Aktuality z fotosvěta

Tradice v hledáčku: 20 let Centra FotoŠkoda v paláci Langhans

Tradice v hledáčku: 20 let Centra FotoŠkoda v paláci Langhans
17. 11. 2022 | 8 minut čtení

Příběh firmy, kterou založil Milan Škoda, se začal psát záhy po sametové revoluci, velkým krokem ale bylo navázání na tradici, kterou představuje palác Langhans, budova již od 19. století zasvěcená fotografii. Jak ke stěhování došlo a co umožnilo? Co všechno firma Centrum FotoŠkoda zažila a jak se vyvíjela? O tom bude řeč v dnešním článku!

Nová tvář v novém prostoru

Firma FOTOTECHNIKA A VIDEO - MILAN ŠKODA od svého založení v roce 1991 sídlila nejprve v Jindřišské ulici a následně v paláci Lucerna. Idea přestěhovat z prodejny v Lucerně do paláce Langhans, který se nachází naproti přes ulici, vznikla už kolem roku 1996, kdy se začaly chystat plány na rekonstrukci. Tehdy současná majitelka, paní Meisnerová-Wismerová, nabídla Milanu Škodovi možnost přestěhovat se do nově zrekonstruovaných prostor. K tomu došlo 17. listopadu 2002 – celý proces stěhování pak trval 10 dnů.

S novými možnostmi, které nabízel větší prostor, přišly také dvě důležité změny patrné na první pohled. Název, místo něhož se již dříve používalo označení FotoŠkoda, se změnil na Centrum FotoŠkoda a se změnou názvu šla ruku v ruce i změna loga.

Stěhování z paláce Lucerna, 2002Stěhování z paláce Lucerna, 2002

Nové služby a větší nabídka

Díky většímu prostoru mohl Milan Škoda naplno realizovat svou původní myšlenku, totiž přinášet fotografům a fanouškům fotografie všechno, co mohou potřebovat. Prodejna se tak rozdělila na analogové a digitální oddělení a ke službám, které firma zákazníkům nabízela již v Lucerně, tj. servis fototechniky, její výkup a následný prodej v oddělení bazaru, kopírovací služby, zhotovování fotografií z diapozitivů, vyvolávání filmů a fotografií a drobné autorské výstavy, se postupně přidávaly rozmanité fotografické služby.

V současné prodejně tak zákazníci mohli tisknout malé i větší formáty na moderních minilabech Noritsu, nejlepší fotografie si nechat zhotovit v podobě velkoformátového tisku a fotoobrazů či si je uspořádat do fotoknihy. Nedílnou součástí zázemí se staly fotografický ateliér a grafické studio a ke stálé nabídce dodnes patří kupříkladu skenování negativů i starších fotografií.

Od počátku byl také kladen velký důraz na vysokou kvalitu služeb, a proto za službami stojí tým profesionálů a žádný automat. Všechny fotografie, které si tak v Centru FotoŠkoda necháte zpracovat, se mohou pyšnit tím nejlepším možným výsledkem. Fotografové také získali možnost své fotografie vystavit v minigalerii.

Fronta na fotografické služby, Vánoce 2008Fronta na fotografické služby, Vánoce 2008

Kromě nových služeb se také výrazně rozšířila nabídka produktů všeho druhu – od fotoaparátů až po alba a rámy. Díky novému prostoru dostala firma možnost se úžeji specializovat a nabízet tak zákazníkům profesionální služby ve všech směrech. Dodnes je také Centrum FotoŠkoda unikátní v tom, že na prodejně naleznete specialisty na prodej stativů či brašen.

Jako ve vůbec první prodejně v České republice se také tady v roce 2008 objevily první panely Touch & Try, které o kus přiblížily zákazníka k nové technice. První vlaštovkou byl Sony alpha point, který brzy rozšířily panely věnované dalším značkám. Díky nim si zákazníci mohli před zakoupením zboží osahat a vyzkoušet.

Pro delší vyzkoušení poté přibyla možnost si vybrané zboží zapůjčit v rámci půjčovny a testcentra. V současnosti se tak prodejna z pouhého prodejního prostoru proměňuje v obrovský showroom, kde zákazníci mohou vidět desítky fotoaparátů, objektivů a dalšího příslušenství k fotografování a rovnou si je vyzkoušet.

Slavnostní otevření Sony alpha pointu, 2008Slavnostní otevření Sony alpha pointu, 2008

chci na e-shop

(Nejen) online inovace a vize

Dnes je e-shop takřka nezbytnou součástí jakéhokoliv podnikání, do firmy Milana Škody tato inovace zavítala v roce 1997. Tehdy fungoval pod názvem eObchod a byl vůbec prvním e-shopem s fototechnikou na českém trhu. Záhy se k němu přidaly také eFoto a eBazar. Zatímco mnoho firem striktně oddělovalo kamennou prodejnu od internetového obchodu, Centrum FotoŠkoda šlo od samého počátku zcela jiným směrem – e-shop a kamenná prodejna byly vždy pevně propojené, a proto bylo zboží na webu ke koupi za stejnou cenu jako na prodejně.

