19. 10. 2022 | 4 minuty čtení

Sony 16-35 f/4 G je širokoúhlý objektiv jako dělaný pro všechny cestovatele či fotografy krajiny. Díky nízké váze a malé velikosti vám rozhodně nebude překážet. Jaké jsou ale jeho další vlastnosti? Více o kresbě a zpracování objektivu se dozvíte v následující recenzi od Jiřího Šebka.

Sony 16-35 mm f/4 G PZ

Sony 16-35 mm f/4 G používám pravidelně od května. Za tu dobu jsem s ním procestoval již několik zemí a důkladně ho otestoval v různých situacích.

Objektiv je precizně zpracovaný. Fotoaparát je s ním dobře vyvážený, a skvěle tak padne do ruky. Mechanismy mají velmi plynulý a jemný chod. Tělo objektivu je utěsněno proti prachu a vodě a celkově působí velmi dobrým dojmem.

Recenze objektivu Sony 16-35 mm f/4 G PZ © Jiří Šebek© Jiří Šebek

Konstrukce a ovládací prvky

Tělo objektivu obsahuje dva prstence na ovládání ostření a zoomu. Zoom je v tomto případě ovládán elektronicky. Dále následuje přepínač AF/MF, programovatelné tlačítko ostření, IRIS zámek a power-zoom kolébka. Oproti předchozí verzi je zde navíc clonový kroužek.

Závit na filtry má průměr 72 mm, což je ideální, jelikož podobný průměr má i mnoho dalších Sony objektivů. Délka objektivu je necelých 9 cm. Spolu s objektivem dostanete i odnímatelnou sluneční clonu. Já ji však používám vždy a slouží mi hlavně jako ochrana přední čočky.

Recenze objektivu Sony 16-35 mm f/4 G PZ © Jiří Šebek© Jiří Šebek

Elektronický zoom

Osobně jsem byl vždy velký nepřítel elektronického zoomu. Ve většině případů byl pomalý a nepřesný. Zoomu jsem se tedy nejvíce bál u tohoto objektivu. Realita však naprosto předčila má očekávání. Zoomování jde krásně jemně a přitom přesně. Pocitově je to daleko příjemnější a snadnější než s klasickým manuálním zoomem. Velmi rychle jsem si tak na to zvykl a klidně bych podobný zoom uvítal i u dalších objektivů.

Obrazová kvalita objektivu Sony 16-35 mm f/4 G PZ

Jako fotograf architektury potřebuji velmi dobrou kresbu až do okrajů snímku. To je jeden z důvodů, proč mi nepřirostl k srdci předchozí objektiv Sony 16-35 mm f/4 ZA OSS. Objektiv to byl sice dobrý, ale kresba v rozích již byla slabší.

Nová verze 16-35/4 G mě v tomto nadchla. Ve středu je kresba naprosto perfektní. I v krajích však zůstává kresba velmi dobrá. Dalším plusem je zvládání odlesků a o dost menší množství prasátek při focení v protisvětle.

Recenze objektivu Sony 16-35 mm f/4 G PZ © Jiří Šebek© Jiří Šebek

Soudkovité zkreslení

Jediným nedostatkem tohoto objektivu je tak pro mě soudkovité zkreslení. Na 16 mm vykazuje objektiv velmi silné soudkovité zkreslení. Díky automatickým korekcím však můžete mít soudkovitost opravenou na jedno kliknutí, bez závažnějšího vlivu na kresbu snímku.

Recenze objektivu Sony 16-35 mm f/4 G PZ; soudkovité zkreslení bez korekce a s korekcí © Jiří ŠebekSoudkovité zkreslení: Vlevo bez korekce, vpravo s korekcí © Jiří Šebek

Autofokus & video u Sony 16-35 mm f/4 G PZ

Zaostřování zajištuje čtveřice lineárních XD motorů. Ostření je díky tomu velmi rychlé, přesné a tiché. Celkově se tento objektiv perfektně hodí nejen na focení, ale i na video. Díky plynulému elektronickému zoomu a tichému autofokusu je to pro video naprosto ideální volba.

Recenze objektivu Sony 16-35 mm f/4 G PZ © Jiří Šebek© Jiří Šebek

Shrnutí recenze objektivu Sony 16-35 mm f/4 G PZ

Objektivů mi už za poslední roky prošlo rukama velké množství. Žádný z nich jsem si však neoblíbil tolik jako Sony 16-35 mm f/4 G. Zvláště při cestách pečlivě zvažuji, které objektivy vezmu a některé musí bohužel zůstat doma. Tento malý Sony si ale najde cestu do brašny vždy.

Oceňuji na něm kompaktnost, příjemnost používání a skvělou kresbu. K dokonalosti mi chybí menší soudkovitost a ideálně o 1 mm širší ohnisko - tak, aby se jednalo o 15-35 mm.

Vřele jej mohu doporučit všem cestovatelům a fotografům krajiny. Reportážní fotografové možná více ocení jeho staršího bratra 16-35 mm GM s clonou f/2,8.

Recenze objektivu Sony 16-35 mm f/4 G PZ © Jiří Šebek© Jiří Šebek

Hodnocení – 99 %

Výhody

  • váha jen 353 g
  • perfektní obrazová kvalita
  • výborná kresba až do rohů i na otevřenou clonu
  • clonový kroužek navíc oproti předchozí verzi
  • přední člen se nevysouvá

Nevýhody

  • soudkovitost na ohnisku 16 mm
SONY FE 70-200 mm f/2,8 G Master OSS II

Objektiv s bajonetem E / Full-Frame, Ohnisko 70-200 mm / 32° - 12° úhel, Rozsah clony: f/2,8 až f/22

69 990,-
SONY FE 16-35 mm f/2,8 GM II

Bajonet Sony E / full frame senzory, Rozsah clon f/2,8 až f/22, Širokoúhlý se zoomem

59 990,-
SONY FE 70-200 mm f/4 G OSS II
SONY FE 70-200 mm f/4 G OSS II

Ohnisková vzdálenost 70-200 mm (full-frame), Ohnisková vzdálenost 105-300 mm (APS-C), Bajonet Sony E

44 990,-

Související články

Recenze: Nikon Z6 II
Hodnocení 98%

Recenze: Nikon Z6 II

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II
Hodnocení 98%

Recenze: Panasonic Lumix DC-S5 IIx a S5 II

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF
Hodnocení 92%

Recenze: Samyang 85 mm f/1,4 AF

Diskuze

Sony 16-35 mm f/4 G PZ: perfektní objektiv na cestování

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...