RozhovoryFototipyJak vybrat

Ing. Antonín Charvát: Užitná hodnota monitorů roste, ale ceny klesají

Ing. Antonín Charvát: Užitná hodnota monitorů roste, ale ceny klesají
16. 3. 2022 | 13 minut čtení

Výběr toho správného monitoru a jeho reálné využití je zcela klíčové pro každého uživatele – fotografa, kameramana, grafika, DTP operátora – prostě kohokoliv, kdo se zabývá zpracováním obrazových dat.

Nejen hobby nadšenci a profi fotografové nebo filmaři využijí možnosti současných zobrazovacích technologií. Kvalitní monitory míří i do segmentu kancelářského využití, domácí zábavy či herního průmyslu. Jaké jsou dnes možnosti a nač si dávat pozor při výběru monitoru? Na to jsme se zeptali Ing. Antonína Charváta (CEO, EIZO CZ), který patří mezi naše přední odborníky přes zobrazovací technologie.

Tematicky jsme se zaměřili jak na monitory EIZO, tak i na další důležité otázky, které řeší během výběru správného monitoru nejeden fotograf, grafik, kameraman, video střihač. Rozhovor a informace v něm tak budou přínosné všem, kdo nějakým způsobem řeší kvalitní náhled svých obrazových dat a nespokojí se pouze s displejem svého laptopu. 

Rozhovor Ing. Antonín Charvát EIZO CZ images 1

Ing. Antonín Charvát, CEO EIZO CZ (foto: Martin Hájek) 

10 otázek pro Ing. Antonína Charváta

  • 1) Těžko bychom asi dnes našli někoho, kdo se více či méně pohybuje v oboru foto/video, a současně nezná monitory EIZO. I přesto, můžete nějak stručně rekapituloval EIZO monitory a jejich pozici na trhu?

EIZO monitory se u nás používají v profesionální fotografické sféře již přes 20 let, konkrétně někdy od roku 2000. Zhruba v roce 2008 vkročil vývoj EIZO monitorů do DTP studií, kde se tehdy řešil hlavně softproof neboli simulace tiskových dat na monitoru. V roce 2012 se působnost rozšířila hodně i do fotografických oblastí segmentu hobby foto. Nedlouho poté jsme pronikli také do video oblasti, což je momentálně zatím nejmladší segment, v kterém EIZO monitory máme. 

 

  • 2) Můžeme pozorovat nějaké zásadní rozdíly mezi uživateli EIZO monitorů z pohledu různých segmentů – fotografie versus video versus tisk?

Rozdíly tu samozřejmě jsou. Profi či hobby fotografové, grafici a tiskaři, ti všichni řeší stále dokola dva problémy. Za prvé: jak to udělat, aby se mi fotografie zobrazila správně dle fotografických standardů, tj. sRGB, Adobe RGB? A za druhé: Jak to udělat, abych mohl editovat obrazová data na svém monitoru a následně je vytisknout na své tiskárně nebo ve fotolabu za rohem? Trochu odlišná situace je ve video segmentu, kde se teprve před pár lety začaly masově prodávat EIZO monitory do Televizí a post-produkčních studií. Zjistili totiž, že nemusí mít vždycky ten nejdražší monitor za stovky tisíc, ale že existují i kvalitní monitory za rozumnou cenu, které umí dobře zpracovat konkrétní typ signálu s nímž pracují. 

EIZO Ing. Antonín Charvát - rozhovor image 2

EIZO CG 2730 - špičkový profesionální fotografický monitor (ilustrační fotografie)  

 

  • 3) Má pro fotografa smysl, pořídit si jiný monitor než vyloženě fotografický? Třeba kvalitní, kancelářský, který má na první pohled skvělé parametry a cenový rozdíl je tam přeci jen značný.  

