Rozhovory

Jan Valečka: z přírody na svatbu, z Instagramu na TikTok

Jan Valečka: z přírody na svatbu, z Instagramu na TikTok
20. 4. 2022 | 9 minut čtení

Jan Valečka patří mezi mladé fotografy, kteří se neomezují jen na jednu disciplínu. Jeho velkou vášní je fotografování v přírodě, ale v poslední době také natáčení videí na sociální síť TikTok, kde má více než sto tisíc sledujících. Fotografickou kariéru a influencerství zároveň skloubil se studiem na Vysoké škole ekonomické. Zanedlouho budete mít možnost Honzu potkat na Fotoškoda FESTu, kde se představí s přednáškou o své fotografické výpravě do Slovinska.

Za jedinečnými fotkami krajiny nemusíte jezdit daleko

Jaký byl první moment, kdy jste si uvědomil, že vás baví focení? Měl jste k němu nějaké zázemí nebo předpoklady?

K focení ani k umění jsem vedený nebyl, ale když mi bylo 15, šel jsem na rok studovat do Anglie. Po návratu jsem si založil Instagram a začal sdílet fotky z cestování. Postupem času jsem zjistil, že chci, aby fotky vypadaly líp a líp. Přešel jsem na rodinnou zrcadlovku Canon 500D, kterou jsem tedy následně utopil v dešti v Itálii, ale potom došlo i na dron a také moji první vlastní digitální zrcadlovku Canon.

Takže jste byl fotograf samouk? Co vás naučilo nejvíce?

Sice jsem byl na pár fotografických kurzech od Honzy Šibíka a Petra Gebauera, ale v začátcích mi hodně dal především YouTube. Každý den jsem strávil třeba hodinu nebo dvě procházením videí. Učil jsem se i skrze Instagram, seznámil se s dalšími fotografy, se kterými jsme si předávali zkušenosti a řešili techniku. Sdíleli jsme spolu také naše oblíbené kanály. YouTube je pro člověka i zábava, motivuje ho to potom jít ven a zkoušet věci sám. V poslední době už YouTubery tolik nesleduju, ale hodně mě inspiroval třeba Američan Casey Neistat.

Jan Valečka - foto

Foto: Jan Valečka

Na vašem Instagramu můžou lidé vidět především přírodu. Zmiňoval jste také zakázky v oboru cestovního ruchu (např. pro turistické agentury), které byly jedním z vašich snů – máte nějaký další vysněný job?

Práce pro turistické agentury byl vždycky můj sen, protože když jsem začínal, lákalo mě živit se focením přírody. Ale pořád je to práce – i když člověk cestuje, málokdy si tu cestu užije naplno. V tomto oboru je těžké najít nějaký balanc, navíc agentury v Česku mají malé budgety a zároveň vysoké nároky. Stále bych ale chtěl někdy pracovat pro zahraniční turistickou agenturu, což se mi zatím ještě nesplnilo.

Jaké destinace byste doporučil fotografům a nadšencům do přírody?

Mě hrozně bavilo Slovinsko, o kterém budu mít zároveň i přednášku na Fotoškoda FESTu. Nadchly mě jejich hory, jsou tam bivaky, kde může člověk přespat, zároveň to není daleko. Myslím si, že člověk může najít skvělá místa nedaleko Česka – Rakousko, Švýcarsko nebo například Dolomity jsou krásné. Z méně běžných zemí mě zaujal například Izrael. V té době jsem ještě zas tak profi nefotil, ale bylo to za mě fakt pecka, co se týče focení lidí a atmosféry ve městě. Srovnal bych to možná s Vatikánem nebo Římem.

Existuje ve fotografii komunita? Cítíte se být spíš fotografem nebo influencerem?

Jsem někde na půl cesty. Nevím, jestli úplně patřím mezi klasické fotografy, na druhou stranu bych se asi nerad řadil jen mezi influencery. Z obou těchto komunit znám fajn lidi, ale přece jen bych se raději považoval za fotografa.

Kromě přírody se věnujete také svatebnímu focení. Je to koníček nebo nástroj k uživení? Co vás na focení svateb baví nejvíce?

Živit se krajinkami není úplně lehké, asi se to full-time úplně nedá. Svatby jsou jistota, vždycky byly a vždycky budou. Největší radost mám z focení při západech slunce, baví mě také předsvatební focení, z těch bývají nejhezčí fotky. Je to totiž něco, co lidé mít nemusí, ale chtějí – o to víc jsou nadšení, baví je to a pak to baví i mě. Svatby můžou být občas stresující a ve shonu, zatímco předsvatební focení je víc v klidu a pár zároveň lépe poznám, takže to si opravdu užívám. 

Focení svateb a přírody jsou takové kontrasty - v přírodě jste sám, zatímco na svatbě trávíte celý den s desítkami nebo dokonce stovkami lidí.

Je to tak, svatba mě dokáže po celém dni úplně vybít, v lese je to spíš naopak. I když se třeba nepovede počasí, byl jsem venku, odpočinul jsem si.

