavovat celou kompozici od začátku, i když jste ji chtěli posunout třeba jenom o kousek nahoru. Pokud kulová hlava tuto funkci má, nemusíte se bát použití v krajinařině, astrofotografii nebo makrofotografii.

Mrknout na nabídku stativových hlav

Hliníkový stativ Vanguard - panoramatické otáčení hlavy s možností aretace koulePanoramatické otáčení hlavy © Anna Jirásková

Jakou techniku budu používat

Při výběru hlavy je významným kritériem nosnost. Pokud jste se rozhodli pro kulovou hlavu, je třeba se ale dívat ještě na další, ještě důležitější vlastnost, a to velikost koule a tím pádem třecí plochy pod ní. Kulové hlavy mají totiž často velkou nosnost, větší, než vlastně potřebujete, a i když malá koule těžkou techniku udrží, není to ideální varianta. Čím větší průměr koule, tím stabilnější celkově stativ je a není náchylný k případnému chvění. Vždy by se tedy měla vybírat koule velká adekvátně k technice, s níž hlavu hodláte používat.

Nosnost celého stativu by pak měla být 3-4x větší než celková hmotnost sestavy, kterou chcete používat - dobře si tedy dopředu rozmyslete, zda hodláte používat pouze bezzrcadlovku s lehkým objektivem, nebo na stativ půjdete s "těžkou váhou" zrcadlovky a teleobjektivu (případně s dalším příslušenstvím).

Většina hlav má dnes samostatně ovladatelnou funkci panoramatického otáčení (některé dokonce i pod destičkou), což oceníte nejen při focení panoramat, ale i při úpravě kompozice, a také jsou v drtivé většině kompatibilní se systémem Arca Swiss.

Co to znamená a v čem je jeho výhoda? Jedná se o unifikovaný rozměr, díky čemuž můžete na hlavu nasadit destičku jiného výrobce. Využijete to třeba na cestách, kdy se vám destička rozbije či ztratí – v jakémkoli obchodě zaměřeném na FOTO zakoupíte destičku, která bude s vaší stativovou hlavou fungovat –, nebo ve chvíli, kdy budete chtít využít specializovanou destičku, např. L-plate nebo makrosáňky.

Karbonový stativ Rollei - kompatibilita se systémem Arca Swiss © Anna JiráskováVětšina hlav je kompatibilní se systémem Arca Swiss © Anna Jirásková

Mrknout na nabídku stativových hlav

IRIX makrosáňky 180 mm

Vysoce kvalitní zpracování pomocí CNC technologie, Možnost přesného nastavení snímací/ostřící vzdálenosti, Délka 180 mm / rozsah nastavení 160 mm

2 750,-
CULLMANN 40027 CB2,7 - kulová hlava

velice malá, ale stabilní kulová hlava, adaptační deska s 1/4 palcovým šroubem kamery a sáněk, vyměnitelná destička

590,-
KIWI makrosáňky FC-1 II s destičkou

polohování doprava, doleva, dopředu a dozadu na dvou osách, 2 kolejničky o délce 16 cm, rychloupínací destička kompatibilní s většinou fotoaparátů a kamer

2 490,-

Diskuze

Jak vybrat stativovou hlavu

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...