To je klasický mýtus: koupím si tenhle monitor, sice není vyloženě fotografický, pouze kancelářský, ale mě to na ty mé úpravy stačí. Na první pohled to může dávat smysl, protože po vybalení z krabice kancelářské monitory EIZO budou ukazovat barvy skvěle a korektně, vlastně podobně jako fotografické monitory. Je to tak schválně nastaveno, aby i kancelářské monitory zobrazovaly jako ty fotografické. Problém samozřejmě nastane po nějaké době, kdy se monitor lehce vysvítí a bílý bod se posune. Pak upravíte třeba 500 fotek ale když si je následně zobrazíte na fotografickém, nakalibrovaném monitoru, budete si nadávat. Barvy nebudou sedět. A vy nebudete mít možnost svůj kancelářský monitor nijak rekalibrovat. Takže ano i ne! Jestli si fotky jen prohlížíte, pak vám bude stačit i kancelářský monitor EIZO. Pokud ale fotky upravujete, včetně barev, pak ne! Potřebujete fotografický kalibrovatelný monitor.

 

  • 4) Jaké je dnes povědomí lidí o zobrazovacích technologiích? Stále ještě převládá takový ten přístup typu: „Chci takový monitor, co bude umět úplně všechno a nebude stát balík“ ?

Ano, občas podobný požadavek zazní ale to je spíše reakce laika, protože ono je to už z principu samozřejmě nesmysl. Ne, že by nešlo takový monitor vyrobit, ale logicky by jej pak těžko zákazník zaplatil, protože jeho cena by byla astronomická! Profík toto nikdy neřekne, ten bude chtít monitor s širokým gamutem, dobrými pozorovacími úhly, kalibračním senzorem a nízkou spotřebou. Odezva mu bude k ničemu, ale ta zase bude důležitá pro zájemce o herní monitor. To je naše cesta, kterou jdeme. Optimalizujeme a vyrábíme monitory pro různé oblasti.

EIZO Ing. Antonín Charvát - rozhovor image 4

 

  • 5) Dobře a když to vezmeme z opačného konce, má EIZO nějaký monitor, který je, řekněme více univerzální a lze jej použít jak do kanceláře, tak pro foto nebo i video – samozřejmě myšlenou spíše pro hobby využití?

Nasloucháme pochopitelně i trendu takzvaných univerzálních monitorů. Například dnes je ve fotografických monitorech režim “papír”. Fotograf sice primárně upravuje na monitoru fotografie, ale taky si občas rád přečte zprávy na internetu. Může tak využít různé profily, které mu odlišné způsoby práce zpříjemní. Díky režimům foto, video, papír atd., můžete využít například simulaci čtečky – a nečíst si zprávy v režimu “foto”, kde máte bílou “do modra” (6500 K). 

 

  • 6) Velké téma: barevné prostory! Stačí profi fotografům standard sRGB a nebo je lépe sáhnout po monitoru s rozšířeným barevným prostorem, odpovídající Adobe RGB?

To je hlavně věc priorit a způsobu práce. Jsou dnes fotografové, a není jich málo, kteří upravují fotografie v sRGB a stačí jim to. Není se zač stydět, je to zcela plnohodnotný barevný prostor a pokud jej využíváte a máte pro to své důvody, pak je to naprosto v pořádku. Třeba fotograf Jan Kolbaba, který jezdí po celém světě a fotí, tak nepotřebuje profesionální fotografický monitor. Proč? Protože fotografie pořizuje a poté je pouze kompozičně upraví na svém kancelářském monitoru. Následně je nechává barevně upravit v profesionálním grafickém studiu, kde už samozřejmě používají profesionální grafické kalibrované monitory. Je to jednoduché. Upravuji barvy? Potřebuji profi foto monitor! Neupravuji barvy? Nepotřebuji profi foto monitor! 

EIZO Ing. Antonín Charvát - rozhovor image 5

EIZO CS 2740 - vynikající fotografický monitor pro náročné hobby fotografy (ilustrační fotografie) 

 

  • 7) Dobře, to jsou monitory. Ale co software? To je taky velice důležitý prvek v celém zobrazovacím řetězci. Zde stojí určitě za zmínku alespoň EIZO ColorNavigator, který významně zjednodušil a zefektivnil práci s monitory EIZO.

