FototipyVideaJak vybrat

Jak vybrat outdoorovou kameru

Jak vybrat outdoorovou kameru
29. 3. 2022 | 17 minut čtení

Outdoorové kamery představují stále ještě mladý fenomén ve videu a fotografii. Jedná se o specifickou kategorii kamer, určených do náročnějších podmínek. Mezi typické vlastnosti této třídy kamer patří: kompaktní rozměry, výdrž a samozřejmě i vysoký stupeň odolnosti.

Outdoorové kamery

Jasně si definovat danou skupinu je svým způsobem relativní, protože sem lze zařadit i takové typy kamer, které bychom normálně za vyloženě outdoorovou techniku nepovažovali (viz dále) a přesto tu své místo rozhodně mají. Akční kamery, sportovní kamery, voděodolné kamery, 360° kamery, drony s kamerami ale také kamery do auta nebo fotopasti můžeme řadit do velké rodiny outdoorových kamer. Pro outdoorové kamery jsou typickými vlastnosti: širokoúhlý záběr, zvýšená odolnost vůči nepříznivým vnějším vlivům jako je: prach a voděodolnost, odolnost proti nárazům a otřesům.

Využití outdoorových kamer

Již z principu musí jít o relativně malá ale výkonná zařízení, která jsou však perfektně uzpůsobena k akci a k různým akrobatickým kouskům. Obecně lze říci, že outdoorové, akční kamery začínají tam, kde běžné kamery a fotoaparáty končí. S outdoorovými kamerami se můžete potápět, provozovat adrenalinové sporty a relativně pohodlně realizovat tzv. „first-person-shots“, tedy videa a fotografie z pohledu první osoby. Současně je k tomuto typu kamer dostupná též široká škála různého příslušenství jako jsou: držáky, stativy, klipsny, speciální foto/video filtry, housingy – odolná pouzdra a mnoho dalšího.

Rozlišení kamer

  • Rozlišení videa: určuje počet pixelů (obrazových bodů) X x Y, tedy vodorovně i svisle, které vytváří obraz. Čím vyšší rozlišení, tím detailnější obraz, tím více obrazových informací.
  • Standardem je dnes již Full HD (1920×1080 bodů).
  • Stále více se však prosazuje 4K (3840×2160 bodů), obsahující 4× více obrazových bodů a širokoúhlý poměr stran 16:9, což je širokoúhlý standard, který využívají televize a monitory.
  • Rozlišení fotografie je to samé jako rozlišení u videa, jen se zde bavíme o statickém obrazu. U levnějších modelů je rozlišení fotografií okolo 10 Mpx. Dražší a výkonnější modely kamer disponují rozlišením 2× vyšším (12 Mpx, 24 Mpx).

Kdy má vysoké rozlišení (4K) smysl? Například pro nativní přehrávání na televizorech a monitorech, které tak zobrazí 4K zcela korektně a přesně (pixely obrazu videa tak vlastně plně korelují s pixely obrazovky). Vyšší rozlišení přijde též vhod v případě, že videa upravujete. Ze 4K rozlišení není problém video zmenšit například na menší rozlišení Full HD, které v mnoha případech plně dostačuje. Ovšem opačně už to bývá problém. Dochází pak k tzv „interpolaci“, kdy se chybějící body „dopočítávají“ u bodů okolních a vznikají tak vlastně imaginární (neexistující obrazové body), což se pochopitelně negativně odráží na výsledné obrazové kvalitě. Na druhou stranu platí, že čím vyšší rozlišení, tím jsou soubory datově větší a tím i náročnější na paměť (jak tu „pracovní“ – operační/RAM, tak i paměť fyzickou, do níž se data ukládají).

Jak vybrat outrdoor kameru img03

Snímkovací frekvence (FPS)

Definuje počet snímků v jediné sekundě videa (frames per second/FPS). Standardní počet FPS je 24 fps, což je vlastně historicky dáno ještě z dob klasických analogových kamer. V současnosti se u digitální techniky používá nejčastěji 25 fps nebo 30 fps – což odpovídá expozičním časům 1/50 s a 1/60 s. Není však ničím výjimečným ani 2× nebo i 4× vyšší kadence snímkování (například 60 fps, 120 fps, i více). K čemu je to dobré? Obecně platí, že čím více snímků v 1 sekundě zaznamenáme, tím plynulejší obraz vznikne při následných „zpomalovačkách“ (zpomalení záběrů). To představuje zajímavý kompoziční prvek a mnoho akčních scén je vlastně na zpomaleném záběru přímo založeno. Vyšší snímkové frekvence jsou zpravidla dostupné při současném snížení rozlišení.

