Registrace na FotoŠkoda FEST startují 6. 5. 2024
CHCI NA FESTIVAL!
Seriály

Neotřelé zdroje světla pro fotografy

Neotřelé zdroje světla pro fotografy
18. 5. 2022 | 4 minuty čtení

Pokud se začnete u svícení nudit, možná je na čase vyzkoušet některou z neobvyklejších technik a začít si se světelnými zdroji trochu hrát. Sám jsem se v této fázi ocitl hned několikrát a tady jsou některé tipy, na které jsem přišel. Jako základ doporučuji přestat se omezovat a zkusit trochu vystoupit z komfortní zóny. Samozřejmě ne u komerčních zakázek, ale ve volné tvorbě. Svítit se totiž dá doslova čímkoliv. Svíčkami, mobilem, nebo třeba zářivkou na pánských záchodcích. Nevěříte? Pojďme se na to společně podívat.

Sviťte tím, co máte právě u sebe

Většina lidí má s sebou vždy alespoň jedno světlo. Nevěříte? A máte mobil? Svítilnu v mobilu jsem použil hned na několika velkých foceních. Zaprvé vytváří báječně ostré, tvrdé světlo (což mám rád), zadruhé je to světlo, které mám vždy u sebe. Schválně zkuste, jak zajímavé světlo dokážete vyčarovat z mobilu, třeba v kombinaci s barevnými filtry ze sady FOMEI Variety Pack.

Foto Stanislav Petera

Foto © Stanislav Petera

Kombinujte barvy

Kombinace barevných teplot světla je něco, čemu se fotografové vyhýbají jako čert kříži. Minimálně ti konzervativní. Já mám naopak za to, že kombinovat barevné zdroje je skvělé a může to do fotky vnést nové emoce. Ta nejjednodušší varianta, kterou máme všichni k dispozici doma, je zkombinovat studené denní světlo s teplým světlem žárovky. Pokročilejší fotografové pak mohou použít speciální reflektory (například Biglamp 501 MegaKit) a darovat žárovce krom teplé barvy i zajímavou kresbu.

I tady lze vyzkoušet různé barevné filtry (třeba zmiňované FOMEI Variety Pack) v kombinaci se žárovkami, LED světly či dokonce blesky.

Všesměrové světlo? Ano, prosím!

Fotografové mají většinou za to, že by světlo mělo někam mířit. Nemusí to ale být vždy pravda. Jsou situace, kdy simulujeme zdroje, které svítí do všech směrů. Plamínek svíčky, světlo v lucerně, nebo dokonce táborák. Případně žárovka. Všesměrová LED světla byla ve fotografii dlouho problém, žádná totiž neexistovala. To už ale není pravda, takže pokud toužíte po osvětlení do všech stran, světlo BUSHMAN Halo 360 Light vám udělá velkou radost.

Foto Stanislav Petera

Foto © Stanislav Petera

Žárovka? Rozhodně, ale v RGB

Když už jsme u těch žárovek. Dlouhou dobu neexistovalo snadné a rychlé řešení pro situace, kdy fotograf potřebuje změnit barvu nebo intenzitu světla v interiéru, kde jsou už existující zdroje světla, například stolní lampy, lustry a podobně. V minulých dvou letech ale i tento problém přestal existovat, protože přišla nová LED světla se žárovkovou paticí. K dispozici máme rovnou dva konkurenční systémy - Aputure Accent a Nanlite PavoBulb 10C.

Svítit, nebo blýskat? 

Že nemá smysl kombinovat záblesky s trvalými světly? To bych souhlasil. Ale ne v případě, kdy se snažím vyrobit umění. Případně znázornit pohyb. Kombinací rozmazaného pohybu (pomocí LED fresnelů Fomei LED RGB 200F) a zároveň zmražení siluet (pomocí záblesků Fomei Digital Pro X 500) pak mohou vzniknout nádherné, umělecké fotky.

Foto Stanislav Petera

Foto © Stanislav Petera

Kreativitě se ale meze nekladou a variant toho, co se dá s trvalými světly, barvami a kombinacemi docílit je mnoho. Velmi proto doporučuji nebát se, zkoušet a pokud možno nedbat na hranice, které si myslíte, že existují. V poslední kapitole našeho seriálu si ještě probereme, která světla se hodí pro koho a navrhnu konkrétní sety světel pro jednotlivé typy fotografů.

Leporelo z vlastních fotek

originální dárek nebo dekorace do interiéru, možnost orientace na výšku nebo na šířku, rozměr obálky 15 x 15 cm

500,-
SIGMA 15 mm f/1,4 DG DN Diagonal Fisheye Art pro Sony E

První diagonální rybí oko se světelností f/1,4 pro full frame, S úhlem pohledu 180°, Odolný proti prachu a stříkající vodě

54 990,-
DJI RS 4 Pro

Profesionální stabilizátor pro videotvůrce, S vertikálním snímáním 2. generace, Plynulé a pohodlné vyvažování

22 790,-

Související články

Nan Goldin - bouřlivé období v New Yorku

Nan Goldin - bouřlivé období v New Yorku

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Diskuze

Neotřelé zdroje světla pro fotografy

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...