Jak vybrat

Jak vybrat popruh na fotoaparát

Jak vybrat popruh na fotoaparát
4. 3. 2022 | 9 minut čtení

Popruh na fotoaparát funguje jako bezpečnostní prvek, ale může zároveň i výrazně zvýšit váš komfort při focení. Kromě klasických ramenních popruhů z různých materiálů existují také zápěstní popruhy, popruhy pro uchycení dvou fotoaparátů nebo chytré systémy pro uchycení foťáku na batohy nebo pásky. Pojďme si je představit!

Kategorie popruhů

Přestože se nejedná přímo o popruh, existují také držáky/klipsy na fotoaparát, které představují alternativu nebo doplněk popruhu – fotoaparát se díky nim dá připnout k batohu, brašně či pásku.

Podíváme se také na:

Popruh v akci

Foto: Peak Design

Způsoby uchycení

Existují tři způsoby, jak popruh na fotoaparát připevnit, a jaký zvolíte, záleží hlavně na vašich preferencích. Prvním tradičním způsobem je připevnění skrze oka, která najdete nahoře po stranách foťáku a popruh se jimi provlékne. Druhou možností je potom připevnění ke stativovému závitu s pomocí upevňovací destičky, fotoaparát je tedy "hlavou vzhůru". Je možné využít i kombinaci obou způsobů připevnění, tedy jednu stranu popruhu mít na oku fotoaparátu a druhou na stativovém závitu. V tomto případě směřuje objektiv směrem dolů, méně proto zatěžuje bajonet a tento způsob nabídne větší stabilitu fotoaparátu.

Upevnění stativová destička

Upevnění na stativové destičce (foto: Blackrapid)

Některé značky popruhů také nabízejí možnost rychlého připnutí a odepnutí fotoaparátu od těchto úchytových bodů, protože u tradičních popruhů je upínání velmi zdlouhavé. Častější je tato varianta u popruhů s připevněním ke stativové destičce (v tom má tento způsob uchycení výhodu), všestranné rychloupínací kotvy poté nabízí značka Peak Design. Ty se mohou použít jak u stativové destičky, tak na poutkách po stranách horní části fotoaparátu.

Peak Design popruh

Kotvy, které se dají snadno připnout a odepnout (foto: Peak Design)

U modelu Manfrotto Camera Strap lze zase část popruhu odepnout a z obou stran ho zepředu připevnit na oka u popruhu batohu, což uleví ramenům i krku.  

Manfrotto Camera Strap

Foto: Manfrotto

Pro kompakty jsou určené popruhy, které mají na konci tenké látkové poutko a odepínací klip, zde je proto odepínání také jednodušší než u klasických popruhů. Hmotnost fotoaparátu ve většině případů není potřeba řešit, popruhy unesou opravdu hodně, ale na tato poutka je určitě vhodné věšet spíše lehké fotoaparáty. Některé malé kompakty mají tak malá uchycovací oka, že se do nich vejde pouze tento typ látkového poutka.

Tenké poutko

Foto: Dorr

Materiály popruhů

Asi nejčastějším typem popruhu, se kterým se člověk setká, jsou originální popruhy na krk, které výrobce přibalí při koupi fotoaparátu. Mnozí nemají potřebu je nahrazovat, jedná se však o základní kousky, nenabídnou výrazné polstrování a žádné pokročilejší funkce. Často jsou vyrobené z látkového materiálu nebo kombinace látky a koženky/kůže.

Také popruhy ostatních značek využívají pevnou látku (např. nylon), která má výhodu klouzavosti, fotoaparát proto můžete libovolně přetáčet a materiál bude klouzat po oblečení. Pokud si však klouzavost nepřejete, popruhy mívají jednu stranu hladkou a druhou protiskluzovou (díky kůži, kožence či pogumování). Obecně je klouzavost žádoucí při nošení fotoaparátu přes rameno, ale už méně, pokud ho máte pověšený na krku.

Protiskluzový povrch

Protiskluzový povrch (foto: Peak Design)

Dejte si pozor také na možnost obarvení oblečení, nové popruhy již nebarví, ale pokud využíváte některý ze starších modelů, než ho budete mnohokrát přetáčet na rameni s bílým tričkem, zkontrolujte, jestli nezanechává stopy. Klouzavost lze nahradit také posuvným systémem, díky kterému nepřetáčíte celý popruh, ale nastavíte si, do jaké míry je možné fotoaparát s pomocí jezdce posouvat po popruhu nahoru a dolů.

Popruh s přezkou

Posuvný systém (foto: Fotospeed)

Mezi látkové popruhy se řadí také ty, které mají místo klasicky "placatého" tvaru kulatý. Záleží jen na vás, jaký z těchto popruhů je vám pohodlnější. Obecně ale bývají kulaté popruhy k vidění spíše u kompaktů či polaroidů a nemají nastavitelnou délku. Často se vyrábějí v různých barevných variantách, mohou se proto stát i designovým doplňkem. Nejčastější barvou u plochých popruhů je jednoznačně černá, případně šedá či hnědá, ale některé značky nabízí vzory a barvy i u tohoto typu.  

Barevné popruhy

Foto: Dorr / Cooph

Dále můžete zvolit neopren, který je velmi měkký a pohodlný, vyznačuje se také pružností a lehkostí. Některé neoprenové popruhy mají na vnitřní straně speciální polstrování, které zajistí odvětrávání a zvýší komfort při nošení.     

Neopren 

Foto: Fomei

Jako poslední variantu tu máme popruhy kožené, které lze považovat za prémiové, mohou být vyrobeny ručně a z luxusní pravé kůže, jejich cena je proto většinou vyšší než u běžných syntetických popruhů.