Jak vybrat outrdoor kameru img04

Paměť

Může být interní (vnitřní, která je u akčních/outdoorových kamer spíše výjimečně) i externí. Kamery mají slot pro paměťovou kartu - nejčastěji micro SDHC/SDXC a platí, že čím větší kapacitu karty máme, tím více videa nebo fotografií na ní zaznamenáme. U paměťových karet nás zajímají hlavně dva parametry: kapacita a rychlost zápisu/čtení. V prvním případě máme kapacity například 16 GB, 32 GB (micro SDHC) a dále 64 GB (micro SDXC), 128 GB, 256 GB, 512 GB. Rychlost zápisu je značena buď třídou (class 4, 8, 10) nebo přímo hodnotou, kterou je ta která karta zaznamenat za 1 sekundu (48, 60, 80, 150 MB/s). Pozor, je rozdíl mezi rychlostí zápisu a čtení dat. Rychlost zápisu je běžně na poloviční až třetinové hodnotě oproti rychlosti čtení.

Jak vybrat outrdoor kameru img05

Specifické parametry outdoorových kamer

Výše uvedené parametry platí jak pro skupinu outdoorových kamer, tak obecně, napříč celým segmentem digitálních kamer a fotoaparátů (digitálních zrcadlovek, bezzrcadlovek a kompaktů). Nyní si přiblížíme specifické vlastnosti, které jsou typické právě pro skupiny outdoorových kamer.

Jak vybrat outrdoor kameru img06

Zvýšená ochrana

Zejména sportovní outdoorové kamery musí mít zvýšenou odolnost, abychom je mohli využívat k jejich primárnímu účelu bez obav z jejich poškození. Sem patří samozřejmě zvýšená odolnost vůči vodě, prachu, otřesům a pádům. U některých typů akčních/sportovních kamer toto lze řešit speciálním ochranným pouzdrem. Potíž se speciálními ochrannými pouzdry je, že dochází k utlumení zvuku (díky uzavření kamery do pouzdra). Na druhou stranu, taková pouzdra zase nabízí možnost výrazně větší ochrany (než bez něj) – typicky třeba co se týče výrazně vyšší hloubky ponorů kamery. Další výhoda spočívá v tom, že dojde-li k pádu kamery z výšky, zničíte sice pouzdro, ale kamera většinou zůstane bez škrábance. Pouzdro lze poté bez problémů dokoupit.

Jak vybrat outrdoor kameru img07

Ochrana, stupeň krytí IP

Nám udává odolnost elektrických/elektronických zařízení proti vniknutí jak cizího tělesa (prach, písek) tak vniknutí kapalin (vody). Stupeň krytí značí koeficient IP následovaný dvojící číslic, kde první číslice udává ochranu před nebezpečným dotykem a před vniknutím cizích předmětů; druhá číslice označuje stupeň krytí před vniknutím kapaliny (vody).

Příklady krytí:

  • IP 5x - částečná ochrana proti vniknutí prachu.
  • IP 6x – kompletní ochrana proti vniknutí prachu.
  • IP x2, x3, x4, x5 – vlhkuodolné, částečně chráněno proti vniknutí vody. Platí zejména pro kapající nebo stříkající vodu (většinou pro akční záběry nevyhovující).   
  • IP x6 – voděodolné, chráněno proti intenzivně stříkající vodě s průtokem 100 l/min, po dobu 3 minut.
  • IP x7 – voděodolné, chráněno proti ponoření do vody na dobu až 30 minut do hloubky 1 metr.  
  • IP x8 – kompletně vodotěsné zařízení (více viz specifikace výrobce).
  • IP x9 – kompletně vodotěsné, nejvyšší možný stupeň ochrany, vydrží i velmi vysoký tlak vody   

 

Z výše uvedeného nám plyne, že kvalitní akční/sportovní (outdoorová) kamera by měla mít hodnotu min. IP 67 (nebo lépe IP 68) – aby bylo možné ji bez obav využít pro natáčení a filmování v oblasti vody nebo přímo ve vodě. V opačném případě je nutné použití speciálního podvodního pouzdra a odpovídajícím stupněm ochrany. 

