Jak vybrat pevný objektiv
12. 12. 2022 | 9 minut čtení

Vybíráte nový objektiv a spíše než zoom byste si raději pořídili pevné sklo? Jste tu správně, tentokrát si totiž podrobněji představíme právě pevné objektivy, které mají jen jednu neměnnou ohniskovou vzdálenost. Vyznačují se také dobrou optickou kvalitou a dalšími přednostmi.

Pro koho je pevný objektiv?

Pokud byste se chtěli dozvědět obecnější informace o výběru objektivu, přečtěte si nejdříve náš článek Jak vybrat objektiv! Najdete zde různé parametry, podle kterých můžete najít ten perfektní objektiv pro vás. Kromě obecných hledisek článek zahrnuje například i cenová rozpětí, značky objektivů nebo třeba otázku koupě použitého objektivu.

Nyní se budeme více věnovat kategorii objektivů s pevnou ohniskovou vzdáleností – ty vám zpravidla nabídnou vyšší optickou kvalitu než zoomová skla a lepší světelnost. V mnoha případech je můžete sehnat za příznivější cenu a disponují kompaktnějšími rozměry. Příklady ohniskových vzdáleností uvedených v článku platí pro full-frame snímače, v případě APS-C senzoru je potřeba počítat s přepočtem vzdálenosti. A teď už si pojďme představit pevné objektivy podle jednotlivých fotografických žánrů:

Foto objektivu

Foto: Pixabay / Pexels

Interiéry a architektura

První otázkou při koupi jakéhokoliv objektivu je ohnisková vzdálenost. Začněme od těch nejkratších vzdáleností, které využijete například při focení interiérů a architektury. Zde potřebujete co největší záběr, aby fotografie ukázala místnost či budovu jako celek. Přestože fotografové interiérů často volí zoomová skla s rozsahem 16-35 mm, dobrou volbou budou také pevná ohniska jako například 14 mm, 24 mm, případně 35 mm. Ani u jednoho z žánrů není nutné extrémně nízké clonové číslo, vystačíte si s clonou f/2,8 nebo f/4. Důležitá je optická kvalita objektivu, abyste se co nejvíce vyhnuli optickým vadám a vinětaci.  

V kategorii pevných objektivů zároveň najdete specialitu zvanou tilt-shift. Objektivy s touto vlastností se pohybují výše na cenovém spektru, ale pomohou vám s narovnáním perspektivy. Pokud tedy patříte mezi pokročilejší či profesionální fotografy, tilt-shift vám zaručí nezkreslený obraz místnosti či budovy. Využití najdou i v profesionální produktové fotografii.

Canon 17 mm

Tilt-shift objektiv. Foto: Canon

Astrofotografie

Širší skla, jako jsou 14 mm nebo 20 mm, využijete i u astrofotografie. Důležitá bude také optická kvalita a světelnost - ve většině případů budete potřebovat co nejsvětelnější objektiv, abyste mohli snížit ISO a vyhnout se tak šumu. Astrofotografie má mnoho vlastních specifik a podžánrů, pokud byste se pouštěli například do focení měsíce, doporučení bude opačné, tedy mít teleobjektiv, u kterého není nutná ta nejvyšší světelnost. Láká vás noční obloha? Potřebnému vybavení se do hloubky věnuje Zdeněk Bardon ve svém seriálu o astrofotografii.

Krajinářská fotografie

Krajinářský objektiv by vám měl umožnit, abyste do obrazového pole vměstnali co nejvíce, ale bez přílišného zkreslení. Extra širokoúhlé objektivy nemusí být tou nejlepší volbou, jednak kvůli zkreslení perspektivy, tak kvůli filtrům, které se špatně montují na vypouklá širokoúhlá skla. Právě ND nebo jiné filtry jsou nedílnou součástí krajinářské fotografie. Opět zde není tolik důležitá vysoká světelnost, jedná se tedy o žánr, kde máte největší šanci získat obstojné výsledky i s cenově dostupným vybavením. Pokud navíc vyměníte objektiv se světelností f/2,8 za f/4, ušetříte i na váze, kterou budete s sebou v přírodě nosit. 

Zároveň je ale velmi těžké aspirujícím krajinářům doporučit specifický objektiv, protože zde lze využít téměř jakákoliv ohniska. Podobně jako u interiérů a architektury jsou i tady populární zoomové objektivy (např. full-frame 16-35 mm, 24-70 mm nebo 70-200 mm). Pevné objektivy ale mají v krajinářské fotografii místo, jsou lehčí a kompaktnější. Krajinu můžete fotit jak s 24 mm nebo 35 mm, tak s 50 mm nebo 105 mm objektivem, záleží jen na vašem preferovaném úhlu pohledu a typu krajiny. Teleobjektiv vám umožní dobře odizolovat objekty a zachytit třeba vzdálené vrcholky hor, zatímco s širším ohniskem získáte dynamičtější pohled na krajinu. Pokud máte možnost různá skla vyzkoušet, určitě je s sebou vezměte na tůru a zkuste vypozorovat, s jakým se vám pracuje nejlépe.

Foto krajina

Foto: Joyston Judah / Pexels

Svatby, móda, reportáž a dokument

Pokud se věnujete módní fotografii, reportážním žánrům nebo fotíte svatby či jiné druhy akcí, budou se vám hodit spíše širší objektivy. Ohnisko nemusí být extrémně krátké, na většinu situací stačí od 24 mm dál. Velmi populární volbou jsou 35 mm objektivy. Jedná se o jedno z nejuniverzálnějších ohnisek a tradičně ho používají reportážní, dokumentární a street fotografové. Nabízí relativně široký úhel záběru, ale zároveň netrpí velkou deformací perspektivy. Vyfotíte s ním například i portréty do půl těla. 

