Aktuality z fotosvěta

Svědectví o válce na Ukrajině

Svědectví o válce na Ukrajině
4. 3. 2022 | 7 minut čtení

Ruská invaze na Ukrajinu zasáhla celý svět a i my jsme v této nelehké době myšlenkami u všech zúčastněných. Fotografie bývá od pradávna svědectvím historických milníku nejrůznějšího charakteru, a stejně tak se i nyní tohoto úkolu zhostila řada českých reportérů, kteří se pohybují ve válečné zóně, mezi uprchlíky i na demonstracích na podporu Ukrajiny. V tomto článku si představíme několik z nich, jejichž prostřednictvím můžete sledovat aktuální dění.

Válka očima fotoreportérů

Válka, která probíhá relativně nedaleko od našich hranic, znamenala šok pro společnost a vzbudila vlnu solidarity a podpory pro Ukrajinu a její lid. Celý tým FotoŠkoda si ze srdce přeje, aby byl tento konflikt co nejdříve minulostí a abychom mohli žít ve světě bez chřestění zbraněmi a hrozby válek.

Prozatím ale buďme alespoň v duchu s tamními vojáky i civilisty a přejme jim sílu. Do válečné zóny, mezi uprchlíky i na demonstrace na jejich podporu, které probíhají u nás, se můžete přenést prostřednictvím reportáží fotografů, kteří aktuální dění dokumentují. V tomto článku si představíme několik českých, poděkování za svou práci si však zaslouží všichni domácí i zahraniční fotografové, kteří neúnavně přinášejí přímé svědectví o současné situaci - třeba i na vlastní pěst bez záštity agentury či novin.

Lukáš Bíba

Lukáš Bíba patří ke stálicím českého fotožurnalismu. V době nejhorší pandemické krize fotografoval syrové snímky na covidových odděleních, věnuje se ale také sportovní fotografii. Spolupracuje například s předním českým lezcem Adamem Ondrou a v roce 2018 získal s jeho fotografií ocenění Sportovní fotografie roku. Je také několikanásobným vítězem v soutěži Czech Press photo - za single fotografii v kategorii Umění a kultura v roce 2017, soubor v kategorii Sport v roce 2018 a kategoriích Reportáž a Umění a kultura v roce 2021 a autorem Fotografie roku 2019.

V posledních dnech jste mohli narazit na jeho fotografie masivní sbírky ve Skautském institutu, kde se vybral velký objem potřebných věcí, jako jsou spacáky, deky nebo karimatky s cílem dopravit je na hranice s Ukrajinou, kde se v nepříznivém počasí sdružují uprchlíci. Aktivní je především na svém Twitteru.

Demonstrace na podporu Ukrajiny ve válce © Lukáš Bíba
© Lukáš Bíba

Michal Čížek

Michala Čížka si můžete vybavit jako oficiálního fotografa prezidenta Václava Havla mezi lety 2010-2013. Již více než 15 let je členem prestižní fotografické agentury AFP (Agence France Presse), posbíral také nespočet ocenění Czech Press Photo.

Nyní se věnuje hlavně domácím událostem, konkrétně v Praze – invazi na Ukrajinu dokumentuje skrze demonstrace, které se nedávno v hlavním městě udály. Pro agenturu AFP fotografoval také nově příchozí ukrajinské uprchlíky a fronty na podání žádostí o pobyt v České republice na oddělení cizinecké policie.     


David Těšínský

David Těšínský má s válečnou fotografií zkušenosti, Ukrajinu navštívil již před několika lety a fotografoval zde v roce 2017 ženy, které bojovaly ve válce na Donbasu. Série zahrnuje portrét mladé Ukrajinky, ale také ruské a gruzínské ženy. Konflikt totiž v určitých částech Ukrajiny probíhal již od roku 2014.

Těšínský dále dokumentoval různé subkultury ve světě, například gangy v Guatemale nebo příběhy japonských byznysmenů. Sledovat ho můžete na Instagramu.

Lenka Klicperová

Novinářka a fotografka Lenka Klicperová věnovala velkou část své kariéry africkým zemím, jako jsou Namibie, Nigérie, Čad či Demokratická republika Kongo. Od roku 2014 dokumentuje válku v Sýrii a Iráku, o těchto konfliktech vydala také knihu.

Momentálně se nachází přímo na Ukrajině a publikuje fotografie z města Lvov, které se díky blízkosti k západním hranicím stalo přestupní stanicí pro lidi prchající před válkou. V posledních dnech se přesunula do Žitomiru, města, které momentálně ruská armáda ostřeluje. Aktuální informace z Ukrajiny zveřejňuje na své facebookové stránce a fotografie uvidíte také na Instagramu.


Markéta Kutilová

S Lenkou Klicperovou dlouhodobě spolupracuje také novinářka Markéta Kutilová. Pracovala také přímo v organizaci Člověk v tísni a má zkušenosti i z pozice projektové manažerky na zahraničních misích. Vrátila se však k reportování a společně s Lenkou dokumentovala válku v Sýrii a Iráku. Obě ženy teď přináší aktuality z Ukrajiny na svých sociálních sítích a také na platformě Patreon.

Stanislav Krupař

Na Ukrajině, konkrétně v Kyjevě, se nachází také fotoreportér Stanislav Krupař. Své poznatky ze země ve válce publikuje v Českém rozhlasu a na webu časopisu Reportér. Pro server iRozhlas však popisuje, že dostat se přímo na frontu bylo doposud téměř nemožné, částečně kvůli ostražitosti ukrajinské armády a částečně kvůli chaosu, který tam momentálně vládne.

To vysvětluje nedostatek profesionálních fotografií přímo z bojů, na sociálních sítích tak kolují spíše těžko ověřitelné amatérské záběry. To by se však brzy mohlo změnit, protože Kyjev se údajně chystá začít ve zrychleném řízení vydávat akreditace. Stanislava Krupaře můžete také sledovat na Instagramu a Facebooku.


Humanitární pomoc Ukrajině

Chcete-li Ukrajině a jejím obyvatelům, kteří museli uprchnout v důsledku bojů, pomoci, můžete tak učinit například prostřednictvím humanitární sbírky SOS Ukrajina, kterou pořádá náš soused Člověk v tísni. O tom, jakým způsobem a komu Člověk v tísni na Ukrajině pomáhá, se můžete dočíst na jeho webových stránkách.

Jsme v tom společně

Výčet fotografů, které jsme zmínili, rozhodně není kompletní a budeme rádi, když se s námi třeba v komentářích podělíte o ty, jejichž fotografie na sociálních sítích sledujete.

tým Centra FotoŠkoda

Úvodní foto: © Lukáš Bíba

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 – 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

59 990,-
CANON EOS R6 Mark II
CANON EOS R6 Mark II

Rozlišení 24,1 Mpx / obrazový procesor DIGIC X, Rozsah citlivosti až ISO 102 400, AF s technologií Dual Pixel CMOS AF II

62 990,-
AGFAPHOTO Realikids Cam 2 modrý

12Mpx fotografie, videa v HD kvalitě (1080 × 720 px), 3,5“ displej

1 290,-

Diskuze

Svědectví o válce na Ukrajině

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...