FotoslužbyRozhovory

Rozhovor - Lucie Bártová: Vzpomínkám dáváme nový život

Rozhovor - Lucie Bártová: Vzpomínkám dáváme nový život
14. 9. 2022 | 12 minut čtení

Lucie Bártová působí ve FotoŠkoda jako vedoucí oddělení fotografických služeb. S fotkou je profesně spojena prakticky celý svůj dospělý život a jak sama říká, věnuje se jí vlastně odjakživa. Jak fotografii vnímá dnes? Jaké služby má Lucka ve FotoŠkoda pod palcem? A co všechno dokáže se svými kolegy pro zákazníky zrealizovat? Na tyto a další otázky najdete odpovědi v následujícím rozhovoru.

Vítejte v centru fotoslužeb 

S Luckou Bártovou jsme se sešli přímo v Centru FotoŠkoda, dole na oddělení tisku. Na první pohled zaujme už jen to, jaké množství technologií i lidí najdete na relativně malé ploše v suterénu Paláce Langhans, v ulici Vodičkova 37 na Praze 1, kde Centrum FotoŠkoda sídlí. Vše zde má své místo a každý přesně ví, co a kde má dělat. Tím, že jsme s Luckou dělali rozhovor zrovna v době pracovní špičky, bylo tak vše umocněnou hektickou pracovní atmosférou a současně i jasným řádem.

 

Lucka Bártová - rozhovor, služby v Centru Fotoškoda img1

 

  • Ahoj Lucko, začněme portfoliem služeb a produktů, které máš v Centru FotoŠkoda na starost?

Jakožto vedoucí oddělení služeb mám zodpovědnost za všechny naše tiskové služby a fotoprodukty. Sem patří maloformátové fotografie, velkoformátové fotografie, fotoobrazy, fotoknihy, kalendáře a fotodárky. Ze služeb nabízíme digitalizaci fotografií, přepisy filmů i videozáznamů, vyvolávání filmů a jejich digitalizaci a rámování na míru. V neposlední řadě nesmím zapomenout ani na služby našeho fotoateliéru. Detailní nabídku najdeš na našich stránkách.

 

Lucka Bártová - rozhovor, služby v Centru Fotoškoda img2

 

  • Když jsem procházel celým oddělením služeb, překvapilo mě, kolik zařízení, technologií i lidí tady, na relativně malém prostoru, máte. Můžeš to nějak stručně shrnout?

Ve Fotoslužbách pracuje stabilně něco kolem 35 lidí celkem. Co se týče jednotlivých pracovišť, úplně vzadu, vlevo od schodů máme umístěny dílny - pracoviště DTP a výroby fotoknih. Spojené jsou mimo jiné také z důvodu, že chceme, aby se zde kolegové dokázali vzájemně zastoupit v práci. V zadní části dílen pracují vazači zpracovávající fotoknihy. Zbývající, větší část dílen zaujímá pracoviště DTP. Zde adjustujeme fotografie, velkoformátové tisky, provádí se zde řezání tisků a podlepových desek, montáž do rámů apod. K dispozici máme dva velkoformátové plotry i pracoviště grafika.

Ve střední části prostorů služeb máme umístěný minilab, zde vyvoláváme klasické fotografie do formátu 30 x 45 cm chemickou cestou, tzn. že pro vyvolání fotografií se používá, tak jako kdysi v temných komorách, vývojka, bělič a stabilizace, i když v dnešní době máme vše zakomponované do jednoho stroje. Veškeré fotografie, které si zákazník u nás nechá zpracovat, prochází odbornýma rukama laborantů, každou fotografii upravují zvlášť.

Projdeš-li minilabem, dostaneš se do oddělení alba a rámů. Tady máme pro zákazníky k dispozici i malý showroom. Nabízíme velký výběr alb různého typu, rámečků a také velký vzorník rámů na míru. V přední části je umístěn fotoateliér pro focení portrétů na počkání a zázemí. Každé jednotlivé oddělení má samozřejmě své vedoucí týmu, kteří mají na starosti jednotlivé úseky. Každý úsek musí mít svého samostatného, styčného důstojníka.

 

Lucka Bártová - rozhovor, služby v Centru Fotoškoda img3

 

  • To bychom měli jednotlivá oddělení fototisku a služeb. Jaké tiskové a dokončující technologie v Centru FotoŠkoda používáte?

Když začnu u fotografií, máme zde nejmodernější minilab Noritsu, na kterém vyrábíme všechny menší formáty do rozměru 30 x 45 cm. Na minilabu taktéž zpracováváme fotokalendáře a fotoknihy. Fotoknihy nabízíme v různých vazbách – měkké, pevné a knižní a zároveň i v různých formátech. Pak zde máme ještě tzv. suchý lab, což je maloformátový inkjet. Ten slouží především pro tisk fotografií „na počkání“ do formátu 30 x 45 cm.