Jak vybrat outrdoor kameru img09

Flexibilita a montáž

Další specifickou vlastností outdoorových kamer je možnost jejich snadné a rychlé montáže k různým povrchům, což nám umožní natáčet a fotografovat jak ze zcela nestandardních úhlů, tak při situacích, kdy by to normálně nebylo možné (resp. bylo ale velice komplikovaně a navíc s vysokou mírou rizika poškození či ztráty zařízení). K nevšedním záběrům (z řídítek kola, helmy, kapoty auta atd.) tak skvěle poslouží různé druhy příslušenství – popruhy, držáky, stojánky, stativy. Bohatou škálu příslušenství doplňují též široké možnosti uchycení – pomocí šroubů, přísavek, magnetů, oboustranných lepících pásek a podobně.

Jak vybrat outrdoor kameru img10

Energie, výdrž akumulátorů

Pohybuje se v řádu hodin, nejčastěji mezi 1 a 3 hod a závisí samozřejmě z velké části také na aktuálním nastavení daného zařízení, jako je: zvolené rozlišení, snímkovací frekvence, využití LCD nebo GPS modulu a samozřejmě především bezdrátového připojení. Vždy se doporučuje, mít k dispozici minimálně 1 náhradní baterii. Vyplatí se také nosit u sebe nějaký další zdroj energie, například praktické a snadno přenosné powerbanky. Baterie lze dobíjet USB kabelem. 

Jak vybrat outrdoor kameru img11

Další praktické vlastnosti outoorových kamer

  • Stabilizace obrazu – eliminuje chvění videa způsobené malými otřesy kamery. Rozděluje se na digitální a optickou nebo mechanickou stabilizaci
  • LCD/display – lepší kontrola nad snímanou scénou, ovládání a prohlížení záznamů
  • Bezdrátové technologie: Wi-fi a Bluetooth, snadno a rychle propojí kameru například s chytrým telefonem, skvělé pro přenos dat, sdílení, ovládání   
  • Funkce časosběru (timelapse) a sekvenčního snímání
  • GPS modul – ukládá data o poloze
  • Možnost připojení a využití široké škály příslušenství

Jak vybrat outrdoor kameru img12

Rozdělení outdoorových kamer

Nyní si uveďme konkrétní příklady (kategorie) outdoorových kamer, z nichž některé se možná na první pohled nemusí jevit jako vyloženě „outdoorové“ nicméně své místo v tomto výčtu rozhodně mají.   

Sportovní, akční kamery

Řekne-li se akční kamera, většina z nás si vybaví malé a výkonné zařízení natáčející sportovní, adrenalinové sporty. Jedná se o typického zástupce outdoorových kamer velice malých rozměrů, výkonu a vysokého stupně odolnosti. Tyto kamery nabízí skvělý poměr malých rozměrů při současné vysoké kvalitě videa/fotografií. Často je však nutné použití speciálního ochranného pouzdra (zejména pro natáčení a focení pod vodní hladinou).

  • Pro adrenalinové a sportovní nadšence
  • Kompaktní rozměry (vejde se pohodlně do kapsy)
  • Použití v náročných podmínkách, vysoká odolnost
  • Možnost montáže na helmu, na řídítka (kola, motorky), na kapotu auta atd.
  • Odolávají nárazu a jsou převážně voděodolné (často nutno použít pouzdro)

 

Jak vybrat outdoor kameru img01 - sport

Speciální 360° kamery

Zaznamenávají 360° záběry, které můžete snadno sdílet. Panoramatická kamera, zachycující plný ultraširoký záběr 360° - tedy kompletně celý prostor kolem kamery. Záběry jsou velice originální a skvěle ji využijete například pro záznam kompletních panoramat přírodní krajiny nebo města. Na druhou stranu, zaměření je do jisté míry hodně specifické a nadužívání této techniky může po nějaké době „ztratit“ své kouzlo.

