6. 7. 2022 | 6 minut čtení

Natáčíte video na YouTube, chcete lepší zvuk při točení vlogů, nebo nevíte jak na audio při živém vysílání? Zvuk je při natáčení videa až 50% úspěchu a výběr správného mikrofonu by neměl nikdo podcenit.

Rozdělení mikrofonů podle jejich uplatnění

Na co mikrofon potřebujete? Vyberte si podle našich tipů na jednotlivé žánry. 

  • Natáčení na YouTube 

Často v domácím prostředí, dílně, na ulici, je natáčení na YT aktivitou, kdy vás obklopuje značné množství dalších zvuků. Zaměřte se na mikrofony, které jsou univerzální, ale dají se uživatelsky nastavit. Jedním za všechny může být volba známé osobnosti z YT, popularizátora videa a sdílení vůbec, Casey Neistat, který volil Rode Videomic Pro pro jeho kvalitní zvukový výstup, možnost nastavení citlivosti a samozřejmě držák Rycote

  • Vlogování 

Stále nejpopulárnější volba sdílení vašeho "příběhu" je i v dnešní době vlogování. Mikrofon na tento žánr videa by měl mít všesměrovou charakteristiku a fungovat bez baterií. Skvěle tedy poslouží například VideoMicro, který je navíc dodáván i s protivětrnou ochranou, tzv. "mrtvou kočkou". Ta dokáže velmi účinně tlumit nárazy větru ve venkovním prostředí a najde uplatnění i při nahrávání v interiéru, kde tlumí a rovná váš hlas. 

  • Rozhovor dvou lidí

Klopové mikrofony jsou v tomto případě asi nejčastější volbou. Jsou poměrně univerzální a nevyžadují přípravu setu, dalších stojanů apod. Jejich základ tvoří dva vysílače signálu u dvojice co mluví a přijímač signálu na kameře/fotoaparátu. Nevyžadují žádnou další instalaci a párování je většinou automatické. V základu lze dobře začít se sadou Samaramonic Blink B2, jeho předností je vestavěná baterie a rychlé nabíjení přes USB-C, sada je kompletní a nabízí i dva klopové mikrofony a větrnou ochranu. Pokročilejší volbou je sada Saramonic ....., která nabízí kromě výše uvedených funkcí i větší kontrolu nad zvukem, možnost zařazení do skupin, ale i napájení pomocí nabíjecích AA baterií, které mají větší výdrž.  

  • Natáčení v přírodě

Jestli něco v přírodě nemáte, je to kontrola nad počasím. Podobně jako u univerzálních žánrů i zde se tedy vyplatí využít všesměrového mikrofonu s dobrou ochranou proti větru. Asi nejuniverzálnější bude opět mikrofon bez baterie, který umístíte do sáněk blesku a připojíte přiloženým kabelem rovnou do fotoaparátu / kamery.

  • Živé vysílání

Pro rychlou potřebu živého vysílání bych doporučil bezdrátovou sadu pro jednu nebo dvě osoby. Je univerzální a dá se připojit do dalších zařízení. Příkladem mohou být nedávné přenosy, které produkčně zajišťuje agentura LIVE PR. Rado s Michalem využívají sady RODE Wireless GO a GO II, adaptují je XLR adaptéry do rekordéru ZOOM H6 (nemáme, ale stejně bude fungovat TASCAM DR-60 II) a pak do počítače. 

Chci mikrofon

Co je to směrová charakteristika u mikrofonu? 

Nemám rád specifikace a vlastnosti, vše raději zkouším v reálné praxi formou “trial error”. I proto jsem nechal tuto část níže do článku. Pár základních vlastností je ale dobré znát. 

  • Všesměrová, nebo také kulová charakteristika 

mikrofonu je taková, kdy mikrofon přijímá zvuk ze všech směrů stejně. To se hodí pro vlogy, živé přenosy z prostředku stolu apod. 

  • Kardioidní charakteristika 

Se využívá zejména pro zpěv. Zaměřuje se na “náběr” zvuku z popředí mikrofonu. Ignoruje zvuky za mikrofonem.

  • Úzce směrová charakteristika

Směrové mikrofony jsou protáhlejšího tvaru, často rozměrné. Využívají se pro záznam zvuku z jasně daného směru. Jsou ideální pro nahrávání zvuků zvířat, filmové produkce apod. 

  • Hyperkardioidní charakteristika

Je více směrová než kardioidní a je využívána při hovoru více osob, nebo při doplnění scény o hudební nástroje apod. 

Rozsah frekvence mikrofonu

Pokud lidé slyší od 20 do 200 Hz, proč by měl mikrofon zabírat více či méně? Dobrá otázka, odpovědí mohou být speciální aplikace nebo situace, kdy stejně ve vyšších či nižších frekvencích nemá zvuk barvu.  

Vychytávky pro snadnější nahrávání zvuku

Za dobu co tvořím na volné noze jsem hledal způsoby, jak zvuk zaznamenat na lepší a lepší úrovni. Jako nejlepší se mi osvědčil malý kapesní rekordér TASCAM a různé externí mikrofony. Nesmí chybět ani stabilní základna, například GorillaPod 1K. Jak už to tak bývá, nemůže být nic zcela univerzálního a jak se budete dostávat v problematice dál a dál zjistíte, že potřebujete různé systémy. A co dál? 

  • Nespoléhejte na automat!

V zrcadlovkách a bezzrcadlovkách, které tvoří páteřní nástroj zdejší komunity, je zesilovač zvuku, který funguje s citlivostí pohyblivě. Pokud tedy mluvíte, nastaví ji na nižší, přestanete mluvit, zvedne ji, začnete mluvit a opět ji rovná k vašemu hlasu. Dostanete tak nerovnoměrný zvuk s množstvím šumu. Přejděte do manuálu a citlivost si stáhněte do mínusu cca. o 10 dB. 

  • Tvořte si zvukovou knihovnu

Rekordér zabere málo místa, je dobré ho brát i na výlety, kde nutně netvoříme. Nahrávejte zvuky vody (déšť, vodopád, potůček v lese, řeka), zvuky prostředí (les, vesnice, město, nádraží). Nevynechejte zvuky lidí, strojů, dopravních prostředků apod. Podle mě není nic lepšího než váš originální zvuk, který dále doplní vaše finální video. 

Co dodat závěrem? Podívejte se na naší Videoškolu, kde zvuk probíráme v samostatné epizodě a bavte se tvorbou jako my. 

Podívám se po mikrofonu

SARAMONIC Blink 500 ProX B6 (USB-C)

Bezdrátová technologie: digitální 2,4 GHz, Vysílač: 2 x Clip-On s mikrofonem, Automatické skenování RF kanálů

5 090,-
SARAMONIC Blink 500 ProX B5 (USB-C)

Bezdrátová technologie: digitální 2,4 GHz, Vysílač: 1 x Clip-On s mikrofonem, Automatické skenování RF kanálů

4 290,-
SARAMONIC Blink 500 B1 (TX+RX)

Bezdrátové nahrávání zvuku přímo do kamery, Skvělá alternativa k nahrazené klasického mikrofonu, Není potřeba baterií, jsou zabudované a vydrží až 5 hodin

3 390,-

Související články

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat monitor pro fotografy

Jak vybrat monitor pro fotografy

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...