Aktuality z fotosvětaRozhovory

Rozhovor: Je foton ještě stále rychlejší než elektron?

Rozhovor: Je foton ještě stále rychlejší než elektron?
7. 12. 2022 | 10 minut čtení

Možná nevěřícně kroutíte hlavou a zcela oprávněně si říkáte: "Co je to za nesmyslný titulek?". Jde samozřejmě o drobný žert, který s nadsázkou nadhazuje Pavel Šerý ze společnosti Canon. Právě s Pavlem jsme si povídali na téma moderních digitálních fotoaparátů a mimo jiné jsme rozebrali podrobně i otázku toho, co je lepší: zrcadlovky, nebo bezzrcadlovky?

Pokud jste nadšeným fotografem, kameramanem nebo technologickým fandou (ideálně kombinací všeho), určitě by vám neměl uniknout rozhovor s Pavlem Šerým, specialistou na fototechniku společnosti Canon. Nedávno jsme se sešli k příjemnému povídání a probrali aktuální témata i novinky z červené stáje. Mimoto jsme se zaměřili i na stále populárnější bezzrcadlovky a jejich sílící vliv na trhu fotografie i videa. Zajímá vás, jaká je budoucnost zrcadlovek a nakolik ji ovlivňuje sílící trend CSC systémů, bezzrcadlovek? To bylo jedno ze stěžejních témat, která jsme řešili s Pavlem v následujícím rozhovoru. 

 

  • Ahoj Pavle, jak bys na úvod charakterizoval dnešní dobu, co se týče přístupu uživatelů k fototechnice i technice obecně?

Někdy se mi zdá, že jedna část odborné veřejnost až přehnaně přemýšlí o fototechnice i technologiích obecně a daleko méně už o tom, co nebo jak fotí. Za mě je to samozřejmě špatně, protože v první řadě bychom měli řešit to, co vlastně chceme vyfotit nebo natočit a až poté hledat cestu, případně prostředky, jak k tomu dojít. Na druhou stranu, současné technologie k takovému přístupu dost svádějí. Ale baví mě, když potkám technicky založeného člověka, který je zároveň výborným kreativním fotografem.

 

Canon Pavel Sery rozhovor img1

 

  • Když porovnáme oba „světy“, resp. všechny „tři světy“, tedy: kompakty, digitální zrcadlovky a bezzrcadlovky, jak to vnímáš z pohledu specialisty, který se v těchto vodách pohybuje již desítky let?

Digitální zrcadlovky jsou klasikou, vycházející z klasických kinofilmových přístrojů. Pro některé fotografy je to prostě srdeční záležitost a DLSR stále představuje skvělý a cenově dostupný nástroj pro tvorbu vysoce kvalitních obrazových výstupů. Bezzrcadlovky jsou jejich moderní alternativou. Díky absenci zrcadlové komory mají kompaktnější rozměry a jsou zároveň funkčně často vybavenější. Jejich velký potenciál je kromě fotky i ve videu. Z kompaktů je zájem o ty s větším snímačem nebo zoomem, ty ostatní už před časem nahradily chytré telefony.

 

  • Je nějaký výjimečný fotoaparát libovolné kategorie, který bychom zde mohli zmínit jako takové unikum?

Napadají mě drobné nerezové IXUSy, úspěšná řada „G“, která dospěla až k modelům s APS-C senzorem, první full-framy, EOS 5D Mark II pro profesionální filmařinu nebo kolibřík mezi zrcadlovkami EOS 100D. Pro mě osobně byl asi největším zážitkem rozsvícený obrázek na displeji první CMOS digizrcadlovky EOS D30. Jakože zmáčknu spoušť a na zadních dvířkách svítí vyvolaná fotka? Mimochodem víš, že hvězdářský EOS 20Da měl první Liveview?

 

Canon Pavel Sery rozhovor img2

 

  • Tak to bych nejspíše už z paměti nevylovil, ale díky za perličku. Nicméně pojďme k bezzrcadlovkám. Počítám-li správně, na trhu jsou už celou jednu dekádu? Jaký byl začátek jejich zrodu?