Ano to je naprosto relevantní dotaz a jsem rád, že tu zazněl. Obecně můžeme říct, že za posledních pár let proběhl obrovský vývoj ve foto editorech obecně. Všechny kvalitní foto editory již umí pracovat s profilem monitoru. Takže opět platí to, o čem jsme právě mluvili ve vztahu k monitorům. Používám nebo nepoužívám fotografický editor pro úpravu fotek? Když ne, nepotřebuji fotografický monitor. Pokud ano, potřebuji fotografický monitor. Velkou změnou je, že to už neplatí jen pro ty nejlepší fotografické editory typu Adobe Lightroom nebo Zoner Photo Studio ale bavíme se už i o spoustě dalších editorů jako je: Afinity Photo, XN View a tak dále. Naštěstí dnes již není problém, dodat příslušnému software správný ICC profil. Jedna z možností je, profil si změřit, vygenerovat a dodat software ručně. Nebo EIZO nyní nově nabízí možnost automatického načtení správného barevného profilu monitoru, který je nově uložen přímo v interní paměti EIZO monitorů, nebo si jej můžete změnit ručně – přímo pomocí ovládacích tlačítek monitoru. Většinou tak máte k dispozici 5 nebo 6 různých profilů, zahrnujících profily pro fotografie (sRGB), filmy (Movie), běžné kancelářské aplikace (Paper), DICOM a 1-2 uživatelské profily (User 1-2), které si můžete sami nadefinovat. Profesionální foto monitory mají až 10 profilů s různými barevnými rozsahy dle různých standardů (sRGB, Adobe RGB, ProPhoto RGB, DCI, atd.). EIZO monitory ukládají nově vytvořené barevné profily do své interní paměti a program ColorNavigator poté zkopíruje vytvořené a uložené profily z paměti monitoru na harddisk vašeho PC, kde si je později načítají fotografické editory. 

Rozhovor Ing. Antonín Charvát EIZO CZ images 6

 

  • 8) Jaký konkrétní monitor byste mi doporučil, za a) jako náročnému hobby fotografovi; nebo za b) vyloženě profesionálnímu fotografovi?

Coby nadšenému hobby fotografovi bych doporučil řadu CS a profesionálovi jednoznačně řadu CG. Ono je to hodně také o tom, jak často monitor používáte. Hlavní rozdíl mezi řadou CS a CG je v integraci automatické sondy, která se stará o automatickou rekalibraci – opravu bílého bodu. Model CG je tak určen pro uživatele, kteří jej opravdu využijí na „plný úvazek“, což znamená, že u něj tráví 150-200 hodin měsíčně. Zatímco u modelu CG se o rekalibraci postará automatická sonda na konci každého měsíce, aniž byste si to museli hlídat, u modelu CS byste museli v podobném zápřahu provádět rekalibraci každý měsíc ručně. To znamená, pořídit si kalibrační sondu, myslet na to a věnovat tomu čas. Ale platí to i obráceně, pokud se věnujete úpravám fotografií jen nárazově, jako koníček a věnujete tomu maximálně pár desítek hodin měsíčně, pak je pro vás CG monitor zbytečným luxusem a bohatě pak stačí řada CS.

 

  • 9) Pro mnohé představují EIZO panely etalon kvality, kde za rozumné peníze dostanete opravdu hodně muziky. Na druhou stranu, běžně slýchávám protiargument, že cena vyšších řad EIZO monitorů je stejná nebo vyšší jako cena již defakto profesionálních fotoaparátů – digitálních zrcadlovek a bezzrcadlovek.