Dále nabízíme velkoformátový tisk – toto označení používáme pro veškeré formáty fotografií nad rozměr 30 x 45 cm, pro tisk používáme plotry Canon s šířkou potisku až 1,5 metru. Velkoformátové fotografie jsme tedy schopni kvalitně vytisknout až do rozměru 1,5 × 3 metry! K dispozici máme i velký laminátor na kašírování a laminování a samozřejmě celou řadu drobnějšího vybavení, určeného k rámování, řezání, formátování a dalšího dokončování fotografií, fotoobrazů a fotoknih.

 

Lucka Bártová - rozhovor, služby v Centru Fotoškoda img4

 

  • A co další fotoslužby, které nabízíte?

Z fotoslužeb bych zde ráda zmínila digitalizaci negativů a klasických fotografií. Jsme schopni naskenovat ve vysokém rozlišení a v perfektní kvalitě papírové fotografie, negativy i diapozitivy. Zajímavostí je, že i malé formáty fotografií nebo diapozitivů umíme mnohonásobně zvětšit. Téměř jakoukoli fotografii a předlohu tak zákazníkům rádi zdigitalizujeme i vytiskneme. Vzpomínkám tak dáváme nový život.

K výčtu našich fotoslužeb patří také fotoateliér a fotodárky. Do ateliéru k nám chodí zákazníci, kteří potřebují rychle a kvalitně portrétní fotografii - buď na oficiální dokumenty, jako jsou průkazy, víza apod., nebo jako prezentaci do životopisu či k jinému profesnímu využití. Zmíněné fotodárky - magnetky, samolepky, koláže - jsou pak zajímavým doplňkem k tiskovým produktům. Velmi oblíbené jsou například hrnky „plecháčky“ s vlastním potiskem.

Nabízíme i veškerou podporu k našim produktům: úpravy fotografií, retuše, rámování, poradenství, expedice až k zákazníkovi, ale také třeba podpůrné workshopy. Pravidelně pořádáme například kurzy, jak správně vytvořit fotoknihu.

 

Lucka Bártová - rozhovor, služby v Centru Fotoškoda img5

 

  • Pokud bych si chtěl hned teď objednat nějaký fotoprodukt, co pro to mám udělat?

Jsou dva způsoby. Jedním je osobní návštěva naší prodejny. Data pro zpracování si můžeš nahrát přes automatický kiosek, kde si současně i vybereš typ papíru, rozměr a tak dále. Pokud bys náhodou někde v průběhu objednávky tápal, naši ochotní kolegové ti rádi pomohou, poradí. Druhou možností je zadání objednávky online, přes Designer - součást našich webovek. Tam si vybereš konkrétní fotoprodukt, včetně dalších parametrů, jako je velikost, materiál, provedení a tak dále.

 

Lucka Bártová - rozhovor, služby v Centru Fotoškoda img6

 

  • Jakou pozici vlastně má dnes, v době digitálního věku, klasická analogová fotografie? Je o ní ještě vůbec zájem, nebo jsme už propadli definitivně digitálu?

Naopak, o klasickou fotografii je zájem pořád, dokonce v poslední době její obliba roste. V labu vyrábíme fotografie klasickým, původním postupem, jedině osvit fotografií se liší, dnes se používá k osvitu laser. Zpracováváme zde jak digitální data, tak i klasické filmy, a ty dokonce v nezanedbatelném množství. Obraz se následně díky osvitu přenese na fotopapír a klasicky přes vývojku a ustalovač dochází k vyvolání fotografií. Celý proces je již plně automatický, ale v principu jde o stejný postup jako ještě v éře klasické fotografie. Analogové fotografie se opět vrací, a to zejména díky mladším generacím a (staro)novým technologiím a fotoaparátům typu Polaroid, Instax, Lomo a podobně. Hlavně mladí s analogem rádi experimentují a také právě díky nim klasická fotografie chytla druhý dech.

 

Lucka Bártová - rozhovor, služby v Centru Fotoškoda img7

 

  • Dalo by se tedy říci, že klasická fotografie patří mezi současné trendy? A když na to navážeme, jaké jsou tedy aktuální trendy v tisku fotografií a fotoproduktů? Co je „in“?

