Aktuality z fotosvěta

Film Až zařve lev od Jana E. Svatoše jde do kin

Film Až zařve lev od Jana E. Svatoše jde do kin
15. 3. 2022 | 3 minuty čtení

Poutník Odorik a slavný český král Přemysl II. Otakar mají více společného, než by se na první pohled mohlo zdát. A právě o nich dvou vypráví nový dokumentární film Jana E. Svatoše, který nastavuje pomyslné zrcadlo nejen proslulému panovníkovi, ale navzdory časové propasti větší než 700 let i nám a současné společnosti.

"Středověká roadmovie" Až zařve lev v kinech

Po Arše světel a stínů se režisér Jan E. Svatoš pustil do dalšího historického tématu. Tentokrát zamířil do českých zemí, do doby před více než 700 lety. Ve filmu se protíná linie poutníka Odorika a krále Přemysla Otakara II., které v celovečerním dokumentárním filmu s názvem Až zařve lev namluvili František Němec a Igor Bareš. Svaté Anežce propůjčila hlas Daniela Kolářová.

Poutníku Odorikovi se přezdívá český Marco Polo a je naším prvním velkým cestovatelem. Jak vůbec první Evropan popsal Tibet a došel až na konec tehdy známého světa. Ušel desítky tisíc kilometrů a viděl mnoho neznámých národů, kultur i živočichů. Díky tomu může vést dialog s proslulým českým králem.

Výměnou za popis cesty do východních zemí světa přiměje Odorik slavného krále složit účet za svoji vládu plnou úspěchů, ale i dramatických momentů, proher a křivd. Brzy ale zjišťuje, že oba mají až nečekaně mnoho společného.

Jan E. Svatoš

Film ukazuje osud českého krále a nastavuje pomyslné zrcadlo nejen jemu, ale i nám samotným. Mnohé problémy, které lidé řešili ve středověku, jsou totiž aktuální i dnes - zmiňme třeba toleranci k jiným kulturám, fake news nebo ukradené duševní vlastnictví.

Potřebujeme hrdiny ne pro jejich činy, ale pro ně samotné. A hrdinství není jen o vyhraných bitvách, ale také o odvaze nastavit zrcadlo svému egu.

Jan E. Svatoš

Samotnému natáčení předcházela důkladná rešerše, takže se na výsledku podíleli přední čeští historici, zahraniční odborníci i uznávané instituce. Pro účely filmu vznikly umělecké repliky skutečných historických předmětů, které podtrhují nadčasové uvažování přemyslovského krále.

Film vznikl v koprodukci společnosti Art Francesco a České televize a natáčel se od roku 2018 v České republice, Švýcarsku, Francii, Německu, Rakousku, Itálii a Slovinsku. Partnerem filmu je mimo jiné Centrum FotoŠkoda. Na dramaturgii filmu spolupracoval profesor FAMU Rudolf Adler.

Je nepochybně zřejmé, že autoři jsou látkou filmu, dobou života oněch osobností, středověkou kulturou a myšlením nejen fascinováni, ale prokazují v této oblasti mimořádné znalosti faktografie.

profesor Rudolf Adler

Film bude mít premiéru 5. dubna 2022.

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 - 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

57 990,-
AGFAPHOTO Realikids Cam 2 modrý

12Mpx fotografie, videa v HD kvalitě (1080 × 720 px), 3,5“ displej

1 290,-
SONY Alpha A7 III
SONY Alpha A7 III

full frame 24 Mpx snímač, až 10 sn./s. při sekvenčním snímání s bufferem až na 177 JPEG snímků, XAVC S 4k video, 100 Mbps 8-bit 4:2:0 - interní nahrávání, přes HDMI výstup 8-bit 4:2:2, 120 FPS FHD

37 990,-

Související články

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Diskuze

Film Až zařve lev od Jana E. Svatoše jde do kin

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...