Všechny výše zmiňované žánry si žádají dobrou světelnost. U svateb i reportáže jsou častá prostředí s horšími světelnými podmínkami, ať už se událost protáhne do večerních a nočních hodin nebo probíhá v interiéru. Vyplatí se tedy pořídit objektiv s co nejnižším clonovým číslem. Dobrou zprávou je, že pevné objektivy lze běžně pořídit až se světelností f/1,4, dobře se vám bude pracovat také s minimální clonou f/1,8 nebo f/2. Roli hraje i rychlost automatického ostření, kterou rozhodně oceníte při focení svateb a událostí, ale třeba i u street fotografie.

Portréty

Zde se dostáváme ke klasickým ohniskům a kratším teleobjektivům – za standardní portrétní ohnisko se považuje 85 mm, použít můžete ale také 50 mm nebo naopak delších 135 mm. Portréty jsou skvělým úvodem do světa fotografie, protože například světelný 50 mm objektiv pořídíte za velmi nízkou cenu. Možná se nebude jednat o nejrychlejší sklo, to vám ale u portrétů vadit nebude. Stejně tak si na portréty můžete pořídit starší vintage objektivy s manuálním ostřením a vyzkoušet různá ohniska bez potřeby velké investice. Takové můžete najít třeba u nás v bazaru.

U portrétů určitě oceníte nízké clonové číslo, které vám zajistí žádaný bokeh, tedy rozostřené pozadí. To ale neovlivňuje jen clona, čím delší ohnisko, tím bude hloubka ostrosti výraznější, pozadí tedy bude rozostřenější. Záleží také na vzdálenosti od subjektu, čím blíže mu budete, tím rozostřenějšího pozadí dosáhnete. Pokud hledáte pevný objektiv s co nejvíce univerzálním využitím, 50 mm objektiv s clonou f/1,8 nebo f/1,4 vám dobře poslouží jak na portréty, tak street fotografii nebo krajiny. A jestli rovnou víte, že potréty jsou vaší doménou, můžete zamířit k delším ohniskům. 

50 mm objektiv

Vintage 50 mm objektiv. Foto: Sam Bullivant

Makro

Dosud jsme se bavili hlavně o ohnisku a světelnosti: u makro fotografie do hry vstupuje další parametr, a to minimální zaostřovací vzdálenost. Makro objektiv budete potřebovat, pokud chcete fotit například detaily rostlin, malá zvířata (např. hmyz), produkty nebo cokoliv jiného, na co potřebujete zaostřit z velmi krátké vzdálenosti.

Objektivů s označením makro existuje velké množství, ne všechny se ale kvalifikují jako "pravé" makro - pravé makro znamená 1:1 reprodukci, jinými slovy je tento objektiv schopný vytvořit obraz, kdy je reálná velikost objektu stejná jako jeho velikost reflektovaná na senzoru fotoaparátu. Této reprodukce je možné dosáhnout při blízkém zaostření - pokud budete ostřit na strom v dálce, poměr bude samozřejmě mnohem větší. Makro objektivy se často vyrábí v ohniskové délce okolo 100 mm, můžete je proto využít klidně i na portréty. 

Makro

Foto: Jonathan Vincent / Pexels

Makro objektivy

Produktová a food fotografie

Díky kvalitě vyobrazení detailů vyniknou makro objektivy také při focení jídla. Jestli vybíráte objektiv přímo s tímto účelem nebo na focení produktů, pravděpodobně si nemusíte pořizovat pravé makro a bude vám stačit poměr 1:2 nebo 1:3. Co se týče ohniskové vzdálenosti, fungovat bude cokoliv od 50 mm a výše na full-frame nebo 35 mm na APS-C senzoru. Kdybyste zvolili příliš široké ohnisko, riskujete zkreslení perspektivy, což je u produktové a food fotografie nežádoucí. 

Shrnutí

Směr, jakým se ve fotografii chcete vydat, nejvíce ovlivní volbu objektivu - a kvalitní pevná skla mohou vaše fotky dostat na další úroveň. Zatímco některé žánry ovládají zoomy (například wildlife nebo sportovní fotografii), v mnoha jiných disciplínách nemusíte váhat vsadit na pevný objektiv. A to především tam, kde záleží na optické kvalitě, ostrosti a světelnosti. Bonusem jsou potom kompaktní rozměry a nižší váha. Další výhodou je, že se naučíte pracovat s konkrétním ohniskem, které budete dobře znát, což může přijít vhod u reportáží, dokumentu nebo street fotografie. A pokud jde o portréty nebo produktovku, tam jsou pevná skla jasnou volbou.

Chci pevný objektiv

Úvodní foto: Luis Quintero, Nao Triponez / Pexels

CANON EF 50 mm f/1,8 STM
CANON EF 50 mm f/1,8 STM

Ohnisková vzdálenost 50 mm – fantastický objektiv pro portrétní fotografii, Světelnost f/1,8 – skvělý výkon při špatných světelných podmínkách, STM motor – rychlé a téměř neslyšitelné zaostřování

3 390,-
CANON RF 50 mm f/1,8 STM

Objektiv s bajonetem RF, Formát Full-Frame, Motor STM

5 590,-
CANON RF 35 mm f/1,8 MACRO IS STM

detailní a ostrý i při delším čase závěrky, makro zvětšení 1:2, ovládací kroužek pro různé parametry

14 790,-

Související články

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Jak vybrat fotografickou tiskárnu

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat monitor pro fotografy

Jak vybrat monitor pro fotografy

Diskuze

Jak vybrat pevný objektiv

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...