Výstavy

Christian Houge: Temple of Light

Termín: 20. 10. - 19. 11. 2022
Christian Houge: Temple of Light
19. 10. 2022 | 3 minuty čtení

Pražská Bold Gallery bude hostit jednoho z nejrenomovanějších norských fotografů – své práce zde představí Christian Houge. Výstava Temple of Light rozvíjející silnou kombinaci motivů ohně a dekonstrukce spojuje dva cykly – Residence of Impermanence a Vanitas. Co vzniklo z unikátního spojení obou fotografických sérií? Přijďte to zjistit do Bold Gallery od 20. 10. do 19. 11. 2022!

Ve světě umělecké fotografie je jméno Christiana Hougeho spojováno se současnou environmentální hrozbou a také se symbolikou dějin evropské kultury propletenou silnými, málo diskutovanými tématy. V jeho práci se opakují motivy lidského ega, konzumní společnosti, identity a posledních zbytků nedotčené přírody. Lidstvo má podle něj tendenci přírodu nejen poznávat, ale především ji pokořovat a ničit.

Rád vedle sebe stavím vizuální estetiku a skrytý pocit dystopické úzkosti. To vše v divákovi obvykle vyvolává kognitivní nesoulad, který vybízí k nacházení hlubších pravd a vlastních asociací,

popisuje svou tvorbu Christian Houge. Svou rozsáhlou, nemanipulovanou, technicky precizní fotografii vystavoval v galeriích a muzeích v rodném Norsku a také v USA, Anglii, Francii, Švédsku a Číně. Houge do Česka zavítá vůbec poprvé. Fotograf získal řadu ocenění a nominací, například jeho série „Death of a Mountain“ (2016–2021) byla nominována na cenu Leica Oskara Barnacka za rok 2021.

Residence of Impermanence a Vanitas

V cyklu Residence of Impermanence, jež lze přeložit jako Sídlo pomíjivosti, autor zkoumá, kam jsme jako druh dospěli. Houge zasvětil sedm let a nezanedbatelnou finanční částku sbíraní vycpaných zvířat, často vzácných trofejních exemplářů. Poté je během rituálního aktu zapálil. 

Plamen, popel, nicotnost a síla lidského ega jsou součástí také nejnovějšího fotografického cyklu Vanitas. Zátiší odkazuje na jeden ze základních uměleckých motivů – latinského memento mori – v překladu pamatuj na smrt. Houge v tomto cyklu pracuje s pravými lidskými lebkami, vadnoucími květy nebo hnijícím ovocem.

Oba cykly spojené elementem ohně, kterému jsou vydány napospas vzácné taxidermie či lidské ostatky, společně syntetizují v pomyslném Chrámu světla, který vznikl speciálně pro pražskou Bold Gallery.

Christian Houge pozvánka

 

Christian Houge v Bold Gallery

 

Zdroj: tisková zpráva www.boldgallery.art

Ruční černobílé zvětšeniny

zvětšujeme do formátů 18 × 24 cm, 24 × 30 cm, 30 × 40 cm, 50 × 60 cm, používáme kvalitní fotopapíry Ilford několika typů, pečlivé ruční zpracování

160,-
AI ART obrazy

Každý vytvořený obrázek je originální, Žádné dovednosti v umění nebo grafickém designu nejsou potřeba, Naše AI může generovat obrázky v různých stylech

160,-

Související články

Fotoklub Praha: Láska k fotografii

Fotoklub Praha: Láska k fotografii

Leica Gallery Prague: Archív skrytých významů

Leica Gallery Prague: Archív skrytých významů

Oldřich Cicvárek: Kinofilm a každodennost

Oldřich Cicvárek: Kinofilm a každodennost

Diskuze

Christian Houge: Temple of Light

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...