První bezzrcátka se objevila dokonce už před 14 lety. Na trh se tehdy snažily dostat značky, které neměly systémy zrcadlovek. Poté ale ještě spoustu let trvalo, než se technologie ostření přiblížily fázové detekci zrcadlovek. Canon představil bezzrcadlovku Canon EOS M v roce 2012 I když faktem je, že první model příliš úspěšný nebyl a druhý model byl určen pouze pro japonský trh. Větší zájem zaznamenal až pak model EOS M3, což bylo v roce 2015. Výrazněji začaly bezzrcadlovky nabývat na popularitě na úkor do té doby nejpopulárnějších digitálních zrcadlovek až o další dva až tři roky později.

 

Canon Pavel Sery rozhovor img3

 

  • Co bylo tenkrát pro vás největší výzvou?

V roce 2012 se na trhu objevil EOS 70D. Ten jako první ostřil v živém náhledu technologií DualPixel AF – zdvojenými pixely, které celou plochou snímaly obraz i zaostřovaly přesnou fázovou detekcí. Technologie postupně vytlačila ostření na kontrast i hybridní systémy, výzvou pro Canon pak bylo dostat ji na plochu full frame senzoru. Dnes ostří touto technologií kromě fotoaparátů i třeba filmové nebo PTZ kamery Canon.

 

  • Jak šel vývoj a situace na poli digitálních zrcadlovek a bezzrcadlovek během celé poslední dekády a kdy se to zlomilo?

Vrchol v prodejích digitálních zrcadlovek podle prodaných kusů byl rok 2012. Vlastně, když si vzpomenu, tak takovým pomyslným vrcholem, kdy se zrcadlovky těšily největší popularitě, byl rok 2015/2016. Na trh tehdy vstoupila mimo jiné padesátimegová EOS 5DSR nebo EOS 5D Mark IV. Současně i konkurence do toho tehdy hodně šlapala, byl představen také například Nikon D750 a D850. V té době ale současně již kusový objem prodejů DSLR klesal, a začal sílit podíl bezzrcadlovek. Roky 2017-2019 jsme posilovali řadu „M“ a současně jsme přišli s novou řadou bezzrcadlovek EOS R. Ze statistik prodejů Canon CZ vyplývá jako zlomový rok 2019. To bylo poprvé, kdy bezzrcadlovky v obratu překonaly zrcadlovky. Od loňského roku už v soutěži stáje EOS vedou bezzrcadlovky nad zrcadlovkami i v kusech.

 

Canon Pavel Sery rozhovor img4

 

  • Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody obou systémů, tedy jak bezzrcadlovek tak digitálních zrcadlovek?

Předně bych tu rád zdůraznil, že když dnes něco napíšeme, tak zítra už to může být úplně jinak. Obecně lze říci, že největší výhodou digitálních zrcadlovek je optický hledáček a tedy i možnost „věřit vlastním očím“. Dále rychlost autofokusu a díky křížovým bodům jeho spolehlivost při ostření nevýrazných ploch v horších světelných podmínkách. Jmenovat zde můžeme také výdrž baterie, ale i velké rozšíření bajonetu EF, které zjednodušuje dostupnost výbavy!

Na „eRkách“ je za mne největší předností ostření se sledováním objektu. Připočteme-li absenci front/back fokusu, plyne z rovnice zanedbatelně malé procento neostrých obrázků. S postupem technologií bere jednotlivé nevýhody čas, vidět je to například na rozlišení a odezvě hledáčků, prodlev spouště nebo výdrži akumulátoru. Mezi dvěma generacemi EOS R6 je ve spotřebě rozdíl skoro 20 %. Kamarád, sportovní fotograf nafotil na EOS R3 na jedno nabití 6000 snímků. Vůbec, Canon EOS R3 je výstavní síní technologií, které se postupně budou dostávat i do nižších řad a jimiž by se nechal přesvědčit nejeden zastánce zrcadel. 

 

Canon Pavel Sery rozhovor img6

 

  • Jinak řečeno, je tedy jen otázkou času, kdy bezzrcadlovky dotáhnou a předčí zrcadlovky ve všech směrech? A myslíš, že je úplně nahradí nebo ne?

Na konci devadesátek byla nejfrekventovanější otázka „Kdy nahradí digitál analogovou fotku?“. Pak se to prostě tak nějak stalo a čas šel dál. Přesto i dnes má analog spoustu příznivců, ba dokonce prožívá jakési znovuzrození. Podobné to pravděpodobně bude i v otázce „souboje“ zrcadlovky versus bezzrcadlovky. Rozhodující jsou technologie, které se budou snažit dál například pomáhat v hledáčcích elektronům při srovnávání rychlosti s fotony, zdokonalí se elektronická závěrka, sníží se spotřeba...

