Seriály

Tři světla do každé kapsy

Tři světla do každé kapsy
4. 5. 2022 | 7 minut čtení

Ptáte se, k čemu by fotografovi mohla být malá, skladná, z baterií napájená LED světla? Tak já vám to povím. Sám je totiž používám často a velmi rád. Hodí se při focení interiérů, na svícení rozhovorů, ocení je fotografové dětí, youtubeři, ale i kreativní fotografové, kteří rádi experimentují. Já sám s malými zdroji svítím třeba interiéry aut, vrtulníků, bunkry ze studené války a používám je i při natáčení našich výukových materiálů.

Malá, ale výkonná světla

Všechna světla, o kterých budu psát, jsou bez vyjímky postavena na LED RGB technologii a napájena z baterie, která může být buď vestavěná nebo výměnná. Výkony těchto světel zdaleka nedosahují řádů jejich větších sourozenců z minulé části seriálu, o to jsou ale skladnější, příjemnější na práci a univerzálnější. A je také nutné si uvědomit, že malinké LED světlo o výkonu 15W pořád svítí stejně, jako 150W wolframová žárovka. Takže opravdu hodně.

Foto Stanislav Petera

Foto © Stanislav Petera

Miniaturní LED panely

K něčemu se vám přiznám. Miniaturní LED panely miluji. Je to láska, která trvá už několik let a nutí mě pořizovat stále nové. Moje nejoblíbenější světla vůbec jsou Fomei LED MINI RGB 12 a LED MINI RGB 24. Jde o malá, lehká, z baterie napájená RGB světla, se kterými jsem vyfotil už stovky fotek. Svítím s nimi modelky, interiéry, fotky dětí, produkty i celé scény. Panely jsou tak lehké a kompaktní, že se dají přišroubovat na foťák, ale i schovat kamkoliv do prostoru, případně přicvaknout třeba na strop auta pomocí vestavěných magnetů. Mám za to, že by každý kreativní fotograf měl mít v brašně alespoň tři takové panely. 

LED trubice

Trubice jsou o chlup větší, zato o dost výkonnější verzí malých panelů. Vypadají i fungují jako zářivky, jen mají daleko příjemnější světlo, svítí všemi barvami duhy, mají uvnitř baterii a dají se buď přidělat na stativ, nebo přicvaknout ke kovovému povrchu pomocí magnetů. Fotografové je používají pro různá kreativní focení či natáčení klipů, často je najdete i v pokojících youtuberů. Mě se osvědčily nejvíc ve dvou případech. Zaprvé v malých interiérech, kde není místa nazbyt, ale potřebujeme výkonná světla. Vnitřek auta, vnitřek vrtulníku, miniaturní koupelna. Zadruhé na lokacích, kde můžeme světelné zdroje přiznat. LED trubice totiž vypadají opravdu jako záživky, takže není (narozdíl od ostatních zdrojů) problém je ve fotce přiznat. Můj oblíbený model je FOMEI LED BAR RGB 25

Miniaturní směrová světla

Jako alternativu k velkým fresnelům různí výrobci vymysleli přenosnou, bateriově napájenou verzi. Hodí se pro natáčení dokumentů, interview, ale ocení jí i kreativnější fotografové aktů či glamour. Tvrdá kresba světla dá vyniknout rysům modelek či konturám těla. Typickým zástupcem této třídy je skvělé světlo FOMEI LED MINI 15W.

Kruhová světla

Hlavní (a jedinou) výhodou kruhových světel je odlesk v očích - ten je totiž kruhový. Vypadá o chlup lichotivěji, než odlesk čtvercový. Proto kruhová světla používají s oblibou vizážisti a kadeřníci pro fotografie proměn, fotografové beauty, nebo youtubeři. Kruhová světla ale bývají relativně slabá, takže se hodí opravdu hlavně pro nasvícení obličeje zblízka, na celou postavu už jejich výkon nestačí. Pokud fotíte portréty, beauty, případně natáčíte vlastní videa, pak by vám jedno takové světlo rozhodně nemělo chybět v repertoáru. Světlo, které bych v této kategorii doporučil je výkonné, ale stále ještě relativně levné: FOMEI LED RGB 18C

Foto Stanislav Petera

Foto © Stanislav Petera

Na co dávat pozor při výběru?