  • Pro snadné vytváření 360° videa a panoramatických fotografií
  • Pomocí podpory Wi-fi a Bluetooth jednoduché sdílení i ovládání přes chytré zařízení
  • Zachytí naprosto vše, což se může hodit vždy, když potřebujete sledovat dění všude kolem
  • Své využití nalezne také například jako bezpečnostní kamera
  • Odolná konstrukce a dobrá kvalita výstupů

 

Jak vybrat outrdoor kameru img03 - 360st

Časosběrné kamery

Časosběrné kamery umožní zaznamenávat jakýkoliv dlouhodobější projekt. Stačí kameru umístit na předem vybrané místo, nastavit a pak se již nemusíte o nic dalšího starat nemusíte. Získáte časosběrné video ve Vámi zvoleném časovém intervalu, které si po skončení projektu můžete přehrát. Není zapotřebí žádného profesionálního fotografa a nastavení, každý se může věnovat své práci. Světově nejvyšší životnost baterie stavební kamery je 2,5 měsíce (s časovým intervalem 30min). K získání videa Vám postačí sama stavební kamera, která má vše potřebné v sobě.

  • Jednoduché pro nastavení a použití 
  • Stačí jen umístit na vhodné místo a nastavit frekvenci snímkování
  • Fotografie nebo video možno přehrát v místě, kde jste snímky pořídili
  • Nejsnadnější způsob nahrávání stavebního projektu
  • Vysoký stupeň odolnosti
  • Součástí kamery je ochranný kryt

Jak vybrat outrdoor kameru img04 timelaps

IP kamery  

Slouží jako součást kompletního zabezpečovacího systému jak obytných a užitných prostorů tak i venkovních lokalit. Jsou tedy využívány hlavně jako dohled nad soukromým majetkem (budovy, domy, byty, pozemky, kanceláře atd.). Záznamy odesílají v reálném čase na vzdálená úložiště a obraz z nich lze sledovat v přímém přenosu (na PC, mobilním telefonu, monitorech velínů apod). K dispozici je spousta možností instalace.

  • Monitoring interiérů a exteriérů
  • Vysoké rozlišení, výkon, kompaktní rozměry
  • Vhodné pro firemní i soukromé použití
  • Pracují non-stop, monitorují pozemky a budovy
  • Jsou schopné přenášet obraz na velkou vzdálenost
  • Jejich instalace je jednoduchá

 

Jak vybrat outrdoor kameru img09

Drony/kamery

Zaznamenají video a fotografie z výšky. Kameru mají buď integrovanou v těle ale jsou i verze, kde lze kameru instalovat/sundat díky speciálnímu úchytu. Pokročilé modely mají navíc tzv. gimbal - víceosý mechanický stabilizátor obrazu. Profesionální drony unesou i velký fotoaparát (digitální zrcadlovku, bezzrcadlovku).

Kvalita videa a fotografií se odvíjí od ceny. Základní drony natáčejí video v rozlišení full HD nebo méně, dražší modely nabídnou 4K rozlišení, stabilizaci obrazu, delší časy doletu i natáčení, možnost montáže fotografického filtru atd. Dle současné platné legislativy musí složit již každý „dronař“ základní letecké zkoušky. Při profesionálním (komerčním) využívání dronu je třeba získat regulérní pilotní průkaz a řadu příslušných povolení.    

  • Skvělé pro neotřelé záběry z „ptačí perspektivy“
  • Drony s kamerou umí živě přenášet obraz na obrazovku mobilního telefonu  
  • Stabilizace umožňuje dokonale ostrý a plynulý obraz
  • Střední a vyšší třída dronů již pořizuje technicky vysoce kvalitní záznamy
  • Drony jsou vybaveny řadou praktických asistenčních programů
  • Automatické funkce umožňují například sledovat vás a natáčet při chůzi, běhu, jízdě

 

Jak vybrat outrdoor kameru img05 - 4copter

Podvodní drony

Je to vlastně obdoba klasických leteckých dronů (viz výše) s tím rozdílem, že zde se pohybujeme pod vodní hladinou. Podvodní drony mají určitý dosah (ponor), nejčastěji 100 m, v rámci něhož zaznamenávají ve vysoké kvalitě (4K UHD) video a fotografie. Záznam může být přenášen do telefonu či tabletu. Maximální výdrž baterie se pohybuje v řádu hodin (1-3 hod), běžnou součástí vybavení dronu je interní LED světlo. Podvodní drony jsou vybaveny - stejně jako letecké drony - množstvím automatických a asistenčních funkcí, včetně AI technologie, zaručující přesné pohyby a snadné ovládání. Podvodní dron má jako příslušenství bezdrátový vysílač (ovladač) a propojovací kabel s délkou odpovídající maximálnímu ponoru.