Kožený popruh

Foto: Leica

Druhy popruhů

Popruhy na krk

Krční popruhy bývají zpravidla kratší – nejtypičtějším příkladem jsou již zmiňované originální popruhy, které mívají často délku jen na pověšení okolo krku. Popruhy okolo krku jsou vhodné na kratší, intenzivní focení, kdy fotoaparát příliš neodkládáte.

Originální popruh

Foto: Nikon

Ramenní popruhy

Pokud trávíte focením dlouhé hodiny a nepoužíváte fotoaparát konstantně (například na svatbách, delší reportáže, cestování atd.), pohodlnější variantou bude pravděpodobně popruh přes rameno, který krku odlehčí. Existují i popruhy s páskem v podpaží, které zvýší stabilitu popruhu na rameni. 

Velká většina popruhů má nastavitelnou délku, můžete je proto používat jak okolo krku (v tom případě bude kratší), tak jako ramenní popruh (delší). Pokud však popruh plánujete používat oběma způsoby, minimální a maximální délku si určitě zkontrolujte, jak vám bude sedět totiž záleží také na vaší výšce. Záleží i na rychlosti, s jakou můžete popruh upravovat, existují takové, které disponují přezkou s možností rychle a snadno délku měnit. Na výběr je také šířka popruhu – širší popruhy vám lépe rozloží váhu fotoaparátu, jsou proto vhodné na těžší techniku.

Posuvná přezka

Přezka na jednoduché zkracování a prodlužování popruhu (foto: Peak Design)

Postroje na dva fotoaparáty

Jestli při focení střídáte dva fotoaparáty, práci vám může usnadnit postroj, který je na tento účel přímo určený. Systém vám umožní bezpečně nosit až dva fotoaparáty u těla bez nutnosti je přidržovat. Tyto popruhy nabízejí rychlé připnutí a odepnutí a využívají upínání u stativového závitu. Postroje by se mohly hodit fotografům, kteří vyrážejí do náročného terénu - zaručí vám totiž volné ruce a foťák vám nebude nikde klimbat. 

Popruh na 2 fotoaparáty

Foto: Fotospeed

Zápěstní popruhy

Další možností, jak zabezpečit fotoaparát proti nechtěnému pádu, jsou zápěstní popruhy. Uchycují se pouze s pomocí jednoho úchytového oka, zpravidla na straně, kde má fotoaparát spoušť. Výhodou je, že vám nebude nikde překážet dlouhý ramenní nebo krční popruh, ale z dlouhodobého hlediska mohou namáhat zápěstí. Zápěstní popruhy se na rozdíl od jednoduchých poutek vyznačují možností nastavení těsnosti, popruh okolo zápěstí utáhnete podle potřeby.   

Zápěstní popruh

Foto: Peak Design

Popruhy okolo dlaně

Účel popruhů okolo dlaně je odlehčit ruce a zvýšit komfort při natáčení/focení, nejde však o bezpečnostní prvek, protože pásek není pevně obtočený okolo vašeho zápěstí. Tyto popruhy mívají měkké polstrování a uchycují se jedním bodem u stativového závitu a druhým bodem skrze jedno úchytové oko.

Popruh okolo dlaně

Foto: Canon

Poutka na kompakty

Poutka na fotoaparát pravděpodobně uvidíte převážně u kompaktů, jedná se o jednoduchý způsob, jak fotoaparát pověsit okolo ruky. Podobně jako popruhy okolo dlaně nejsou pevně utažené okolo ruky nebo zápěstí, nelze na ně proto spoléhat jako na bezpečnostní prvek, ale když fotoaparát nosíte v ruce, je jednodušší a o trochu jistější ho držet za poutko než úplně bez popruhu.

Poutko

Foto: Hama

Shrnutí

Moderní popruhy na fotoaparáty nabízí mnoho způsobů, jak zmírnit namáhání určité části těla při focení – jestli jste doteď využívali jen základní krční popruh a focením trávíte velké množství času, doporučujeme výše popsané vychytávky prozkoumat. Není nutné zdlouhavě připínat a odepínat popruhy k fotoaparátu, stejně tak změna jejich délky jde zvládnout během vteřin.

Ramenní popruhy s těmito vlastnostmi ocení například svatební či jiní profesionální fotografové, outdooroví nadšenci zase mohou benefitovat z postrojů na fotoaparáty nebo popruhů s přidaným zajištěním v podpaží. Zamyslete se také, v jakém prostředí se pohybujete - pokud se budete s fotoaparátem prodírat davem, možná ho budete chtít mít spíše výš a před tělem než vedle na boku, v tu chvíli se vám bude hodit právě třeba přizpůsobivá délka popruhu. 

Chci si pořídit popruh

Úvodní foto: Karolina Grabovska

LACIE RUGGED SSD 2TB USB-C - orange

celková kapacita úložiště: 2 TB PCIe M.2 SSD, max. rychlost čtení a zápisu: 950 MB/s, odolnost: drcení, náraz, vlhkost (IP67)

8 990,-
GODOX spoušť rádiová s časosběrem TR-C3 (N3) pro Canon 6D/7D/5D/1D/R3/R5/R5C

Rádiová spoušť pro fotoaparáty Canon, Vhodné k pořízení časosběrů, Pár vysílače a přijímače

1 690,-
WALTHER STANDARD klasické/100 stran, 30x30, zelené

30 x 30 cm, 100 bílých, obsahuje kapsu na CD nebo negativy

490,-

Související články

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat monitor pro fotografy

Jak vybrat monitor pro fotografy

Diskuze

Jak vybrat popruh na fotoaparát

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...