Miniaturní světla existují v myriádě různých typů, velikostí, výkonů, barev a příchutí. Pokud si je budete pořizovat, dával bych pozor na dvě hlavní věci. Zaprvé napájení. Vestavěná baterie je super věc, ale jen do chvíle, než dojde. Volte tedy proto světla, která umí nabíjet, zatímco svítí (bude se hodit pro delší focení), a zároveň mají moderní nabíjení pomocí USB-C. Sám mám miniaturních světel už kolem padesátky a není nic horšího, než hledat deset rozličných proprietárních kabelů s několika různými koncovkami. Má to USB-C? Chci to. Má to vlastní adaptér? Neberu ani omylem.

Druhá, neméně podstatná věc je konzistence světla a ovládání. Velmi se mi neosvědčilo pořizovat různá světla od různých značek. Každé se jinak ovládá, každé má trochu jiné barvy, výkony a celkově to tak nějak nefunguje dohromady. Nehledě na to, že moderní světla už mají většinou ovládání přes aplikaci v telefonu. Volil bych tedy světla jedné značky, s jedním ovládáním a konzistentními barvami. Kterou? Jsem rád, že se ptáte. Samozřejmě Fomei!

Foto Stanislav Petera

Foto © Stanislav Petera

Co si pořídit?

  • Varianta 1: Youtuber

Kdybych se chtěl stát youtuberem (jakože nechci), přemýšlel bych následovně. Potřebuji jedno světlo na obličej (aby mi to slušelo), jedno nebo dvě světla zezadu (aby mi to slušelo ještě víc) a světla na pozadí (aby to slušelo mému pokoji). Do obličeje bych si rozhodně svítil kruhovým světlem FOMEI LED RGB 18C. Zezadu bych na sebe namířil směrové 1-2x FOMEI LED MINI 15W a do pozadí pak přijdou buď dvě trubice FOMEI LED BAR RGB 25, nebo (pokud jsem začínající youtuber) levnější LED MINI RGB 12. Pokud chci ušetřit, vynechám světla zezadu.

  • Varianta 2: Focení dětí

Na focení (vlastních i cizích) dětí se mi velmi osvědčily miniaturní panely Fomei LED MINI RGB 12 a 24. Děti se s nimi dají svítit jak doma, tak venku a barvy výborně dotvoří atmosféru. Jako základ bych pořídil dvě světla, jedno zepředu, druhé zezadu. Pokud máte děti neposedné, budou se k nim hodit i dva asistenti, kteří budou ratolesti se světly honit.

  • Varianta 3: Kreativní fotograf

Fotografům, kteří chtějí experimentovat, se meze nekladou. Dlouhé LED trubice FOMEI LED BAR RGB 25 krásně vykreslí linie těla a vyčarují zajímavé odlesky v očích. Miniaturní panely LED MINI RGB 12 lze používat jak pro svícení portrétů, tak pro modelování interiérů. Kruhové světlo FOMEI LED RGB 18C je pak vyloženě lichotivé a udělá radost každé modelce. Co se počtů týče, asi bych světla kupoval po jednom a experimentoval.

  • Varianta 4: Svícení interiérů

Sám miniaturní zdroje používám téměř na každém focení pro vymodelování a dotvoření atmosféry lokací a interiérů. Z dosavadní zkušenosti si myslím, že rozumný základ pro pokročilejší komerční fotografy je 4x FOMEI LED BAR RGB 25 a 4x LED MINI RGB 12, případně verze 24, pokud to rozpočet dovolí.

V další části seriálu se podíváme na neobvyklé zdroje, které by vás možná ani nenapadlo pro svícení použít.

LEICA Double Rope Strap - Night SO 100cm

Barva Night, Dvojitý popruh, Pevné horozelecké lano

2 990,-
FUJIFILM Instax MINI 99 obal černý

Pouzdro pro Fujifilm Instax Mini 99, Zabraňuje poškození objektivu a těla, Chrání před prachem a poškrábáním

599,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce dubna: Street photo

Diskuze

Tři světla do každé kapsy

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...