Fototipy

Nejlepší cestovní stativy aneb Co si zabalit s sebou na cesty

Nejlepší cestovní stativy aneb Co si zabalit s sebou na cesty
1. 7. 2022 | 4 minuty čtení

Malé i velké, na foťáky i mobily, skladné a lehké. Ideální stativ na cesty vypadá pro každého trochu jinak. V tomto článku vám představíme produkty, které podle nás rozhodně stojí za to a na cestách vám prokážou perfektní službu.

Malý a flexibilní

Fotit třeba ze stromu nebo ze sloupu lampy? Pro stativy Joby GorillaPod žádný problém! S flexibilními nohami můžete pro focení využít takřka jakoukoli plochu a díky malým rozměrům se vejde do každého batůžku. Pokud vlastníte menší bezzrcadlovku nebo kompakt, bohatě vám postačí 1K kit, pro větší fotoaparáty můžete sáhnout po 3K kitu.

Flexibilní ministativ Joby GorillaPod 3K Kit

chci joby 1k kit

chci joby 3k kit

Pokud toužíte po ještě menším vybavení, můžete využít svorku Leofoto MC-50, kterou upevníte na větev či trubku (nebo i na stativ) a má nosnost 5 kg. Na ni pak stačí nasadit svorku na telefon a můžete vesele fotit i se svým mobilním telefonem.

chci svorku na telefon leofoto

Ministativy "do kapsy"

Nepotřebujete až takovou flexibilitu, ale spíš něco, co můžete mít takřka v kapse u bundy, máme pro vás hned několik tipů. Pro focení mobilem se skvěle hodí Joby HandyPod Mobile, pokud máte (bez)zrcadlovku, můžete se naprosto spolehnout na Leofoto MT-03. O něco těžší, ale pořád velmi kompaktní je pak třísekční karbonový ministativ Leofoto Ranger LS-223C.

Ministativ Leofoto MT-03 + LH-25Ministativ Leofoto MT-03 + LH-25

chci leofoto mt-03

chci joby handypod

chci leofoto ranger LS-223C

Vyšší, a přesto skladné

Ministativy jsou skvělé, ale někdy zkrátka potřebujete něco vyššího - ať už proto, že se pohybujete v místech, kde nemáte malé stativy na co postavit, nebo proto, že potřebujete větší nadhled a lepší polohovatelnost. Ani tady nebudeme skoupí na tipy, máme jich totiž v zásobě spoustu a vybere si rozhodně každý!

Do kategorie "šikovné za výbornou cenu" bychom mohli zařadit třeba Manfrotto Element s nosností 4 kg, hliníkový Vanguard VESTA TB235 AB s otočným sloupkem perfektním pro focení makrosnímků, Vanguard VEO 3T+ 234AB s výsuvným sloupkem, na který můžete upevnit další destičku, a být tak ještě kreativnější, nebo karbonový Rollei C5i, který můžete využít i jako monopod.

Vanguard VEO 3T+ 234ABVanguard VEO 3T+ 234AB

chci manfrotto element

chci vanguard tb235

chci vanguard 3t+

chci rollei c5i

Pokud si můžete dovolit zainvestovat o něco více, nezklame vás karbonový Leofoto Urban LX-254CT s otočným sloupkem, kulovou hlavou s kontrolou frikce a nosností až 8 kg nebo rovněž karbonový Manfrotto Befree GT XPRO, který unese až 10 kg, vysunete ho až do 162 cm a jehož středový sloupek můžete "vyosit" a fotit třeba různé detaily.

chci leofoto urban lx-254ct

chci manfrotto befree gt xpro

Opravdu nároční uživatelé ocení perfektní vlastnosti karbonových stativů Gitzo GK1545T či Gitzo GK1555T, mezi něž patří velká stabilita, velmi nízká hmotnost, skvělé ovládání nohou či nosnost 10 kg. Model GK1545T vysunete až do výšky 162 cm, Gitzo GK1555T do 138 cm. Extrémně skladný je pak cestovní stativ Peak Design s unikátním rychloupínacím systémem.

Cestovní stativ Gitzo GK1545T-82TQDGitzo GK1545T-82TQD

chci gitzo gk1545t

chci gitzo gk1555t

chci cestovní stativ peak design

Fotíte-li (také) s telefonem, můžete mít po ruce také držák na smartphone Manfrotto Pixi, který našroubujete na na jakýkoli stativ, a kromě telefonu na něj můžete upevnit třeba LED světlo či mikrofon a pořizovat skvělé vlogy i na cestách.

chci držák na smartphone od manfrotto

Úvodní foto: © Min An, Pexels

VELBON UTC-53AS karbonový stativ s kulovou hlavou

kompaktní a robustní, extra nízká hmotnost, vysoká odolnost

3 990,-
VANGUARD VESTA 233AP - stativ

Maximální výška [cm]: 155, Minimální výška [cm]: 57,5, Maximální zatížitelnost [Kg]: 3,5

1 690,-

Související články

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Téma měsíce dubna: Street photo

Téma měsíce dubna: Street photo

Diskuze

Nejlepší cestovní stativy aneb Co si zabalit s sebou na cesty

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...