Fototipy

8 tipů na podzimní focení

8 tipů na podzimní focení
5. 10. 2022 | 8 minut čtení

Podzim je na focení velmi vděčné roční období. Zbarvené listí, ranní mlhy, mnohem pozdější vstávání na východy slunce – nejen to dělá z podzimu velmi atraktivní dobu. V tomto článku se podíváme na to, na co se při podzimním focení zaměřit, abyste si domů donesli perfektní snímky.

#1 Do přírody za hrou barev

První věc, která vás pravděpodobně napadne, když se řekne podzim, je barevné listí. A je rozhodně pravda, že se jedná o velmi vděčný objekt i pozadí pro focení. Proto na podzim rozhodně vyrazte do listnatých lesů, ať už máte rádi focení krajiny, nebo portrétu. Je třeba mít na paměti, že každý strom se barví do jiných barev, proto není jedno, kam zamíříte. A pokud to bude třeba smíšený les, v němž budou vidět i tmavě zelené tóny neopadavých jehličnanů, máte skvělý materiál k fotografování. Pokud vlastníte dron, rozhodně ho nenechávejte doma – z ptačí perspektivy je podzimní krajina neskutečná.

Svůj objektiv můžete zaměřit nejen na pestrobarevné pohledy do krajiny, ale také na detailní snímky listí, jinovatky, podzimních bobulí, hub a dalších plodin. Ty mívají i pěkné výrazné barvy, kterými můžete kouzlo podzimu podtrhnout. Na nepříliš blízké pohledy či originální perspektivu vám vystačí třeba i širokoúhlý objektiv, pokud toužíte fotit menší objekty velmi zblízka, sáhněte po makroobjektivu.

Muchomůrka na podzim © Anna Jirásková© Anna Jirásková

chci vybrat objektiv

#2 Potůčky a vodopády v objetí barev

Focení vodních toků je populární vždy, podzimní počasí a prostředí však takovým snímkům může dodat jedinečnou atmosféru. A rozhodně nemusíte vyrážet přes půl republiky k těm nejvyhlášenějším vodopádům (kde pravděpodobně narazíte také na spousty dalších natěšených fotografů lačných po snímku), možná se kousek od vašeho domova skrývá tajný poklad, který ještě nikdo neobjevil.

Pokud se takto někam vypravíte, rozhodně nezapomeňte na polarizační filtr, s nímž odstraníte odlesky od vodní hladiny, ND filtry, díky němuž si můžete pohrávat s délkou expozice a vytvořit vodě závoj (tyto dva můžete případně sehnat i jako 2v1) a stativ. A protože už jsou teploty přece jenom o něco níže, můžete se baterka vybíjet rychleji než v létě, takže šup s náhradní baterkou do batohu! Chybět by v ní neměly ani čištění a pláštěnka.

chci pořídit filtr

#3 Mlha = dobré počasí

Někteří vidí za oknem mlhu a zachumlají se do peřin, fotografové nadšeně vybíhají ven a vyrážejí na lov. Mlhy totiž dodávají zvláštní kouzlo místům, která jsou sama o sobě fotogenická, i místům, která jsou jinak zcela obyčejná, a nejspíš byste kvůli nim foťák vůbec nevytahovali. Zmiňme třeba listnatý les v pozdním podzimu, kdy už na větvích žádné listí není.

Mlha je zkrátka fotografův velmi dobrý kamarád, a pokud budete sledovat předpověď a porozumíte tomu, kdy a jak mlhy vznikají, můžete dokonce na vytipované místo jet najisto. A pokud jde o postprodukci – možná zjistíte, že některým záběrům sluší mnohem více černobílé provedení.

Mlha na Kokořínsku © Anna Jirásková© Anna Jirásková

#4 Světlo je základ

Možná se vám to zdá jasné, ale nelze ho nezmínit. Světlo je základním stavebním kamenem fotografie a nejinak je tomu na podzim. Výhodou je, že je celkově slunce níž než v létě a den je kratší, takže na to nejlepší světlo nečekáte tak dlouho. A jaké že je to nejlepší světlo? Obecně se za něj považují zlaté hodinky, tedy cca hodinu po východu a před západem slunce, kdy slunce nízko nad obzorem měkce osvětluje okolní krajinu, případně tvář fotografovaného.

V případě krajinářských fotek ale rozhodně nesmíme zapomínat ani na tzv. modré hodinky, tedy čas před samotným východem a po západu slunce, kdy se krajina zbarví do (jak jinak) namodralého či nafialovělého odstínu. Zatímco leckteré východy a západy slunce mohou být (na frekventovaných místech) okoukané či dokonce kýčovité, modré hodinky jsou zajímavou volbou pro originální fotku. A pokud se zlatá či modrá hodinka spojí s mlhou (a zajímavým prostředím či objektem), perfektní fotka se vám nabízí přímo na stříbrném podnose.