 

  • Jaké novinky plánuje Canon v segmentu fototechniky v nejbližší době?

Aktuálně Canon uvádí novou bezzrcadlovku, respektive nástupce eR-Šestky, model EOS R6 Mark II, která rozšiřuje systém EOS R. Umí snímat rychlostí až 40 snímků za sekundu – v kombinaci s elektronickou závěrkou, fotit skoro potmě a natáčí video až 6K RAW a nebo 4K UHD. S vylepšeným ostřícím systémem se zdvojenými body Dual Pixel CMOS AF II je to zase velký posun, co se týče rychlosti ostření. S eR-Šestkou uvádí Canon i nový pevný teleobjektiv s vysokou světelností RF 135 mm f/1,8 L IS USM a dále i nový blesk Speedlite EL-5, který je optimalizován pro systém EOS R. 

 

Canon Pavel Sery rozhovor img8

 

  • Na závěr našeho povídání mi to nedá, nezeptat se napřímo: mění se nějak zásadně strategie společnosti Canon a budete ještě nabízet zrcadlovky nebo se zaměříte čistě na trh moderních CSC systémů?

Canon deklaroval, že nebude pokračovat ve vývoji nejvyšší řady EOS 1DX. Vlajkovou lodí je aktuálně bezzrcadlovka EOS R3, což současně koreluje s tím, o čem již byla řeč. Ač jsem osobně fanouškem zrcadlovek, tak je to právě R3, kde jsem poprvé zjistil, že mi vlastně už vůbec nevadí, že držím v ruce bezzrcadlovku, naopak užívám si všech jejich předností, ostatně EOS R3 je definována jako sportovní/reportážní fotoaparát, který má neomylný autofocus i rychlejší sériové snímání oproti DSLR, která je už z principu, díky své konstrukci rychlostně limitována.

 

Canon Pavel Sery rozhovor img10

 

Budoucnost má také ostření pohledem oka v návaznosti na sledování zachyceného objektu. Zrcadlovka v současnosti nabízí historickou možnost, jak za 20 tisíc korun plně vybavit středoškoláka na studia nebo jak pořídit dostupnou profi výbavu. EOS systém je s námi 35 let a zná potřeby fotografů. Canon udělá vše pro to, aby měl pro zapálené hobíky i zkušené profíky vždy připravené to správné vybavení. Tak jako kdysi kinofilmové přístroje, i digitální zrcadlovky tu s námi zůstanou, dokud o ně bude zájem. 

 

Vyvolání diapozitivních filmů + digitalizace

vyvolání barevných diapozitivních filmů 135 a 120 procesem E-6 + následná digitalizace, rychlé a kvalitní zpracování, skenování až do rozlišení 4181 × 6305 px (velikost tisku až 60 × 90 cm)

299,-
LEICA Double Rope Strap - Night SO 100cm

Barva Night, Dvojitý popruh, Pevné horozelecké lano

2 990,-

Související články

Do našeho týmu hledáme nové kolegy

Do našeho týmu hledáme nové kolegy

Nalezení správného gimbalu

Nalezení správného gimbalu

Objevte kreativitu s Lensbaby Omni Reflections

Objevte kreativitu s Lensbaby Omni Reflections

Další Rozhovory

Jaroslav Hora: Fotím hlavně pro ten zážitek

Jaroslav Hora: Fotím hlavně pro ten zážitek

FotoŠkoda FEST - vlog jak se točil Švýcarák

FotoŠkoda FEST - vlog jak se točil Švýcarák

Lukáš Dvořák: Dá se vytvářet plno nových věcí, které nikdo neviděl

Lukáš Dvořák: Dá se vytvářet plno nových věcí, které...

Diskuze

Rozhovor: Je foton ještě stále rychlejší než elektron?

Přidat příspěvek

Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.

Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
Instagram feed
I nás baví Instagram.
@fotoskodacz
Servisní knížka plná výhod
  • 4 servisní prohlídky
  • základní kurz ovládání zrcadlovky
  • 300 Kč poukázka na tisk fotografií

Kompletní informace »

Čekejte prosím...