3. 8. 2022 | 8 minut čtení

Centrum FotoŠkoda je nejen špičkovým a vysoce odborným obchodem a eshopem s foto a video technikou, CFŠ je také největším dodavatelem prvotřídních foto tiskových služeb, workshopů, kurzů a dalších oborových akcí v ČR. V naší nové sérii podrobně rozebíráme tiskové služby a foto produkty, které pro vás v Centru Fotoškoda vyrábíme. Dnes se podíváme na fotoobrazy a také zajímavé speciality.

Vstupte do centra tiskových služeb FotoŠkoda

Vítejte v centru fotoslužeb FotoŠkoda. Aneb jak vznikají působivé fotoobrazy a velkoformátový tisk. Co se s vašimi fotografiemi děje ihned po odeslání objednávky? Jaký je celý proces vzniku vašich krásných foto produktů? Tyto a další, navazující otázky podrobně rozebíráme v nové sérii, s níž nakoukneme pod pokličku služeb Centra FotoŠkoda. V minulém (úvodním) díle jsem si přiblížili, jak služby ve FotoŠkoda fungují, nyní se podíváme na vznik samotných fotoproduktů v tiskových službách. Dnes konkrétně fotoobrazy

Předešlé díly:

 

Tisk a sluzby FotoSkoda II cast img1

Fotoobrazy na plátně

Nejprve se na plátna podívejme z trochu širší perspektivy. Fotografická plátna patří mezi jedny z vůbec nejpopulárnějších materiálů pro fotoobrazy. Plátno má jedinečnou strukturu a napříč celým tiskovým foto segmentem se můžeme setkat s plátny různých typů - od křídově bílého plátna, přes plátna „s teplým“ nádechem (tedy více či méně „do žluta“), až po plátna příjemně krémová. Co se týče povrchu, plátna se dělají jak v lesklém tak i matném provedení a jsou k dispozici též v různých gramážích – od lehčích (250-320g/m2) až po plátna silná (350-450 g/m2). Jedná se o směs bavlny a polyesteru a daný poměr vlastně přímo určuje kvalitu plátna a samozřejmě i cenu. Převládají-li směsi umělé (polyester), jde zpravidla o levnější typ plátna. Naopak u těch nejkvalitnějších a tím pádem i nejdražších pláten, převládá přírodní složka (bavlna/canvas). Také co do struktury, mohou být plátna silně strukturovaná, stejně tak i jemně strukturovaná. U nás, v Centru Fotoškoda používáme v hlavně plátno matné, které se v průběhu let osvědčilo jako plátno nejpopulárnější a také nejvhodnější pro širokou oblast využití - v rámci vysoce kvalitního tisku fotografii.   

 

Tisk a sluzby FotoSkoda II cast img2

 

Samotná výroba fotoobrazů na plátno je svým technologickým postupem paradoxně nejjednodušší ze všech typů fotoobrazů, které si můžete v portfoliu FotoŠkoda vybrat. Základem je tisk na kvalitní plátno, které se následně vypne do dřevěného klínového (tzv. slepého / „blind“) rámu. Rám zde slouží jako vnitřní výztuha a z pohledové strany není vidět (viz samotný název rámu). Z rubové strany je plátno k rámu pevně ukotveno pomocí kovových sponek. Rám i fotografie (plátno) tak tvoří nedílný celek, který vypadá fantasticky a vydrží vám na zdi mnoho let. Ostatně, právě zde přesně platí, že „v jednoduchosti je krása“. Fotografie, vytištěné na plátno jsou zcela jedinečné, vynikají širokou tonalitou, sytou černou, krásnými pestými barvami a elastickým i relativně odolným povrchem. Plátno je také velmi univerzální a lze jej velice dobře použít například i pro černobílou fotografii.

 

Tisk a sluzby FotoSkoda II cast img3

Fotoobrazy v alu rámu

Jde o zajímavou kombinaci klasických fotoobrazů v rámu a moderních fotoobrazů na lehčených sendvičových deskách (nejčastěji typu "kapa"). Fotografie je vytištěna na kvalitní fotopapír (lesk či mat), poté je na ní aplikována UV laminace, která jednak zvyšuje mechanickou odolnost fotografie a současně ji chrání před UV zářením. Poté je zalaminovaná fotografie nakašírována (celoplošně nalepena) na lehkou sendvičovou desku. V předposlední fázi výroby dojde k preciznímu ořezu desky i s fotografií na přesný rozměr. Ve finální fázi je fotografie i s deskou opatřena pevným, hliníkovým rámem. Jedná se o tenký profil a výsledný fotoobraz nejenže vypadá skvěle ale je též velmi lehký a současně i vysoce odolný.

