30. 8. 2022 | 6 minut čtení

Je táta, manžel, trenér, běžec, fotograf, ředitel... V tomto pořadí ho asi vnímám já, ale co dalšího nám na sebe prozradil Přemek v našem rozhovoru?

"Mám fotky jako celoživotní blog"

  • Přemku vím o tobě, že tě k focení přivedlo zranění při sportu? Proč si u něj zůstal a jak dlouho už fotíš? 

Ano, to je pravda víc fotit jsem vlastně začal v momentě, kdy jsme si na snowboardu vážně poranil kyčelní kloub. Nechtěl jsem o partu a hory přijít. Snowboarding se v té době hodně prezentoval skrz fotky v médiích. Vycházely tištěné časopisy jako Freemagazin a Board. Krásné časy, rád na to vzpomínám. Začínal jsem na film a sakra si musel rozmyslet co cvaknu, ale k focení jsem měl vlastně docela blízko. Táta vydával v devadesátých letech časopis o hokeji. Redakci jsme měli prakticky v obýváku a foťáky se tam tak nějak vždy povalovaly. 

  • Jak vypadá tvůj "pracovní den" a čím se vlastně živíš? 

Momentálně jsem na pozici sportovního ředitele ve Svazu Lyžařů. Trénuju freestyle snowboarding, pořádáme závody a taky se věnuju marketingu a on-line médiím ve sportovní agentuře Raul.

  • Mimo to stíháš běhat, krásně fotit rodinu, jet vlastně dost intenzivně sociální sítě. Spíš vůbec? 

Běhání je poslední roky obrovská vášeň a koníček. Trochu jsem to v době pandemické posunul a začal se víc věnovat systematicky tréninku. Aktuálně se připravuji na Amsterdam Marathon v říjnu, kde bych si chtěl splnit čas pod tři hodiny a potom se zase v klidu vrátit na traily do hor, kam myslím patřím. S tím spánkem se to v poslední době dost zlepšilo a to i přes to, že mám doma dvě malé děti.

  • Když jsem tě oslovil na rozhovor prvně, byla "sezóna". Co to znamená a jak moc při tvé práci cestuješ? 

Cestování je s mojí prací hodně provázané, přeci jen žijeme v zemi, kde je zima krátká a nejsou optimální podmínky pro vrcholový snowboarding. Sezóna nám začíná na podzim, kdy se začne jezdit na ledovce do Rakouska. Následují tréninkové campy v Itálii a Švýcarsku. První závody obvykle startují ještě v listopadu na konstrukcích tzv. City Big Airy. Peking a USA, Kanada. Po novém roce se vracíme do Evropy a většinou nás čeká ještě jedna cesta za velkou louži. Závody Světového Poháru končí na konci dubna a než se stačíš doma ohřát jsi na cestě na Jižní polokouli zase za sněhem v rámci přípravy na další sezónu. Takže co se týká cestování je to hodně pestrá a náročná práce.

  • Fotíš na Canon, někde jsem také četl, že máš všechny "pětdéčka" a aktuálně nejvíce využíváš 5D IV. Proč si věrný zrcadlovkám a bezzrcadla tě netáhnou?

Dobrá otázka, asi jsem jim věrný (od té doby co se doma povalovaly). Mám značku Canon rád a ano nechal jsem si všechny foťáky co jsem si kdy pořídil. Pětdéčka mě nikdy nezklamala. Baví mě jejich odolnost, výdrž baterky, optický hledáček atd.  Bezzrcadlovkám se nebráním, je mi jasné, že smazaly většinu svých nevýhod a prostor jistě brzo ovládnou, pokud se tak již nestalo? 

  • Pomalu se to asi děje. O tom ale v jiném rozhovoru. Jaké je tvé nejoblíbenější sklo na focení? 

Rád fotím na 70-200 f/2.8

  • Asi nevybereš svou nejoblíbenější fotku, tak to zkusím jinak? Co by si chtěl ještě vyfotit? 

To opravdu nevyberu. K hodně fotkám se rád vracím. Mám ty fotky jako takový můj zápisník, celoživotní blog. Nemám žádné vyloženě fotografické přání, některé momenty si třeba rád užiju i bez toho aniž bych je potřeboval zachytit, ale rád bych viděl polární záři, chrlící sopku a svojí ženu hrát golf. :)

  • Když tě někdy vidím na cestách, kombinuješ dron, mobil, akční kameru a zrcadlovku? Jak to všechno zvládáš sám nosit a ještě svou cestu s tím vším fotit? Nebo tě fotí žena? 

Mám dobrý batoh od Peak Design a tam se mi vejde vše co potřebuju jak do práce na kopec, tak technika. Ten už si semnou opravdu užil svoje a jsem za něj fakt rád. Když mě, ale dojde síla, beru do kapsy iPhone, tam je to tak nějak vše v jednom. 

  • Si hodně aktivní na Instagramu, jak moc z toho obsahu na síti děláš "business" a jak moc to děláš jen pro to, že tě to baví? 

Všechno co tam dávám mě musí bavit včetně spoluprací. Ano mám jich teď poměrně dost, ale myslím, že všechny se ke mě hodí a krásně zapadají k tomu co dělám a co mě baví.

  • Oslovují tě firmy na spolupráci sami? Jak vůbec takovou úspěšnou spolupráci začít a dotáhnout do konce? 

Ano, oslovují mě firmy na přímo, nebo skrz agentury. S většinou z nich spolupracuju dlouhodobě a mám to štěstí, že jsme se stali přáteli a některé se vrací každý rok s nějakou kampaní jen na některá období. Důležité je si dobře na začátku vysvětlit kdo od koho co čeká a jak si spolupráci představují, vyhneš se pak spoustě nedorozumění. 

  • Co by si chtěl vzkázat všem aspirujícím lifestyle fotografům? Co je na fotce to nejdůležitější? 

Já se vůbec necítím, že bych měl nějak mentorovat a něco vzkazovat ono to stejně vyzní vždy tak zkostnatěle…myslíš třeba něco jako “foťte a je jedno čím” :). Na fotce je nejdůležitější atmosféra, to se shodneme, ne?

To tedy ano! S Přemkem se nejčastěji potkáte na jeho Instagramu. Fotky v článku jsou z jeho archivu.

PEAK DESIGN Everyday Sling 6L v2 - Ash

čistší švy a zaoblenější tvary, nový tvar a konstrukce pro ergonomičtější nošení, možnost uložení 11" tabletu a dronu

3 290,-
PEAK DESIGN Everyday Sling 3L v2 - Black

estetická a funkční vylepšení, čistší švy a zaoblenější tvary, nový tvar a konstrukce pro ergonomičtější nošení

2 590,-
PEAK DESIGN Everyday Backpack 30L v2 - Charcoal

estetická a funkční vylepšení oproti původní verzi, bez houpajících se konců popruhů, možnost navlečení na držadlo kufru

8 290,-

Související články

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Jaroslav Hora: Fotím hlavně pro ten zážitek

Jaroslav Hora: Fotím hlavně pro ten zážitek

FotoŠkoda FEST - vlog jak se točil Švýcarák

FotoŠkoda FEST - vlog jak se točil Švýcarák

Diskuze

Přemek Vida: Na fotce je důležitá atmosféra

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...