  • Zaznamenává krásy podvodního světa
  • Je perfektně uzpůsoben práci v hloubce
  • Prvotřídní, nejvyšší stupeň ochrany
  • Vodotěsný, odolává vysokému tlaku, ochrana proti nárazům
  • Obraz je přenášen bezdrátově na chytré zařízení
  • Kombinuje výhody akčních kamer a klasických dronů   

Jak vybrat outrdoor kameru img07 - dron do vody

Fotopasti

Specifická třída digitálních kamer, které jsou navrženy a vyrobeny tak, aby odolaly všem nepříznivým vlivům počasí. Jedná se tak o zcela typického zástupce outdoorových kamer – byť se zcela speciálním zaměřením. Lze je použít pro zachycení fotografií i videa a to ve dne i v noci, díky nočnímu „vidění“. Jednotlivé kamery se můžou lišit jak konstrukcí, tak možnostmi ohledně ukládání a odesílání obrazových dat.

  • Kompaktní a nenápadné kamery
  • Vysoký stupeň krytí (IP), vysoká odolnost
  • Spouští se automaticky díky pohybovému senzoru
  • Noční vidění, umí zaznamenávat obraz i v úplné tmě
  • Nízká spotřeba, napájení je většinou na AA baterie

 

Jak vybrat outrdoor kameru img08 fotopast

Kamery do automobilu

Praktický typ kamery, která sice není vyloženě „outdoorová“, přesto ji do tohoto výčtu lze zařadit. Skvělý pomocník, určený pro sledování situací na silnici, znamenávající dopravní situaci před vozidlem a v jeho okolí. Auto kamery pomáhající při nehodách. Vyřeší následky incidentů, neboť poskytnou důležité důkazy. Instalují se na palubní desku, na čelní sklo nebo na vnitřní zrcátko vozu. Nevýhodou je fakt, že musíte velice pečlivě zvážit umístění kamery do auta. Na palubní desce a na skle nesmí být umístěno nic, bránící výhledu řidiče (což je vždy na posouzení policisty na místě).

  • Kamery v autě mívají automatické spuštění nahrávání (není pravidlem)
  • Nahrávají ve smyčce
  • Prevence před nebezpečným chováním ostatních řidičů.
  • Automaticky přemazávají starší záznamy
  • Konektivita přes USB kabel nebo bezdrátově
  • Duální kamery hlídají i postor za vozidlem
  • G-senzor v kameře detekuje náraz vozidla (automaticky uzamkne pořízené záběry)

 

Jak vybrat outrdoor kameru img09 autocam

ASTRHORI AH-M1 expozimetr

Odolné hliníkové tělo, Jasný OLED 0,66“ LCD, 2 měřící režimy A/T

2 890,-
CANON EW-53B Sluneční clona pro RF-S 10-18mm

Sluneční clona pro širokoúhlý objektiv Canon, Určeno pro RF-S 10-18 mm f/4,5-6,3 IS STM, Blokuje rozptýlené světlo pronikající do objektivu

490,-

Související články

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Tipy na focení - komunita

Tipy na focení - komunita

Další Videa

Tipy na focení - rozhovor s klientem

Tipy na focení - rozhovor s klientem

Fotoškola - technika, která vám bude vydělávat

Fotoškola - technika, která vám bude vydělávat

Tipy na focení - jak si začít živit fotkou a videem

Tipy na focení - jak si začít živit fotkou a videem

Další Jak vybrat

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat monitor pro fotografy

Jak vybrat monitor pro fotografy

DNP tiskárny – univerzální řešení pro kvalitní tisk fotografií

DNP tiskárny – univerzální řešení pro kvalitní tisk...

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...