VýstavyLeica

Emil Fafek v Leica Gallery Prague

Termín: 16. 9. - 30. 10. 2022
Emil Fafek v Leica Gallery Prague
19. 9. 2022 | 2 minuty čtení

V Leica Gallery Prague je do konce října k vidění výstava fotografií Emila Fafka s názvem Ve střehu. Výstavu sestavila kurátorka Dana Kyndrová u příležitosti nedožitých 100. narozenin českého fotoreportéra. Největší vášní Emila Fafka (1922 – 1997) bylo fotografování sportu a k jeho úspěchům patří třetí místo v kategorii Sport v prestižní soutěži World Press Photo.

Poválečný vývoj očima Emila Fafka

Emil Fafek se původně vyučil retušérem v tiskařském závodě, byl ale především zapálený fotograf - samouk. Fotografoval od svých patnácti let dvouokou zrcadlovkou Embirflex a jeho prvními publikovanými fotografiemi se staly záběry havarované tatrovky na Plzeňské ulici v Praze, poblíž místa, kde bydlel. Jeho profesionální fotoreportérskou kariéru však odstartovalo Pražské povstání v květnu 1945, přestože o mnoho záběrů přišel, když ho zastavila hlídka povstalců a donutila ho filmy osvítit. V prvním čísle nově vzniklého deníku Mladá fronta se dvě tyto fotografie objevily a Emil Fafek se následně stal kmenovým fotoreportérem Mladé fronty, kde pracoval přes čtyřicet let.

 

Foto Emil Fafek

Foto: Emil Fafek

Historické události i sportovní milníky

Za dobu jeho působení v deníku dokumentoval poválečný vývoj země včetně únorového komunistického převratu v roce 1948, světových festivalů mládeže a studentstva, srpnové okupace v roce 1968 nebo pohřbu Jana Palacha. Fotografoval také všechny spartakiády na Strahově. Nejraději se věnoval právě sportovní fotografii, mimo jiné zdokumentoval osobní i sportovní život Emila Zátopka a v roce 1964 získal ocenění v soutěži World Press Photo za snímek Schroifova specialita.

Výstavu si můžete prohlédnout v Leica Gallery Prague do 30. října.

LEICA Q3

BSI-CMOS senzor s rozlišením až 60 Mpx, Objektiv Leica Summilux 28 mm f/1.7 ASPH, ISO 50 - 100 000 a procesor Maestro s technologií L2

146 990,-
LEICA SOFORT 2 černý

CMOS sensor 1/5“ 4,9 Mpx / 2560 x 1920 bodů, Designation Leica Summar 1:2/2.4 – 28 mm (eqv. 35 mm), Barevný prostor RGB, JPG (DCF 2.0, Exif 2.31)

9 490,-
LEICA M11-P black

Full frame BSI CMOS senzor 60,3 Mpx, Rozlišení: 60 Mpx/L-DNG, 36 Mpx/M-DNG, 18 Mpx/S-DNG, 14-bitová barevná hloubka a dynamický rozsah až 15 EV

224 990,-

Související články

Fotoklub Praha: Láska k fotografii

Fotoklub Praha: Láska k fotografii

Leica Gallery Prague: Archív skrytých významů

Leica Gallery Prague: Archív skrytých významů

Oldřich Cicvárek: Kinofilm a každodennost

Oldřich Cicvárek: Kinofilm a každodennost

Další Leica

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za padesát let. Síla dokumentu je jinde

Honza Mihaliček: když je fotka blbá, bude blbá i za...

Diskuze

Emil Fafek v Leica Gallery Prague

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...