 

Tisk a sluzby FotoSkoda II cast img4

 

K dispozici je navíc široký výběr hliníkových profilů, které překvapí pestrou škálou barev i tvarů. V ceně jsou zahrnuty hliníkové rámy Nielsen profilu 01, 02, 217, 269, 273 nebo dřevěné rámy Loria a Bergane. Fotoobrazy v rámu jsou v nabídce od formátů 20×30 až do rozměru 150 × 200 cm.

 

Tisk a sluzby FotoSkoda II cast img5

Fotoobrazy pod akrylátovým sklem 

Dostáváme se k těm nejluxusnějším fotoobrazům, které lze ve FotoŠkoda objednat. Prvním z nich jsou fotoobrazy pod akrylátovým sklem, jedná se o velkou specialitu jak z pohledu samotného foto produktu, tak i jeho vlastní výroby. Vytištěná fotografie na kvalitním fotopapíru se zde lepí lícní stranou, což je výjimka ze všech ostatních fotoobrazů, kde je fotografie lepena/kašírována vždy stranou rubovou. Používá se k tomu speciální (ultra tenká) oboustranná podlepová fólie, která se nepoužívá pro žádné jiné fotoprodukty. Podlepová fólie se tedy aplikuje nejprve na lícní stranu fotografie a poté se fotografie i s fólií nalepí na akrylátové sklo (přesněji: pod ně).

 

Tisk a sluzby FotoSkoda II cast img6

 

Samotná výroba je zde složitější zejména ze dvou pohledů. Rozměry akrylátového skla jsou již předem naformátovány, takže montáž fotografie a její lepení musí být velice přesné a maximálně precizní, pracuje se zde doslova s milimetry, což je zejména u větších formátů opravdu umění! Fotografie musí být o něco málo větší než samotné sklo a přesahuje tedy po stranách o cca 3 až 5 mm. Přesah se nakonec odřízne. Druhou věcí jsou extrémně vysoké nároky na čistotu pracovní plochy i okolí.

 

 

Mezi povrch akrylátového skla a fotografie (resp. podlepovou fólii) se nesmí dostat jediné zrnko prachu či jiné nečistoty. V případě opaku je nutno vše začít znovu - od tisku, přes aplikaci fólie až po nalepení pod sklo. Na závěr ještě třeba opatřit zadní část fotoobrazu speciálním závěsným systémem (robustní kovový hák pro zavěšení na zeď). Provádí se specifickým postupem, 2-fázově (2× odlišným typem lepení) a pomocí lepidla s extrémní pevností v tahu (až cca 500 kg/cm). Vzhledem k faktu, že velkoformátové obrazy pod akrylátovým sklem váží až 13 kg, to zde rozhodně má svůj smysl.    

 

Fotoobrazy na hliníkové desce 

Druhou specialitkou je fotografie na alu desku, kde na pevném a odlehčeném podkladu fotografie působí lehce, čistě ale přesto moderně, elegantně a odolně. Hliníková deska má ze všech typů desek ten nejpřilnavější (nejméně porézní) povrch a právě proto se jedná o nejoblíbenější typ adjustace velkoformátových fotografií, používaný v prestižních světových galeriích. Samotná výroba je vlastně kombinací mezi fotoobrazem v alu rámu (1. fáze výroby) a fotografií pod akrylátovým sklem (2. fáze výroby). Pouze s tím rozdílem, že zde se fotografie lepí klasicky – rubovou stranou (nikoli lícní jako u akrylátového skla).

 

 

Také zde není žádný rám, o vše se postará pevná podkladová alu deska, na níž je fotografie pevně, celoplošně nalepena (nakašírována). Předlohy (fotografie) musí být také o něco větší a tyto přesahy (v řádu jednotek mm) se nakonec opět odříznou. Ovšem stejně jako u fotografie pod arylátovým sklem, je třeba i zde pracovat (pasovat fotografii) s přesností milimetrů. Ještě před nakašírováním je nutné u alu desky zbrousit hrany. I v tomto případě je fotografie chráněna UV laminací, která zajistí stálost barev. 

 

Tisk a sluzby FotoSkoda II cast img9

Příště se podíváme pod pokličku vzniku populárních fotoknih 

Vyvolání Planfilmů

film o velikosti 4“ × 5“, 5“ × 7“ či 8“ × 10“ i větší, vyvolání barevných plan-filmů procesem C-41, vyvolání černobílých a diapozitivních plan-filmů procesem E-6

160,-
NIKON Z 28-400 mm f/4-8 VR

Pro full frame senzor / 28-400 mm / clona f/4,0 – 8,0, Širokorozsahový s 14,2× optickým zoomem, Krokový motor automatického ostření STM

39 990,-

Související články

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat fotografický papír

5 důvodů, proč si nechat vyvolat film zrovna u nás

5 důvodů, proč si nechat vyvolat film zrovna u nás

Diskuze

Fotoobrazy a specialitky z tiskové dílny (služby #02)

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...