Produktové novinkyAktuality z fotosvěta

EIZO slaví 10 let a představuje nové monitory

24. 11. 2022 | 7 minut čtení

Společnost EIZO uspořádala tiskovou konferenci – již tradičně ve své centrále na Praze 8 v Karlíně. Na tiskové konferenci byl přítomen mimo jiné i pan Minoru Kontani, vzácná návštěva až z Japonska. Mezi přednášejícími samozřejmě nechyběl ani ředitel EIZO ČR a SR - Ing. Antonín Charvát. Celá akce se nesla ve velmi přátelském duchu, v příjemné a neformální atmosféře.

Dne 3. 11. 2022 uspořádalo české zastoupení EIZO tiskovou konferenci a přátelské setkání partnerů, pořádané ku příležitosti 10. výročí založení společnosti EIZO Europe GmbH v Evropě. Současně zde EIZO představilo i dvojici novinek: 27palcové grafické monitory řady ColorEdge – CG2700S a CG2700X s rozlišením WQHD a 4K, které prvně v historii grafických videomonitorů nabídnou mimo jiné též integrované LAN připojení přes USB-C a napájení až 92 nebo 94 W. Na tiskové konferenci nechyběl ani vzácný host až přímo z Japonska, pan Minoru Kontani (Executive Vice President EIZO Europe GmbH). 

 

EIZO tk 03-11-2022 10let a CG news img1

Návštěvníci setkání v živé diskuzi se zástupci EIZO přímo v sídle společnosti v pražském Karlíně (foto: Martin Hájek) 

Tisková konference EIZO

Celé setkání se uskutečnilo k jubilejnímu, kulatému výročí společnosti EIZO na našem trhu a dle očekávání tak byla zasedací místnost doslova narvaná k prasknutí. Tísnily se zde osobnosti z řad fotografů, grafiků, ale též někteří zástupci tiskáren či oborových periodik. V úvodní přednášce Ing. Antonín Charvát (ředitel EIZO ČR a SK) zrekapituloval předchozí období, a současně věnoval dostatek prostoru též aktuálním trendům, kde je vedle zvyšování rozlišení, rozšíření konektivity a ergonomie, kladen zvýšený důraz také na enviromentální problematiku (zelený trend, snižování emisí CO2). V další části tiskového setkání si mohli všichni účastnící – prostřednictvím showroomu EIZO, prohlédnout všechny novinky ale i stávající, populární produkty v oblasti zobrazovacích technologií EIZO. Ve třetí části následoval přesun přímo do centra servisu, kde pan Miroslav Švec podrobně vysvětlil, jak to vypadá, když musíte se svých monitorem „k doktorovi“. Žádné obavy rozhodně nejsou na místě, neboť zde budete vždy v dobrých rukou („krále Miroslava“).

 

EIZO tk 03-11-2022 10let a CG news img2

Pan Miroslav Švec vysvětluje, jak probíhá "uzdravování nemocných" monitorů, kalibrace a nastavení (foto: Martin Hájek) 

Novinky CG2700S a CG2700X

Obě novinky sobě spojují ty nejlepší funkce a špičkové vlastnosti, které jsou pro řadu CG typické. Hlavním rozdílem je rozlišení a napájecí výkon: WQHD (2560 x 1440 bodů a 92W) u modelu CG2700S, respektive 4K (3840 x 2160 bodů a 94W) v případě modelu CG2700X. Oba panely disponují úhlopříčkou 27“ a kvalitním IPS displejem, dále v sobě spojují zcela nekompromisní přesnost, pohodlí i možnosti konektivity - s rozhraním USB-C a LAN je snadno integrujete do jakéhokoli moderního pracovního procesu. Díky předkalibrovaným tonálním křivkám HLG a PQ pro obsah HDR - a také vyšším hodnotám maximálního jasu a skvělým kontrastním poměrům, jsou obě novinky ideální pro úpravy a zpracování HDR videa. Monitory nabídnou prvotřídní kvalitu obrazu, ergonomii promyšlenou do posledního detailu a pestrou nabídkou připojení. Samozřejmostí je perfektní tovární nastavení, dále nízká spotřeba a v neposlední řadě co nejmenší ekologická zátěž během samotné výroby. Ostatně právě posledně jmenované jasně reflektuje nový standard udržitelnosti všech monitorů EIZO

