Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Fototipy

Fotopublikace vol. 1 aneb Které fotoknihy vám nesmí uniknout

Fotopublikace vol. 1 aneb Které fotoknihy vám nesmí uniknout
17. 5. 2022 | 6 minut čtení

Abyste se ve fotografii posouvali, chce to kromě stálé praxe i inspiraci. A té máme v našem oddělení knih plné police. V tomto článku a dalších, které na něj budou navazovat, vám Kryštof Korč představí skutečné klenoty, které by neměly uniknout pozornosti žádného fotografa. Začneme s českými autory tvořícími černobíle.

Skryté poklady mezi fotoknihami

Když se rozhodovalo o vydání série textů o tom, jaké fotografické publikace ve FotoŠkoda najdete, musel jsem být jako pořadatel fotoknižních dýchánků asi jasným adeptem. O to těžší ale bylo dát takovému zadání nějakou konkrétní formu.

Fotografická kniha se i přes to, kolikrát se mluvilo o smrti fotografie nebo se předpovídal konec klasické knihy, těší čím dál větší oblibě. Dokonce i u nás fungují a stále vznikají malá nakladatelství zabývající se fotografickými publikacemi. Fotoknih je zkrátka nejen historicky, ale jen za pouhých posledních pár let velká spousta.

Napsat o nich jeden povšechný článek by bylo vůbec na pováženou. A tak jsem si vzal bokem odborníka na slovo vzatého, Marka Roda, kterého u knižního pultu ve FotoŠkoda každý den potkáte. S ním jsme dali dohromady pár titulů, které bychom rádi vypíchli ze startu. Řekli jsme si, že začneme tradičně a česky. Lovili jsme tedy v našich a k tomu pouze černobílých vodách.

Josef Koudelka - DENÍKY

První titul, který si určitě zaslouží vaši pozornost, paradoxně obsahuje nejméně samotných fotografií. Jedná se ale po všech stránkách o výjimečné dílo. Josef Koudelka totiž původně uvažoval nad tím, že své deníky spálí, nebo po smrti na 35 let zapečetí. Nakonec se ale přece jen rozhodl je vydat.

I přes tu šťastnou okolnost je to pořád obrovské množství materiálu, který si říká o pečlivé zpracování, při němž snad na každé stránce narazíte na větu jako "nedělej práci za nikoho jiného", "pracuj jen na svých projektech", anebo vůbec nejlepší "jdi fotit".

Tomáši Pospěchovi tak patří ta nejhlubší poklona za to, že, a hlavně jak skvěle, ten úkol i přes podobná příkoří zvládl. Výsledkem je materiál, který vás svou zarputilou upřímností nepustí, zavede až na kraj světa a ještě nechá nahlédnout pod pokličku agentury Magnum. To všechno v doprovodu možná největšího žijícího českého fotografa.

Josef Koudelka - Deníky© Nakladatelství Torst

chci deníky josefa koudelky

Josef Sudek - PRAHA PANORAMATICKÁ 1959

A od knížek vonících novotou rovnou k těm s vůni antikvariátu. Když se řekne černobílé panorama, mnohým se možná ještě dříve než Koudelka vybaví pan Sudek. Jeho legendární sérii Praha panoramatická se Markovi Rodovi podařilo ulovit v krásném sbírkovém stavu.

Hlubotisky na kvalitním papíře od této legendy české fotografie by asi v žádné knihovně milovníka klasiky neměly chybět. Pokud bych měl vypíchnout nějaké knižní unikum, které ve FotoŠkoda čeká na šťastného nového majitele, je to právě tento soubor.

Josef Sudek - Praha panoramatická 1959

chci prahu panoramatickou od josefa sudka

PHOTO ESSAYS

Pokud bych se vás zeptal na to, jakou znáte tvůrčí fotografickou skupinu v České republice, která by vás napadla jako první? ASA 400 by byla asi nejčastější odpověď, pak je tady ale druhé, mnohem semknutější a poměrně úzce zaměřené, konkrétně černobílému dokumentu se věnující, uskupení VERUM PHOTO, utvořené kolem zakladatele Kevina V. Tona.

Ve FotoŠkoda od této skupiny najdete i menší sešitové publikace jednotlivých členů. Nově ale také soubornou knihu pokřtěnou teprve před nedávnem. Pokud vás zajímá současný humanistický dokument, nelze sáhnout po hezčím souboru.

VERUM PHOTO - PHOTO ESSAYS

chci photo essays od verum photo

Lidé v koloběhu dějin

A když už jsme u humanistické fotografie, stojí určitě za zmínku ještě dvě další díla. Lidé od Jana Lukase, legendy české fotoreportáže, shrnují bouřlivou dobu přeměny civilizace dvacátého století na severní polokouli.

K němu do páru, ale obsahově do protikladu, můžeme postavit výjimečnou knihu Všední slavnosti od Daniela Šperla. Jeho dílo je mnohem intimnější a blíže jednotlivému člověku. A ačkoli od obou autorů máme knih více, tyto dvě jsou dobrým případným začátkem, pokud je budete chtít začít poznávat.

Jan Lukas - Lidé 1930-1955

chci knihu lidé od jana lukase

chci knihu všední slavnosti od daniela šperla

Dle mého by si Koudelkovy Deníky měl přečíst každý fotograf nehledě na to, zda jej obdivuje, či ne. Sám se musím přiznat, že jeho obrazy nejsou můj šálek čaje, ale díky knize jsem nejen získal k téhle osobnosti obrovský respekt, ale začal jsem častěji fotit. A pro fotografa lepší dárek než motivace k práci není!

Zaujal vás tento výběr? Pokud ne, nebojte se, bude určitě následovat další, kde třeba najdete knihy, které vám budou bližší. Nemluvě o tom, že pokud nějakou knihu sháníte, nebo jen potřebujete poradit, které dílo jako dárek k narozeninám pořídit, Marek Rod vás nezklame, ani když budete arcinároční. Tak na shledanou ve FotoŠkoda u knih!

chci si prohlédnout nabídku fotografických knih

Úvodní foto: Ron Lach, Pexels

Petr Hecht - CIMRMANI

25 let souboru Divadla Járy Cimrmana, vydání k jubilejní 55. sezóně, limitovaný náklad

1 400,-
Antonín Kratochvíl - AK47

monografie Antonína Kratochvíla, texty: Lenka Klicperová, Antonín Kratochvíl, formát 240 x 320 x 28

1 290,-

Související články

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

Fotopublikace vol. 1 aneb Které fotoknihy vám nesmí uniknout

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...