Ano, to je sice pravda, ale na druhé straně je jejich užitná hodnota s výše uvedeným typem fotoaparátů minimálně srovnatelná. Navíc EIZO není jen o produktu ale také o zázemí silné inovativní společnosti. Dále o vysoké kvalitě všech používaných materiálů, ekologicky nezávadných a bez příměsí olova a jiných toxických látek. V neposlední řadě je to i o špičkové lokální servisní podpoře. A v neposlední řadě jako jediní nabízíme standardní 5-letou záruku na všechny naše produkty. Také zde musím zmínit fakt, že naše výroba je kompletně v Japonsku. 

EIZO Ing. Antonín Charvát - rozhovor image 7

EIZO ColorNavigator7 - precizní SW pomocník pro správu barev (CMS)

 

  • 10) Na závěr si pojďme shrnout současné trendy a také jaké novinky EIZO aktuálně uvádí nebo připravuje?

Po technické stránce je trendem určitě rozlišení, spousta výrobců začala podporovat Retina display funkce, tedy přepočet vybraného rozlišení do nativního rozlišení monitoru. Aby se však efekt Retina uplatnil, pak musíte mít vysoké rozlišení (alespoň 2K ale spíše 4K = 3 840×2 160 bodů). Dalším HW trendem je USB-C, které umí přenášet video signál ve vysokém rozlišení a současně jím můžete napájet další zařízení jako třeba mobil nebo tablet. 

V oblasti fotografických monitorů je vítanou inovací zcela automatické vytvoření profilu monitoru podle zvoleného obrazového režimu. To uvítali zejména fotografové, kterým tak odpadlo kalibrování monitorů z důvodu vytváření profilů pro fotografické editory. Postačí pouze nainstalovat aplikaci ColorNavigator7 a ta se již sama postará o zkopírování profilů z interní paměti monitoru na hardisk připojeného počítače.

Zajímavostí a zásadní novinkou je u nás funkce „Docking station“, což znamená, že EIZO monitory fungují jako dokovací stanice, kde můžete přímo do monitoru připojit PC/notebook, veškeré periferie a přes LAN konektor také síť. Notebook/PC přitom propojíte jediným kabelem USB-C, což navíc řeší i případné nabíjení notebooku. Toto řešení velmi přesně reaguje na fakt, že téměř všichni velcí výrobci notebooků již další výrobu dokovacích stanic neplánují. Jsou drahé a ke každému modelu je téměř vždy třeba jiná dokovací stanice, což je ekonomicky nevýhodné.

Trendem jsou ale také ceny monitorů, které klesají. To je sice špatná zpráva pro výrobce a dodavatele ale vynikající zpráva pro zákazníka. Monitor, co stál před deseti lety 30 tisíc, dnes pořídíte za poloviční cenu. Nebo můžete dát za monitor to samé co před lety, ale ten současný bude minimálně o dvě třídy lepší. Zaplatíte tedy stejně ale dostanete daleko víc. 

Pro rok 2022 připravujeme nové fotografické monitory vybavované postupně také porty RJ-45 pro snadné připojení k LAN a USB-C vstupy s možností ještě rychlejšího dobíjení akumulátorů připojených notebooků. 

Děkuji za rozhovor 

EIZO Ing. Antonín Charvát - rozhovor image 8

Ing. Antonín Charvát, CEO EIZO CZ (foto: Martin Hájek) 

Fotopapír Fine Art Deep Matt

dva formáty v nabídce – 20 × 30 cm a 20 × 20 cm, suchý proces tisku

100,-
LEICA USB-C Dual Charger BC-SCL6

Duální nabíječka pro Leica SL/Q, Určena pro akumulátory BP-SCL, Pojme až 2 li-ion baterie

3 990,-

Související články

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Jaroslav Hora: Fotím hlavně pro ten zážitek

Jaroslav Hora: Fotím hlavně pro ten zážitek

FotoŠkoda FEST - vlog jak se točil Švýcarák

FotoŠkoda FEST - vlog jak se točil Švýcarák

Další Fototipy

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Tipy na focení - komunita

Tipy na focení - komunita

Další Jak vybrat

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat monitor pro fotografy

Jak vybrat monitor pro fotografy

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...