 

EIZO tk 03-11-2022 10let a CG news img3

Nechyběla ani možnost, vyzkoušet si novinky v reálu. EIZO CG2700S - vlevo (foto: Martin Hájek) 

Trendy v zobrazovacích technologiích

Jak jsem již zmínil, kromě samotných novinek z řady špičkových EIZO monitorů byl na tiskovém setkání kladen důraz též na současné trendy. Pojďme se na tento zajímavý fenomén podívat ještě trochu detailněji. Mezi největší trendy patří jak stále rostoucí požadavky na zvyšování rozlišení a obrazové kvality, tak i velký důraz na ekologii a udržitelnost. Dalším velkým trendem je důraz na automatizaci (auto kalibrace, nastavení monitoru, propojení s foto/video editory). Čím dál více požadují uživatelé též výrazné rozšíření konektivity, typicky využití LAN a USB-C (přenos videa, zvuku, dat), s kterým lze zároveň i napájet další zařízení. To přímo nahrává dalšímu trendu, kterým je univerzálnost využití, kam můžeme zařadit například funkce doku, kdy panel funguje coby dockovací stanice a nepotřebujete tedy již žádné dodatečné drahé příslušenství ani haldy kabelů. Mezi nejsofistikovanější funkce a nové technologie patří takové lahůdky jako třeba: vzdálené kalibrace nebo konzistentní používání kalibračních senzorů. Zajímavým trendem jsou ovšem i koncové ceny monitorů EIZO pro zákazníka, které v dlouhodobém horizontu klesají. To je velice pozitivní zpráva, zejména v současné době. 

 

EIZO tk 03-11-2022 10let a CG news img4

Oba páni ředitelé: Ing. Antonín Charvát (vlevo) a pan Minoru Kontani (vpravo) byli na akci skvěle naladěni (foto: Martin Hájek)  

Shrnutí

EIZO patří k tomu málu kvalitních a hlavně léty prověřených značek, představující jistotu a etalon kvality. Daný výrobce dodává vysoce kvalitní produkty z neméně kvalitních materiálů a k tomu všemu špičkový servis a vysokou přidanou hodnotu (důkladná kalibrace všech panelů již z továrny nebo prodloužená 5-letá záruka). Současně máte k dispozici již velmi bohatou nabídku EIZO panelů, mezi nimiž si vybere opravdu každý. V portfoliu EIZO tak najdeme jak kancelářské monitory, tak panely pro fotografy a grafiky a samozřejmě špičkové filmové/video panely pro nejnáročnější. Nechybí zde ani high-end monitory, určené pro vysoce odborné a specifické segmenty jako jsou například: letové provozy nebo medicínské oblasti (Health & Care). 

 

EIZO tk 03-11-2022 10let a CG news img5

 

Na mě osobně nejvíce zapůsobila návštěva servisního koutku, kde pan Švec velice poutavě ale zároveň lidsky popsal průběh reklamací a oprav. Každý monitor má svůj rodný list a vždycky tak lze relativně velice přesně určit, v jaké je kondici, a tak i určit přesnou diagnózu a objednat potřebný náhradní díl nebo díly. Když je oprava hotová fyzicky, je třeba monitor ještě správně nastavit a zkalibrovat. Vše probíhá samozřejmě pomocí těch nejlepších profesionálních kalibračních nástrojů a pod neustálým odborným dohledem specialisty. Na konci celého procesu tak máte perfektně seřízený panel, který je téměř jako nový. 

 

EIZO tk 03-11-2022 10let a CG news img6

EIZO EV2495 černý

Stabilní jas, Velikost : 61,1 cm (24,1 palců), Kontrast 1000:1

14 290,-
EIZO EX4 kolorimetr pro hardwarovou kalibraci monitorů ColorEdg

Hardwarová kalibrace, Během procesu napravuje barevné a jasové odchylky, Sestavuje profil pro počítač i monitor

3 790,-

Související články

Tamron oznamuje první objektiv s bajonetem Canon RF

Tamron oznamuje první objektiv s bajonetem Canon RF

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

DJI Avata 2 - dron bez kompromisů

Další Aktuality z fotosvěta

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

ShopRoku 2023: FotoŠkoda mezi finalisty

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

SONY FE 16-25 mm f/2,8 G – první dojmy

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...