Snažíme se vést osvětu, že v dnešní době, kdy se vše zaměřuje na digitalizaci, je zpracování fotografií hodně důležité, jelikož fotografie vám zůstane jako vzpomínka na dlouhou dobu. Vzpomeňme na staré fotografie, které nacházíme po svých příbuzných, které si zákazníci s velkou oblibou nechávají skenovat a z dat poté zhotovovat další fotografie. Pokud nemáte fotografii a o data v počítači či mobilu přijdete, již přicházíte i o vzpomínky. Takže zpracování fotografií je stále v kurzu. Dnes jsou již i při fotografování hodně „in“ různé filtry a speciální filmy typu Lomo, které výslednou fotografii „uměle degradují“ a přidávají do ní například zrno, škrábance, silnou vinětaci nebo různé filtry typu sépie a podobně. To je současně dost paradox, protože zatímco dříve jsme ve fotolaboratořích dbali hodně úzkostlivě na to, aby každá fotografie byla perfektní a bez kazů, dnes jsou právě ty kazy žádoucí a dost populární. K dalším trendy fotoproduktům patří určitě fotoknihy a fotoobrazy na malířském plátně či v rámu Nielsen.

 

Lucka Bártová - rozhovor, služby v Centru Fotoškoda img8

 

  • Jaké problémy zákazníci nejčastěji řeší před tiskem nebo po něm?

Největší zmatky panují v nepochopení správných formátů a poměrů stran fotografie. Hodně zákazníků bohužel stále tápe a nerozumí rozdílu v poměru stran 3 : 2 a 4 : 3. Běžně tak dochází k situacím, kdy zákazníci fotografii z mobilu s poměrem stran 4 : 3 vytisknou na formát papíru například 10 × 15 cm, což je poměr stran 3 : 2. Pak mají buď oříznutou fotografii nahoře a dole, nebo jsou naopak po stranách bílé pruhy. Další nedorozumění vzniká při nepochopení označení rozměrů, kdy typické rozměry fotografií jako například 10 x 15 a 13 x 18 apod. vychází jak z určitých historických souvislostí, tak jde často o zaokrouhlené hodnoty. Výsledné tisky pak mohou být například o 2 mm větší nebo menší, což je problém, pokud to máte do již připraveného rámu, či pasparty. Vše je podrobně vysvětleno na našem webu.

 

Lucka Bártová - rozhovor, služby v Centru Fotoškoda img9

 

  • Co je konkurenční výhoda tiskových služeb Centra FotoŠkoda a co je podle tebe hlavním zákaznickým benefitem?

Široké portfolio produktů a k tomu veškerá servisní a poradenská podpora. V tom jsme zcela jedineční. Dále je to vysoká profesionalita a spolehlivost všech kolegů a kolegyň. Jsou zde lidé opravdu na svém místě, kteří perfektně rozumí své práci. Navíc jsme tu všichni současně i nadšenci do fotografie, takže dobře chápeme a známe potřeby a starosti fotografů. Také bych vyzdvihla to, že většinu fotoproduktů děláme ručně a s veškerou péčí. Ať už jsou to fotoknihy, fotoobrazy, nebo například fotografie z minilabu, kde opravdu každá fotografie projde našima rukama a je pečlivě zkontrolována a upravena. To je něco, co na našem trhu nemá obdoby.

 

Lucka Bártová - rozhovor, služby v Centru Fotoškoda img10

 

  • Na závěr bych si dovolil pár otázek takříkajíc „na tělo“: Co znamená fotka pro tebe osobně? Jakými pracovními pozicemi jsi v Centru FotoŠkoda prošla? A co tě na tvé práci nejvíc baví?

Fotce se věnuji vlastně odjakživa. Vystudovala jsem ji a hned po škole jsem nastoupila do fotolaboratoře. Ve FotoŠkoda jsem začínala jako laborantka a za dobu svého působení zde jsem si prošla téměř všemi možnými pozicemi na tiskových službách. V současné době mám v Centru FotoŠkoda na starost celé oddělení tisku a tento rok to bude vlastně už 20 let, co zde pracuji. Na své práci mám nejraději tu rozmanitost, je to pořád něco nového, není to žádná rutina a určitě se tady nenudím. Také bych zdůraznila, že tu máme skvělý kolektiv a opravdu šikovné kolegy a kolegyně – profesionály na svém místě.

Děkuji za rozhovor

TAMRON 28-75 mm f/2,8 Di III VXD G2 pro Nikon Z

Objektiv pro full-frame snímač s bajonetem Nikon Z, Všestranný rozsah zoomu, Nejlepší kvalita obrazu ve třídě standardních objektivů se zoomem

23 990,-
Nejrychlejší fotokniha

automatické poskládání fotoknihy do 5 minut, ručně vázaná lay-flat vazba pro otevření bez záhybů, obálka s vaší fotografií

270,-

Související články

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat fotografický papír

5 důvodů, proč si nechat vyvolat film zrovna u nás

5 důvodů, proč si nechat vyvolat film zrovna u nás

Další Rozhovory

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Jana Kupčáková: dobrý street fotograf musí mít rád lidi

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii má narůstající trend

Luboš Rytych: Poptávka po klasické fotografii má...

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...