Jan Valečka - foto

Foto: Jan Valečka

Jak jste se vlastně dostal k TikToku a čím vás tato sociální síť zaujala?

K TikToku jsem se dostal v roce 2019, kdy ještě tahle síť nebyla tak známá. Kamarád mi říkal, ať si ji vyzkouším, že tam jsou velké dosahy oproti Instagramu. Když jsem vytvořil nějaká videa, nikdo je neviděl, takže jsem tu aplikaci smazal a znovu ji stáhl až v roce 2020. Zjistil jsem, že čím jednodušší videa jsou, tím větší mají dosah. Zároveň v té době začal covid, takže jsem měl víc času, spojil jsem se postupně i s dalšími TikTokery, začal jsem je fotit a natáčet s nimi videa.

Přizpůsobujete nějak obsah této aplikaci?

Určitě ano, postupně jsem se naučil styl videa, které na TikToku funguje. Většinou se snažím dělat videa do 15 vteřin, protože lidé mají krátkou pozornost. Obsah na internetu se obecně hodně zrychluje, třeba na YouTube byla 10–15minutová videa, teď už je to v řádu vteřin. V tom je TikTok velmi specifický, člověka musí video okamžitě zaujmout, jinak ho přeskočí a jede dál. Ale baví mě to, je to zase něco jiného než jenom focení. TikTok je i trochu svobodnější, lidé tolik neřeší, co tam člověk dává, obsah je autentičtější a vynořují se tam zajímaví tvůrci. Instagram je oproti tomu vyumělkovaný a příliš se nevyvíjí.

O čem jsou vaše videa na TikToku? 

Snažím se na TikToku dělat content trochu jinak - českých fotografů tam obecně moc není, ale většina z nich ukazuje například backstage z focení. Já bych byl rád, abych skrze svůj obsah předal lidem své zkušenosti nebo tipy. 

Je v patnácti vteřinách možné předat lidem vše, co byste rád? Pro koho jsou tato videa určená?

Občas je to trochu složité, ale beru to vždycky jako výzvu, snažím se předat myšlenku videa co nejsrozumitelněji. Primárně točím videa pro každého, koho baví fotit a třeba začíná s focením. 

Jan Valečka - foto

Foto: Jan Valečka

Jak důležitá je pro vás interakce s vašimi sledujícími? Našel jste si mezi nimi i přátele?

Interakce s mými sledujícími mě vždycky těší, chci se s těmi lidmi poznat i v reálném životě. Občas napíšu na Instagram, jestli někdo nechce někam vyjet a vždycky se pár (nebo více) lidí ozve. Samozřejmě se snažím vybrat spíše někoho, koho třeba už trochu znám nebo sleduji, ale z 99 % mám s lidmi dobrou zkušenost.

Jakou techniku při focení využíváte?

Poslední dva roky fotím na Canon R a objektivy Sigma Art. Používám také 16–35mm širokoúhlý objektiv. Objektivy Sigma Art mám hodně rád, protože jsou ostré a světelné. A Canon R jsem si mimo jiné zamiloval díky jeho gripu nebo schopnosti ostření na obličej. Kromě 4K videa bez cropu mu snad nic nechybí.

Máte nějaké tipy na vychytávky do fotografické výbavy nebo co se týče úpravy fotek? 

Za mě je super Peak Design Capture, protože když se pohybuju v centru nebo v horách, tak se hodí mít foťák po ruce. Potom hodně používám stativ JOBY. Poslední dobou hodně používám také variabilní filtry na video nebo na dlouhé časy. Také často používám prism sklíčko na portréty, které dělá zajímavé odlesky. Co se týče postprodukce, práci mi hodně usnadňuje program Adobe Bridge, ve kterém si fotky nejdříve protřídím a až poté je upravuji v Lightroomu. Vytvořil jsem si za několik let Lightroom presety, které používám a plánuji je opět v blízké době nabídnout i svým sledujícím.

Jana Valečku můžete sledovat na Instagramu nebo Tiktoku a těšíme se na něj také na Fotoškoda FESTu.

Foto na kapa desce s laminací

produkt obsahuje háček na zavěšení, už od 20x30 cm do velikost 30x90 cm, do formátu 30x45 cm na 0,5 cm silnou kapa desku

170,-
HOYA filtr ND 64x PROND EX 67 mm

Perfektně se hodí pro focení snových krajinářských fotek (rozmazané vodopády, mořské pobřeží, mraky), ND 64x - snížení procházejícího světla o 6 EV, Technologie ACCU-ND pro zachování konzistentních barev

1 500,-

Související články

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Jaroslav Hora: Fotím hlavně pro ten zážitek

Jaroslav Hora: Fotím hlavně pro ten zážitek

FotoŠkoda FEST - vlog jak se točil Švýcarák

FotoŠkoda FEST - vlog jak se točil Švýcarák

Diskuze

Jan Valečka: z přírody na svatbu, z Instagramu na TikTok

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...