FotoslužbyFototipy

Archivujte své negativy jako profík!

Archivujte své negativy jako profík!
12. 12. 2022 | 6 minut čtení

​Každý tvůrčí milovník analogové fotografie alespoň jednou za čas zažije ten pocit. Naprosto oprávněnou obavu z toho, že jeho archiv začíná kypět do všech stran a že by asi chtělo vnést do toho chaosu trochu systému a pořádku. Vězte, že není těžké udržet ve vyvolaných materiálech tolik příjemný řád, který vám v budoucím nakládání s filmy přinese jen samý užitek. Nezáleží, jestli máte rádi archiv srovnaný v bezpečí knihovny, nebo na disku vašeho počítače. Obě řešení jsou snadná a dostupná.

Nafocené negativy – co s nimi?

Pokud jste si v průběhu let zvykli odkládat kinofilmy i se zakázkovým sáčkem do police a řešit je, až když začnou odpadávat na podlahu, neříkali jste si někdy, že by to mohlo jít i lépe? Že byste mohli vaše cenné fotomateriály skladovat esteticky a bez rizika, že je nevhodným uskladněním nevratně poškodíte? Pokud vám někdy podobné myšlenky hlodaly v hlavě, ale nedostali jste se k tomu, abyste jednali, máme pro vás několik tipů. Právě teď je ta pravá chvíle sjednat si ve věcech pořádek! V zásadě máte dvě hlavní možnosti, co s vyvolaným materiálem dělat – můžete ho umístit do pořadače a následně uložit na vhodné místo, nebo si jej můžete nechat naskenovat do zvoleného rozlišení.

Fotoaparát s kinofilmyKam s negativy, aby nezabíraly místo?

Na počátku nás čeká zapeklitá otázka – stříhat nebo nestříhat? Pokud si necháte film nastříhat u nás při vyvolání nebo si ho nastříháte sami podle vlastních preferencí, získáte spoustu výhod – mezi tu nejdůležitější patří, že budete moci jednotlivé pásky zasunout do speciálních ochranných fólií z papírového pergamenu nebo plastu. Takto skladované filmy nebudou náročné na prostor, nemačkají se, nelámají se, zbytečně se nekroutí... A vy s nimi budete moci pracovat i po letech od uložení do archivu. Jak se negativ jednou poškodí, je nemožné vrátit to zpátky, proto se vyplatí věnovat správnému skladování energii!

  • Archy mají univerzálními otvory a dají se tak snadno vložit do archivačního šanonu, který je přímo stvořený pro pobyt v knihovně nebo na jiném suchém a temném místě.
  • V naší nabídce naleznete fólie pro uložení jednoho políčka filmu i fólie, které pojmou standardně stříhaný pásek kinofilmu o 6 políčkách (u svitku pásek o 3 políčkách).

Tip: Při zasouvání negativu do fólie je třeba odstranit všechny nečistoty a prach, abyste při manipulaci nepoškrábali citlivou vrstvu se zaznamenaným obrazem. K odstranění nežádoucí špíny se dobře hodí např. stlačený vzduch. Toto opatření opakujte pokaždé, když s negativem manipulujete mimo folii. Kdo by se s těmi škrábanci pak retušoval!

 

Mám doma filmy na vyvolání

Archivujeme skenováním

Obliba analogové fotografie se rozhodně nevylučuje s vytvořením přehledného digitálního archivu! Nechte své snímky naskenovat v jednom balíčku s vyvoláním, nebo využijte naší služby skenování starších kinofilmů a diáků. V obou případech si můžete vybrat ze 3 typů rozlišení a 2 formátů (JPG, TIFF) – podle toho, jaké máte s naskenovaným materiálem ambice. Chcete fotky nahrát do vaší on-line galerie? Stačí vám základní rozlišení. Máte v plánu vyvolat velkoformátovou zvětšeninu? Sáhněte po tom nejvyšším! Vaše data následně vypálíme na CD nebo DVD, nebo uložíme na online úložiště, odkud si skeny můžete do 3 měsíců pohodlně stáhnout na svůj disk.

Tip: Vyzvedávejte si vyvolané materiály z minilabu! Pokud si je do 6 měsíců nevyzvednete a nám se nepodaří se s vámi spojit, může je čekat smutný konec. To je krok, který se bohužel nedá vrátit. Vždy je dobré mít doma nějakou tu zálohu, když svá křehká digitální data ztratíte. Vyvolané negativy jsou tou nejlepší zálohou, správně uskladněné pásky přežijí opravdu dlouho!

 

Chci svůj archiv digitalizovat

Nejlepší je kombinovat!

Co s vyvolaným materiálem, který po skenování nebudete už potřebovat? Pokud nejste příznivci drastických řešení, inspirujte se odstavcem viz výše. Proč nemít negativy uložené v různé formě na několika místech, že ano? Každý druh archivace má svá pro / proti a jenom vhodnou kombinací si zajistíte absolutní bezpečí pro svoje drahé analogové vzpomínky. Tady máte pár důvodů, proč si pořizovat skeny i archiv:

  1. filmový materiál při správném skladování vydrží dlouhé roky jako záloha
  2. z filmu můžete vytvářet vlastnoruční papírové zvětšeniny s duší
  3. snímky uložené v deskách nejsou ohroženy nezamýšleným smazáním / selháním techniky
  4. fotografie můžete sdílet on-line, kdykoliv potřebujete
  5. digitalizované fotky můžete snadno retušovat a jinak upravovat
  6. s daty se snadno a rychle manipuluje

Snad jsme vám trochu usnadnili rozhodování, jak s vyvolanými negativy naložit. Analogová fotografie je čiré potěšení, ale s (občas) nejistým výsledkem. Je proto důležité cenné produkty své práce chránit, aby celý proces nepřišel nazmar! Tvorbě zdar..!

 

Související články

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak fungujeme o Velikonocích

Jak vybrat fotografický papír

Jak vybrat fotografický papír

5 důvodů, proč si nechat vyvolat film zrovna u nás

5 důvodů, proč si nechat vyvolat film zrovna u nás

Další Fototipy

Fotoškola - street fotografie II.

Fotoškola - street fotografie II.

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael Molterem

Průvodce filtry NiSi s krajinářským fotografem Michael...

Fotoškola - street fotografie

Fotoškola - street fotografie

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...