Protože se Centrum FotoŠkoda neustále snaží vycházet vstříc potřebám zákazníků, neusíná na vavřínech a hledá způsoby, jak nákupy zpříjemnit a dodat jim punc zážitku. Jedním z těchto kroků bylo i vytvoření intuitivních aplikací Designer a Fotobox, díky nimž si můžete snadno, rychle a z pohodlí domova vyvolávat fotografie a vytvářet nejrůznější produkty s vlastními fotkami, jako jsou fotoknihy, kalendáře či hrnečky. Jednou z posledních webových novinek je aplikace bazaru, díky němuž si můžete většinu zboží rovnou zakoupit.

chci objevit všechny služby

Dva roky, 2011-2013, mohli zákazníci a fanoušci fotografie čerpat inspiraci z tištěného časopisu Moment. Ten spojoval touhu předat čtenářům zajímavé informace, kvalitní fotografie a obchodní nabídky a získal dokonce ocenění poroty Zlatého středníku, což je soutěž firemních publikací pořádaná PR Klubem.

S rozvojem online prostředí se rozhovory s inspirativními fotografy a tvůrci, články přinášející fototipy na různá témata či novinky z fotografického světa přesunuly na web, konkrétně do prostředí blogu, kde nyní čtenáři naleznou mnoho dalšího obsahu – např. recenze, články o akčních nabídkách a produktových novinkách nebo zajímavé výstavy.

Tři generace rodiny ŠkodůTři generace rodiny Škodů

chci prozkoumat blog

Leica Boutique, unikátní prostor pro fanoušky legendární značky

Značka Leica se vždy těšila přízni profesionálů. Od roku 2012 mají fanoušci této značky možnost mnohé produkty včetně exkluzivních kusů z limitovaných edicí zakoupit v Leica Boutique, jediném svého druhu v České republice.

Slavnostní otevření Leica Boutique, 2012Slavnostní otevření Leica Boutique, 2012

Centrum vzdělávání a setkávání fotografů a videotvůrců

Záhy po přestěhování do paláce Langhans se realizovala myšlenka předávat nadšencům do fotografie také vědomosti a vzdělávat je v tomto krásném řemesle. Proto už v roce 2002 vznikl kurz nazvaný Nová škola digitální fotografie vedený pedagogem a historikem fotografie Pavlem Scheuflerem. Kurz byl rozdělená do tří úrovní a řadu let fungoval pod záštitou MŠMT coby akreditovaný kurz, po němž účastníci obdrželi licenci na provozování fotografického povolání.

Od roku 2010 se nabídka fotografických kurzů výrazně rozšířila, a dnes tak můžete navštívit kurzy na ovládání fotoaparátu, postprodukci, fotografování zvířat, portrétu, architektury a řadu dalších témat. Samozřejmostí jsou také individuální kurzy.

chci prozkoumat kurzy

Tým FotoŠkoda FESTu, 2018Organizační tým FotoŠkoda FESTu, 2018

Velkým fotografickým svátkem je také FotoŠkoda FEST, který Centrum FotoŠkoda pravidelně pořádá od roku 2014. Od prvních třídenních festivalů přes desetidenní verzi se festival ustálil na osvědčené současné podobě, kdy se vždy na jeden týden na jaře a na podzim palác Langhans promění v místo, kde se setkávají začínající fotografové a videotvůrci s profesionály a předávají si znalosti a nadšení a sdílejí společnou vášeň – vizuální tvorbu. Perfektně se tak daří naplňovat heslo Vše kolem fotografie (a videa) pod jednou střechou.

Co ještě se během 20 let v Centru FotoŠkoda událo? Poslechnout si to můžete v následujícím videu!

SONY Alpha A7IV
SONY Alpha A7 IV tělo

Rozlišení 33 Mpx, full frame Exmor R CMOS BSI, Snímání rychlostí až 10 fps, nativní ISO 100 – 51 200, 4K 60p video 10 bitech, S-Cinetone

59 990,-
CANON EOS R6 Mark II
CANON EOS R6 Mark II

Rozlišení 24,1 Mpx / obrazový procesor DIGIC X, Rozsah citlivosti až ISO 102 400, AF s technologií Dual Pixel CMOS AF II

62 990,-
AGFAPHOTO Realikids Cam 2 modrý

12Mpx fotografie, videa v HD kvalitě (1080 × 720 px), 3,5“ displej

1 290,-

Diskuze

Tradice v hledáčku: 20 let Centra FotoŠkoda v paláci Langhans

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...