Východ slunce v Českém Švýcarsku © Anna Jirásková© Anna Jirásková

#5 Podzimní portrét

Pokud chcete využít pestrého pozadí pro portrét – a vřele to doporučujeme –, myslete na to, že zde důležitou roli hraje kontrast. Postava ve žlutém kabátu bude se žlutým pozadím splývat, zatímco pokud si do stejného prostředí obleče kabát červený, na fotografii krásně vynikne. Je proto dobré si předem vytipovat lokace, kde by se dalo fotit, a s fotografovaným(i) se domluvit na vhodných outfitech. To samozřejmě platí nejen pro portrét, ale pro cokoliv jiného, pokud chcete zbarvené stromy použít jako pozadí.

U portrétu ale ještě chvíli zůstaneme. Podzimní listí totiž není jenom skvělá kulisa, ale skýtá velké možnosti nejrůznějších hrátek, které během ostatních ročních období zůstávají zapovězené – představte si například běžícího pejska vířícího listí nebo děti (a koneckonců i dospělé) vyhazující listí nad hlavu. Možnosti jsou omezené pouze vaší fantazií.

chci proniknout do tajemství portrétu

#6 Za divoce žijícími zvířaty

Ač by se to na první pohled nemuselo zdát, i na podzim můžete pořídit skvělé záběry divoce žijících zvířat. Od poloviny září můžete zejména na horách při východu a západu slunce narazit na troubící jeleny v říji a následně se pak můžete těšit na "rochání" daňků. Na podzim můžete sledovat i tahy ptáků, kupříkladu bahňáků nebo vlaštovkek a jiřiček.

Pokud se vydáváme do přírody za focením zvířat, nezapomínejme na několik důležitých věcí – vstupujeme do jejich domova a buďme ohleduplní. Rozhodně tedy zvířata neplašme, pokud bychom zvířata ohrožovali či stresovali, fotografie sama za to rozhodně nestojí. Místo abychom se hnali za vzácnými druhy, zkusme se kreativně vyžít ve focení běžných druhů v blízkosti domova. Třeba tak, že se zaměříme na kompozici a vhodné prostředí, kde vynikne podzimní atmosféra – kupříkladu v barevných ovocných sadech nebo bukových lesech.

Brhlík lesní (sitta europaea) © Václav Křížek© Václav Křížek

chci vyrazit za zvířaty

#7 Podzim ve městě

Nejen v přírodě můžete zachytit podzim. Klasické počasí totiž přímo nahrává například nočním fotkám, v nichž se na vlhké dlažbě odrážejí pouliční světla, vyhrajete si i s architekturou nebo portréty, jimž světla z lamp či výkladních skříní, případně deštník dodají na zvláštnosti.

#8 Bez pořádného oblečení ani ránu

Podzimní chlad, přízemní mrazíky či mlha umějí být pěkně lezavé. Proto kromě veškerého potřebného vybavení nezapomínejte ani na sebe. Pokud se totiž vy sami nebudete cítit dobře, dlouho nejenže fotit nevydržíte, ale ani vás to nebude bavit. Proto nezapomeňte na dostatek (teplých) tekutin, teplé vrstvy oblečení, v případě potřeby klidně i rukavice, nepromokavé boty (kdybyste se chtěli "brodit" vlhkým popadaným listím) a nepromokavé oblečení navrch. Neexistuje totiž nepříznivé počasí (obzvlášť na podzim), pouze špatně oblečený fotograf!

Mlha, Krkonoše © Martin Sýkora© Martin Sýkora

chci omrknout oblečení pro fotografy

CANON RF 50 mm f/1,8 STM

Objektiv s bajonetem RF, Formát Full-Frame, Motor STM

5 590,-
SONY FE 70-200 mm f/2,8 G Master OSS II

Objektiv s bajonetem E / Full-Frame, Ohnisko 70-200 mm / 32° - 12° úhel, Rozsah clony: f/2,8 až f/22

69 990,-
CANON EF 50 mm f/1,8 STM
CANON EF 50 mm f/1,8 STM

Ohnisková vzdálenost 50 mm – fantastický objektiv pro portrétní fotografii, Světelnost f/1,8 – skvělý výkon při špatných světelných podmínkách, STM motor – rychlé a téměř neslyšitelné zaostřování

3 390,-

Související články

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Téma měsíce března: Jak se začít živit fotografií a videem

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Fotoškola - jak se rychle zlepšit II.

Tipy na focení - komunita

Tipy na focení - komunita

Diskuze

8 tipů na podzimní focení

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...